Mantenidors Reines Falleres

D'entre les diferents decisions que les Reines Falleres de Borriana han de prendre cada any amb l'arribada dels actes de Proclamació i, especialment, Exaltació, una de les més emotives és la de triar a la persona que actuarà com Mantenidor o Mantenidora de cadascuna de les dues màximes representants de les Festes Josefines. I en aquesta ocasió, la Reina Fallera de Borriana per a 2019, Mar Zamora Fenollosa ha triat a Juan Emilio Gumbau González, qui des de ben xicotet, influenciat pel seu pare, Joan Gumbau, s'interessa pel món de les Falles. Ja sent xiquet va realitzar diversos homenatges en la Llar Fallera del carrer dels Àngels de la ciutat, a més de ser acompanyant d'una dama de la Ciutat de la Cort d'Honor Infantil l'any 1981. En 1988 forma part de la primera Comissió de la Falla Don Bosco, de la qual encara avui forma part. Com a faller sempre s'ha decantat pel vessant més cultural de la festa: homenatges, manteniments, “llibrets” de Falla, adreça de sainets… Així, ha sigut Mantenidor en diverses Falles tant de Borriana com de localitats veïnes, i també ha exercit el mateix càrrec de la Reina Fallera Infantil de 1997, Lydia Gil, així com la de la Reina Fallera de Borriana en 2001, Gloria Pastor. També va participar com un dels Mantenidors en la celebració del 75 aniversari de falles com la Mercè o la Ravalera, així com en el 25 aniversari de la Falla Don Bosco, i participant activament en la celebració del 75 aniversari de la Junta Local Fallera. Com a crític, al costat de Salvador Doménech, ha obtingut durant més de deu anys seguits, el premi tant a la Millor Crítica Local com a Millor Enginy i Gràcia en la seua falla de Don Bosco, on també va ser President en 2011 i 2017. A nivell acadèmic va cursar Estudis de Filologia Hispànica en la UV en l'especialitat de Literatura Espanyola i Literatura Valenciana, per a més tard compaginar l'escriptura amb la docència com a professor de Llengua i Literatura en Secundària i Batxillerat. Ha publicat articles d'opinió en premsa digital així com contes com “La càmera màgica”, guanyador del segon premi del Certamen Literari de Relat Breu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de València. Pel que a novel·la respecta ha publicat L’àngel de la mort, Ed. Tabarca, 2005; L’àngel redemptor, Ed. Ivori, 2007; Tal com caragols de mar, Ed. Tabarca, 2008; El clarió màgic del iaio Joan Ed. Dylar, 2009; El viatge de Lluna a les muntanyes, Alzira, Ed. Bromera, 2012 (Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil, dins dels premis Ciutat d’Alzira 2011; El mecanisme d’Antiquitera, Ed. Tabarca, 2013; Un deute d’amor, Ed. Tabarca, 2015; Èric i la Princesa dels Gels, Ed. Bromera, (2017).
Per la seua banda, la Reina Fallera Infantil de 2019, Anne Alós s'ha decantat per fins a dues persones perquè actuen com les seues Mantenidores. En aquest cas els triats són Vicente Manzano Mollar i Mar Orero Rodríguez. Manzano ha estat lligat al món de les falles des de xicotet, quan forma part de la Cort de la Fallera Major Infantil del barri Sant Blai en 1998. Però no és fins a 2009 quan entra a formar part de la seua actual comissió, la de la Falla Barri La Mercè on ha ostentat diferents càrrecs, des de la vicepresidència, secretaria, delegat de falleres tant majors com a infantils, així com col·laborant de forma activa en la delegació artística de la falla realitzant i dissenyant carrosses i Creus de Maig. Actualment i després d'haver realitzat el Grau en Estudis Superiors de Disseny de Producte en l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló, compagina la seua gran afició per les falles amb el seu treball en l'Oficina Tècnica de l'empresa Gamadecor pertanyent al grup Porcelanosa.
Mar Orero Rodríguez és mestra de professió, i va fer la seua carrera de Magisteri de Primària a Terol, per a més tard convertir-se en mestra d'infantil per oposició, i a més estudiar psicopedagogia a distància en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Va començar a exercir la professió de mestra l'any 2002, i actualment és mestra i Directora de l'Escola Pública Angel Esteban a Benicarló.
La seua relació amb les falles de Borriana li arriba a través de la mare la Fallera Major Infantil del 2019. Ella va ser qui la va vincular a aquesta població gràcies a la seua amistat, ja que es es consideren pràcticament germanes. Però també Benicarló és una població fallera i des de xicoteta ha estat vinculada a aqueix món faller, així que les falles sempre han presents en la seua família, fins al punt que el pare de Mar Orero deixava el seu magatzem perquè se celebraren les presentacions, mentre ella sempre anava a totes les «despertades» de la falla Benicarló, la impulsora de les falles en aquesta població, celebrant actualment els 45 anys de festes josefines. Actualment la seua família és sòcia de la Falla La Barraca de Benicarló i la seua filla és fallera de la Cort d'Honor de la citada falla, per tant és una membre activa de les falles a Benicarló.