Consorci Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la desembocadura del Riu Millars dedicarà 270.000 euros en 2019 a tasques de conservació, manteniment i promoció de les més de 400 hectàrees que ocupa el paratge. L'Ajuntament de Borriana ha acollit la reunió de la Junta de Govern del Consorci en la qual estan representats els ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i els regants.
En la trobada, presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, s'han donat a conèixer les accions bàsiques durant el pròxim any. El consorci segueix apostant per la vigilància que realitza la guarderia rural del paisatge protegit, en un tram de 14 quilòmetres de desembocadura, tram que s'inicia a partir del pont de la carretera CV-10. Aquesta guarderia, operativa els 365 dies de l'any permet detectar les afeccions o agressions que es produeixen en el paratge natural. Així mateix s'ha convertit en un element clau per a la identificació de la biodiversitat del paratge, el control d'abocaments o el control de la pesca il·legal.
El consorci també té actiu el servei de manteniment del paisatge protegit. D'aquesta manera es conserven els espais destinats a l'observació d'aus i esplai, es retiren abocaments il·legals, es col·labora amb els municipis que integren el consorci i es té actiu un servei disponible per a qualsevol atenció immediata que requerisca el paisatge.
Així mateix s'ha incidit en la posada en valor del paisatge protegit mitjançant accions de difusió i promoció dels valors ambientals i naturals del mateix.
En la Junta també s'han analitzat altres aspectes referents al futur del riu. Així s'ha acordat mantenir una sèrie de contactes amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb l'objectiu d'analitzar el futur del cabal ecològic del curs final del Millars. El Consorci ha manifestat, així mateix, el seu suport a la jornada per la dignitat dels agricultors convocada el pròxim dia 18.