riu millars perills

Aquests dies i amb l'arribada de la calor intensa diversos punts concrets del tram baix de la desembocadura del riu Millars es converteixen en espais perillosos de concentració de multitud de joves banyistes. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana no dóna l'abast per informar els joves de la perillositat que suposa prendre el bany en aquests punts negres del riu on hi ha hagut ofegaments. Principalment es tracta de l'assut de Vila-real o també conegut com dels Matxos ubicat al marge dret del riu, al paratge del Termet de la Mare de Déu de Gràcia; l'assut comunitari o d'Almassora ubicat al paratge de Santa Quitèria, en el marge esquerre del riu i l'assut de Borriana o de les Revalladores. El bany en aquestes infraestructures hidràuliques és molt perillós i però així i tot, multitud de joves, estiu rere estiu opten pel bany lliure.

5 punts negres per al bany al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va dissenyar l'any 2018 un informe sobre les zones més conflictives per al bany localitzades en la zona protegida. L'estudi fa referència expressa a la integritat i la seguretat de les persones i l'impacte sobre el paisatge fluvial. Així per exemple l'informe ha detectat 5 zones perilloses per a prendre el bany. Prenent com a referència la zona més alta de la desembocadura, la primera ubicació es localitza entre el pont de la CV 10 i el pont de l'autopista AP 7, concretament al marge dret del riu i en el terme de Vila-real. Ací hi ha un salt d'uns 25 metres d'alçada freqüentat per joves vila-realencs. Segons la guarderia rural el 90% de les persones que utilitzen aquest salt perillós són joves i alguns menors d'edat. La integritat dels banyistes està constantment en perill perquè el salt és molt arriscat. Els 3 assuts són altra de les zones habituals i tradicionals per al bany dels joves. L'assut de Vila-real és molt perillós pels corrents subaquàtics que produeix la mateixa infraestructura que desvia aigua per una séquia subterrània. Es tracta d'un punt negre on s'han ofegat dues persones des que la guarderia rural va encetar les seues tasques de vigilància. La zona està perfectament senyalitzada com a lloc perillós per al bany però algunes persones fan cas omís als senyals. Seguint riu avall trobem el Molí del Terraet, també al terme de Vila-real. L'edifici es troba en estat ruïnós. Els joves accedeixen a l'edifici per a llançar-se al riu en un salt de vora 10 metres. Segons l'informe del Consorci el mateix salt és perillós per als banyistes però també el fet que puguen patir algun accident per despreniment de l'edifici. A poca distància està l'assut Comunitari ubicat en el marge esquerre, en el terme d'Almassora. Com en el cas de Vila-real també és una infraestructura molt perillosa per al bany a conseqüència dels corrents que solen engolir-se els banyistes. Finalment aigües avall del Millars estan les Revalladores o assut de Borriana. Aquest lloc està perfectament senyalitzat pel Consorci riu Millars com a zona perillosa per a prendre el bany. Sol estar sec perquè l'aigua del riu no arriba quasi mai a aquest punt, es queda a l'assut Comunitari. Els anys que baixa aigua també és un punt negre d'afluència de banyistes. I finalment al costat de l'assut està la séquia de la Casa de les Reixes on acudeixen els joves banyistes en el cas que a les Revalladores no arribe l'aigua del riu Millars. Aquest lloc també s'està convertint en una zona negra per al bany per la seua perillositat.

No banyar-se a les zones d'alt risc

El Consorci riu Millars recorda un estiu més el risc de banyar-se als tres assuts que es troben ubicats dins del tram de la desembocadura i en les noves zones marcades per la guarderia. El bany en aquestes infraestructures hidràuliques és molt perillós. Cal recordar que lamentablement l'agost del 2016 es fa ofegar un jove de 19 anys a l'assut dels matxos de Vila-real. Els tres assuts del paisatge protegit estan perfectament senyalitzats amb cartelleria on s'avisa del perill de banyar-se a la zona. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars durant aquests dies de forta calor s'està veient desbordada per la gran afluència de gent que acudeix a banyar-se als assuts i la resta de zones fent cas omís de la prohibició d'accedir i la perillositat del bany. La guarderia recorda constantment els joves que al llarg del riu existeixen altres zones adequades per al bany com les platgetes fluvials del Termet de Vila-real i de Santa Quitèria a Almassora.