Balanç Falles 2021

- L'alcaldessa i la regidora de Falles han fet un balanç “positiu” d'unes falles “diferents però necessàries”

- Els avisos que han requerit intervenció policial han descendit un 18,5% respecte a les últimes falles de 2019


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han fet un balanç “molt positiu” d'aquestes Falles 2021, en què les comissions i el món faller “ha quedat molt satisfet”.

“Després de la dura suspensió de 2020 per l'arribada de la pandèmia, hi havia moltes ganes de poder xalar d'unes falles que s'han viscut amb normalitat, encara que amb mascaretes i evitant aglomeracions”, ha subratllat Molina.

Per a això, com ha explicat, es va publicar un decret municipal amb una sèrie de mesures per a garantir la seguretat i es van muntar tancats en la cremà i en les mascletades per a separar els grups i evitar aglomeracions.

Molina ha declarat que han sigut unes Falles “diferents però necessàries, tant per al comerç local com per a donar un impuls a la ciutat d'energia i normalitat”. En aquest sentit, ha indicat que “la participació ha sigut del 100% de les comissions, com en qualsevol any normal i s'han realitzat tots els actes, tot i que s’han adaptat a la normativa covid”.

Alhora, ha destacat que “alguns dels canvis fets enguany podrien mantindre's en les pròximes festes” vista l'acceptació que han tingut entre les comissions, com podria ser el cas de la lectura de les falles premiades, que cada comissió va viure des del seu casal de forma “molt emocionant”, per a després desfilar fins a la plaça Major per a retrobar-se totes i recollir els banderins.

És per això que considera que han sigut unes festes “molt especials” en els aspectes simbòlic i cultural, i al mateix temps ha destacat la tranquil·litat en matèria de seguretat, ja que no s'han produït grans alteracions de la convivència.

Seguretat

En aquest sentit, Safont ha explicat que segons l'informe estadístic de la Policia Local, durant els 5 dies de festes, s'han rebut un total de 516 cridades en la sala de comunicacions, un 19,4% més que en les anteriors falles, les de 2019.

Segons es desprèn de les estadístiques, d'aquestes telefonades només 106 han requerit intervenció policial, mentre que la resta (410) han sigut de caràcter informatiu. Referent a això, els avisos que han requerit intervenció policial han descendit un 18,5% i s'ha passat de 130 en 2019 a 106 en 2021.

Per un altre costat, les cridades per molèsties procedents de casals fallers s'han reduït un 66%, i han passat de 32 telefonades per molèsties en 2019 a 8 en 2021, i no s'ha denunciat cap casal per contravindre el decret d'alcaldia específic per a falles ni se n'ha hagut de clausurar cap.

D'altra banda, el nombre d'accidents de circulació en vies urbanes s'ha reduït un 25%, ja que només s'han registrat 3 accidents. Segons trasllada el cos policial, només s'ha instruït un atestat, igual que va ocórrer en 2019. En el cas d'enguany ha estat motivat per un accident de circulació amb ferits, mentre que en 2019 ho va ser per un presumpte delicte contra la seguretat viària.

A més, el nombre de butlletins de denúncia per infraccions de trànsit s'ha reduït un 69,6%, ja que s'ha passat de 46 a 14. Quant al nombre d'intervencions del servei de grua municipal, s'ha reduït un 36,4%, i ha descendit de 140 a 89 intervencions. Les assistències sanitàries en via publica també s'han reduït en un 66,7%, i han passat de 15 en 2019 a 5 en 2021.

Cal recordar que la Policia Local ha reforçat els torns de treball per a atendre cada acte, amb un total de 180 serveis operatius des del 8 al 12 d'octubre, comptant a més amb el suport de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional en la Comunitat Valenciana, així com amb la col·laboració dels membres de Protecció Civil.

Quant a la neteja viària, durant la nit de la cremà els 12 efectius de les brigades de neteja van treballar a contrarellotge per a netejar un total de 110 tones de residus, van utilitzar dos excavadores i 3 camions i van aconseguir que la ciutat començara el dia sense rastre de les falles que hores abans copaven cada racó.

Les pròximes Falles

El cicle faller ha acabat amb la nit de la cremà, però les comissions ja tenen la vista posada en el ressorgiment de març de 2022, a només 5 mesos vista. Per això, dilluns que ve, 18 d’octubre, es realitzarà una reunió amb els representants fallers per a realitzar un valoració d'aquestes festes i per a començar a planificar les de 2022.

Sobre aquest tema, Molina ha indicat que “el calendari faller estarà comprimit en el temps i l'elecció de les reines falleres serà imminent”, però el calendari es planificarà íntegrament, sense suprimir actes. D'altra banda, ha explicat que “caldrà replantejar, adaptar i reinventar totes les activitats, ja que la pandèmia continua”.

Així mateix, Molina ha volgut agrair l’esforç, resistència i participació tant a les 19 comissions falleres com a les Reines, a les corts i dames d'honor, a la Federació de Falles i al renovat equip de la Junta Local Fallera, així com a les visites del món fester de Castelló, València i Alacant, que han volgut sumar-se a les celebracions de les festes josefines a Borriana.