L'Ajuntament de Borriana, FACSA i Hydrokemós, una pime altament innovadora especialitzada en l'aplicació de les últimes tecnologies al tractament i depuració d'aigües, han engegat un projecte de recerca per a eliminar mitjançant electrodesnitrificació els nitrats que es generen el procés de tractament i depuració. Un procediment que, entre altres avantatges, permet evitar la generació de salmorres o residus de nitrats, en convertir-los en nitrogen i oxigen. Ha sigut l'Alcaldessa, Maria Josep Safont, al costat del regidor de Medi ambient, Bruno Arnandis, i el de Serveis, Vicent Aparisi, els qui han visitat la instal·lació i han manifestat que “projectes com a est mostren l'interès que tenim tant el consistori com l'empresa adjudicatària del servei a millorar les prestacions en el tractament d'aigües, i seguir augmentant els nivells de respecte tant pel Medi ambient com pel model de gestió d'aigües”. Tal com han explicat els responsables de la implementació d'aquest nou projecte “es tracta d'una iniciativa impulsada per la Unió Europea a través del programa WATIFY, en el marc del programa Horizon 2020, i persegueix convertir en nitrogen i oxigen els residus que genera la depuració d'aigües residuals”
A través d'aquest tipus de tecnologia, que és totalment innòcua per al medi ambient, en lloc de ser separat de l'aigua com succeeix en els processos convencionals, el nitrogen és destruït electroquímicament per a transformar-se en aire. A més, durant el procés de tractament l'aigua també és clorada i desinfectada.
Per a comprovar l'eficàcia d'aquest procediment, impulsat per la Unió Europea a través del programa WATIFY, en el marc del programa Horizon 2020, *FACSA ha instal·lat una planta pilot d'electrodesnitrificació en les instal·lacions d'osmosi inversa del Servei Municipal de Proveïment d'Aigua Potable de l'Ajuntament de Borriana. Un projecte que permetrà validar l'ús d'aquest tipus de tecnologia en el tractament de rebutjos de plantes desaladores i, addicionalment, en la potabilització d'aigües per al consum humà.