Pepet hijo predilecto

- L'artista faller borrianenc ha rebut aquest migdia el reconeixement com a Fill Predilecte de la Ciutat en un ple extraordinari celebrat per la Corporació Municipal al Teatre Payà
- En el mateix acte s'ha retut homenatge a Quino Puig

L'artista faller borrianenc José Pascual Ibáñez, ‘Pepet’, referent indiscutible en el món de les falles pel seu enginy, ironia i atreviment, ha rebut formalment el reconeixement com a Fill Predilecte de la ciutat en un emotiu ple extraordinari celebrat aquest dissabte al Teatre Payà de la ciutat, en el qual ha rebut l'afecte i un merescut homenatge tant de la seua ciutat natal com del món de les falles de la Comunitat Valenciana.
Com a preludi de la celebració especial a l'octubre de les falles 2021 a Borriana, al Teatre Payà, i a pesar del control d'aforament i les mesures de prevenció en vigor per a garantir la seguretat sanitària, l'acte ha posat el cartell de complet, amb l'assistència al voltant de 400 persones, presidit per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i amb la participació de tota la corporació municipal.
La sala de butaques del teatre s'ha omplit d'amics i companys de diferents punts de la Comunitat Valenciana i autoritats, que no han volgut perdre's aquest entranyable acte institucional que reconeix la trajectòria i el prestigi aconseguit per aquest artista borrianenc “universal”.
Prèviament a l'inici del ple s'ha retut homenatge pòstum a Quino Puig, una persona, en paraules de l'alcaldessa, “molt volguda i reconeguda en el món de les Falles, sens dubte, el més important crític i guionista de la història contemporània de la festa, que ha elevat encara més el prestigi de les falles de Borriana”, i ha sigut la família de Quino qui ha arreplegat el reconeixement.
Posteriorment, la secretària de l'Ajuntament, Il·luminada Blay, ha llegit l'acta de l'acord que concedeix el títol de Fill Predilecte de la ciutat a Pepet, mentre que el regidor d'Educació i instructor de l'expedient, J. Ramon Monferrer, ha sigut l'encarregat de narrar els mèrits que l’han fet mereixedor de tal distinció, abans que l'alcaldessa, Maria Josep Safont, oficialitzara el nomenament amb el lliurament del pergamí acreditatiu i d'una rèplica de l'Hermes de Xilxes, valuosa escultura de bronze d'època romana custodiada al Museu Arqueològic Municipal.
A més, el món de les falles ha intervingut en l'acte amb les aportacions de Vicent Blasco i Hernan Mir per a glossar la trajectòria artística i professional de Pepet, en relació a la seua trajectòria a Borriana per part de Blasco i a València per part de Mir.
Un emocionat José Pascual ha agraït l'honor rebut i amb paraules plenes de sentiment cap a la seua família ha reconegut el seu suport i comprensió en tot moment.
L'alcaldessa ha destacat les qualitats humanes i artístiques de Pepet, “com a artista ha destacat pel seu enginy, atreviment i gran gosadia per l'enorme risc dels seus monuments fallers”, i ha considerat un deure complit la concessió d'aquest títol perquè “també ha sigut profeta en la seua terra, de manera que la ciutat correspon a l'afecte que sempre ens ha dispensat i li retorna la seua gratitud".
En aquesta línia ha reconegut el seu valor, ja que ha sigut “capdavanter entre els artistes fallers de Borriana, va iniciar el camí i va obrir les portes a les generacions més reeixides d'artistes fallers de Borriana” i, per això, “no es pot entendre l'èxit dels últims temps dels artistes borrianencs sense el lideratge de Pepet”.
Igualment ha reiterat el compromís de l'actual equip de govern en el reconeixement als borrianencs que constitueixen un exemple i un referent per a la ciutadania, "perquè és de justícia expressar-los la nostra gratitud i aprendre d'ells, perquè igual que Pepet, han treballat no solament per a la seua prosperitat personal o familiar, sinó per a la de tota la nostra societat".
En aquest sentit, Safont ha destacat les seues extraordinàries qualitats artístiques i la seua indiscutible consideració pública dins i fora de la ciutat, “Pepet és un referent universal en el món de les falles, reconegut i admirat pels seus companys del Gremi d'Artistes Fallers, tant de València com de Borriana, per les comissions falleres, i per qualsevol persona relacionada amb les falles des de qualsevol vessant”, ha afirmat.
També ha manifestat que el reconeixement a Pepet és alhora “un reconeixement a l'escola borrianenca d'artesans i artistes fallers i a tot el que suposa la seua aportació per a la ciutat, tant des del punt de vista artístic com econòmic”.
Cal recordar que a principis de l’any passat, 2020, el govern municipal va proposar a tots els membres de la corporació el nomenament com a Fill Predilecte de la Ciutat de l'artista faller borrianenc José Pascual Ibáñez, ‘Pepet’, referent indiscutible en el món de les falles pel seu enginy, ironia i atreviment, amb el disseny i la construcció de falles amb molt de risc però sempre amb un equilibri encertat. La sol·licitud va ser signada per la totalitat de regidors i regidores dels grups polítics que formen la corporació municipal.