El Ayuntamiento presenta el programa de Fallas 2021
  • El consistori presenta el programa del 8 al 12 d'octubre que inclou actes com la plantà dels monuments, mascletaes, l'ofrena i la cremà

  • Diumenge que ve, 26 de setembre, se celebrarà l'Anunci amb què oficialment s’iniciaran les Falles 2021

L'Ajuntament de Borriana ha presentat el programa per a les Falles de 2021, unes festes especials que segons ha manifestat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, “passaran a la història” després d'any i mig de pandèmia i de restriccions sanitàries.

Del 8 al 12 d'octubre, en unes dates excepcionals, la ciutat vibrarà amb els tradicionals actes fallers, com ara la plantà de monuments, l'ofrena, les mascletaes o la cremà, però sempre “atenent a les recomanacions sanitàries”, ha precisat Molina.

Sobre aquest tema, la regidora de Falles, que ha donat a conèixer el programa festiu, ha explicat que les mesures i horaris per a les festes “estan basats en el decàleg de normes i conductes que es va pactar en la mesa de negociació entre la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i les entitats i municipis falleres, en la qual Borriana va estar representada en la persona de Salvador Doménech, president de la Federació de Falles, i a qui cal agrair la seua dedicació i esforç”.

Així, “els actes es plantegen a l'aire lliure i evitant en tot moment les aglomeracions”, ha explicat Sara Molina. Entre aquestes mesures, ha destacat “el desdoblament dels castells, la protecció perimetral de la cremà amb doble tancat per a separar les comissions del públic, la ubicació de cada comissió en llocs específics per a evitar aglomeracions durant la mascletà o el coordinador covid que tindrà cada comissió”.

De manera que s'han organitzat unes Falles segures que, segons ha expressat Molina, “en el pla econòmic són necessàries per al comerç de la ciutat i des d’una perspectiva cultural i emocional també era imprescindible tancar aquest capítol del cicle faller”.

Quant al programa, Molina ha assegurat que “no hi ha millor manera de començar aquestes Falles que amb el merescut homenatge a Pepet dissabte que ve, 25 de setembre, quan serà distingit com a fill predilecte, en un acte que va haver de ser posposat per la pandèmia”.

D'altra banda, el pròleg oficial d'aquestes festes s'escriurà el diumenge 26, quan oficialment s’iniciaran les Falles 2021. El dia 26, a partir de les 19 hores, les reines acompanyades de les corts d'honor i de les dames de la ciutat recorreran els sectors fallers, en els quals se sumaran les diferents comissions falleres, per a finalitzar tots amb l'Anunci de la festa des de l'Ajuntament. Així mateix, en aquesta ocasió, en lloc del tradicional pregó, les 19 falles actuaran coralment com si foren 19 pregoners, a través d'un vídeo que s'estrenarà a la plaça Major.

Enguany no podrà ser el multitudinari acte d'anunci des del balcó de l'Ajuntament, però els veïns i veïnes de la ciutat podran seguir l'acte des del canal de televisió Borriana Teve i des de les xarxes socials. Per a acabar, es llançarà un castell de focs artificials.

Programa

La setmana festiva començarà el divendres 8 d'octubre de vesprada, amb la visita de les reines a la plantà dels 19 monuments fallers. L'endemà, dissabte 9, serà quan s’entreguen els premis a les millors falles, després del lliurament dels quals les reines realitzaran una visita a les falles guanyadores de la Secció Especial. Cal recordar que enguany, de manera excepcional, totes les falles obtindran premi com a tancament d'aquest cicle faller marcat per la pandèmia.

En aquesta ocasió, per a evitar aglomeracions, les nominacions i els premiats aniran anunciant-se a les 17h en directe des del tapís de la plaça Major, fins on acudiran les comissions falleres a partir de les 18.30h, de manera escalonada, per a rebre els banderins.

El diumenge 10 i el dilluns 11, de matí, les reines realitzaran les visites oficials a les comissions de la ciutat, dos sectors cada dia, i visitaran durant tot el dia els paradors, on rebran de part de les falles el títol de ‘Falleres d’Honor’. A més, en les dos jornades es podrà xalar de mascletaes, que seran llançades a les 14h des de la plaça de l’Hereu.

D'altra banda, el diumenge 10 de 17h a 20h el Consell Local de la Joventut organitzarà les activitats de dinamització i debat d’OpinaJove en la plaça Rafel Martí de Viciana (coneguda popularment com la plaça de les Gallines), per a promoure la participació i analitzar les necessitats de la gent jove de Borriana.

El dilluns a la nit, a les 21h, serà el torn de la Nit del Foc, a la qual donarà el tret d’eixida una palmera disparada des de l'Ajuntament, seguida d'un castell de focs artificials llançat simultàniament des de tots els emplaçaments on se situa cada falla.

El dimarts 12 d'octubre, a les 10.30h, serà el torn de la tradicional ofrena de flors a la patrona de Borriana, la Mare de Déu de la Misericòrdia, que començarà des del col·legi dels Salesians per a culminar en el tapís instal·lat en la plaça Major. L'acte culminarà amb una mascletà que es llançarà des de la plaça de l’Hereu quan finalitze l'ofrena.

Finalment, el foc purificador posarà el fermall d'or a aquestes falles tan singulars amb la cremà, a les 20h de les infantils i a les 22h de la resta de falles, i amb la vista posada en el ressorgiment faller del proper mes de març de 2022.