Numerosas incidencias por el fuerte tviento en Burriana
 • Durant la jornada, la Policia Local ha intervingut en nombroses incidències, com ara caigudes d'arbres, branques, línia elèctrica, pedres i objectes de les façanes
 • També s'ha tallat el Clot de la Mare de Déu per precaució, perquè no circule ningú per allí per si caiguera algun arbre

Les fortes ratxes de vent que en la jornada d'avui bufen per Borriana han provocat nombroses incidències des de primera hora, ateses en el municipi per la Policia Local, i que han ocasionat fins i tot la caiguda d'una dona de 80 anys en la via pública a conseqüència d'una ràfega de vent en la ronda de la Panderola, aparentment amb fractura del braç, que ha sigut traslladada a l'Hospital de la Plana.

La Policia Local, operaris de Via Pública, Iberdrola i fins i tot bombers han intervingut en les 25 incidències registrades fins a les 15h per a restablir, en la mesura que ha sigut possible, la normalitat als carrers de la ciutat i fer front a les conseqüències de les ràfegues de més de 70 Km/h que s'han registrat.

Fins ara, el temporal de vent ha produït entre altres desperfectes la caiguda de dos arbres de la via pública, un sobre la vorera i l’habitatge contigu amb danys al tancat d'un habitatge al cami d’Onda, i un altre sobre la calçada en la pedrera de Vora Riu. A més, s'ha produït la caiguda de troços de façana d'un habitatge sobre la calçada al carrer de l’Encarnació que ha necessitat el tancament de la via al trànsit rodat i per als vianants fins que s’ha controlat pel servei de bombers.

També s'ha intervingut per un pal cablejat a punt de caure a la via pública en l'avinguda de la Mediterrània, i per un cable d'alta tensió trencat al camí Sant Nicolau que s'havia amollat de la torre que el subjectava i del qual saltaven espurnes, en aquest cas Iberdrola s’ha fet càrrec de la situació.

Els operaris de Via Pública i la Policia Local continuen amb les tasques per a restablir les condicions de les zones afectades, i en alerta per possibles avisos i a l'espera que el vent que ha començat a remetre done una treva.

No obstant això, la Policia Local recomana a la població que prenga mesures d'autoprotecció, entre les quals convé informar-se de les condicions meteorològiques previstes i estar atent a les indicacions que es vagen donant. Així mateix, han incidit en la importància de la precaució i, si es troba a casa seua, tancar i assegurar portes, finestres o para-sols, i retirar tests i tots aquells objectes que puguen caure al carrer i provocar un accident.

A la ciutat, han alertat, és convenient allunyar-se de cornises, murs o arbres, que puguen arribar a desprendre's i prendre precaucions davant d'edificacions en construcció o en mal estat, i estar atent al mobiliari urbà, grues i qualsevol altre element que puga caure o ser arrossegat pel vent.

Així mateix, la Policia Local recomana evitar en la mesura que siga possible els desplaçaments per carretera i, si és necessari fer-los, extremar les precaucions per la possible presència d'obstacles en la calçada.

Avance de la memoria de la Poicía LOcal de Burriana 2020
 • Avanç de la memòria estadística de la Policia Local en 2020
 • Augmenten les cridades telefòniques un 35,9 per cent i disminueixen un 12,3 per cent les intervencions policials a requeriment
 • De les 8.948 intervencions realitzades per requeriments, un total de 343 han estat relacionades amb la crisi sanitària per la Covid-19

La Policia Local de Borriana va realitzar durant l'any passat 8.948 intervencions policials operatives a requeriment, segons es desprèn de l'avanç de la memòria estadística relativa a 2020, en el qual es plasma un augment considerable, del 35,9%, de les cridades telefòniques respecte a 2019 i, paradoxalment, una disminució del 12,3% de les intervencions a requeriment.

El cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, ha realitzat un primer avanç de la memòria anual de 2020, el qual reflecteix que es van rebre un total de 26.622 cridades telefòniques, 7.039 més que en 2019, majoritàriament de caràcter informatiu o de gestió, ja que el 66,3 per cent van ser d'aquest tipus. Així mateix, ha destacat que de tots els avisos telefònics rebuts, un total de 8.948 van requerir intervenció policial operativa, enfront de les 10.203 de l'any 2019.

Sobre aquest tema, Francisco Javier Catalán ha recordat que aquest any passat hi ha hagut dos declaracions d'estat d'alarma com a conseqüència de la crisi sanitària produïda pel coronavirus, i una d'elles amb un confinament domiciliari total, la qual cosa va provocar “una significativa disminució de la mobilitat”. Així mateix, ha assenyalat també que es van suspendre les festes de Falles, les Creus de Maig, la Misericòrdia, i el festival Arenal Sound.

Tot això, segons ha manifestat el Cap de la Policia, ha influït, “sens dubte”, en la disminució de les intervencions policials operatives, al mateix temps que ha indicat que de les 8.948 intervencions realitzades com a conseqüència de requeriments, un total de 343 han sigut originades per requeriments de la ciutadania relacionats amb la crisi sanitària produïda per la Covid-19.

L'alcaldessa de Borriana i responsable de l'àrea de Seguretat, Maria Josep Safont, ha aprofitat l'oportunitat per a agrair “la dedicació i la professionalitat de la plantilla policial, i l'extraordinari treball que han realitzat durant aquest any tan complicat, un treball perquè la resta de la societat puguem viure amb major tranquil·litat i benestar”.

Incidents per categories

En 2020 es van registrar 374 intervencions a requeriment per accidents de vehicles, un 18,8% menys que en 2019, de les quals, 269 van ser sense ferits, 72 amb ferits i 33 amb conductor fugit.

A més, hi ha hagut 66 intervencions per fenòmens naturals, un 8,3 per cent menys que en 2019, de les quals 37 van ser per vent, 25 per pluges i 3 per temporal marítim.

Quant a la festes locals, en 2020 es van realitzar 13 intervencions a requeriment veïnal per celebració de festes de caràcter local, enfront de les 286 de 2019, és a dir un 95,4% menys, com a conseqüència de la suspensió de nombrosos actes festius.

Augment de les intervencions per sorolls i molèsties

Les intervencions a requeriment per sorolls i molèsties veïnals, en van ser 1.293 durant 2020, fet que suposa un increment d'un 26,6% respecte a 2019. Sobre aquest aspecte, Català ha manifestat que el confinament domiciliari i les mesures establides han contribuït a aquest augment en els diferents tipus, tant en les veïnals que en van ser 656, com en via pública 499, i en establiments 138.

Seguretat i d’altres

En relació a les intervencions per requeriment per motius de seguretat, n’hi van haver al llarg de l'any 1.720, que significa un 14,5 per cent menys global. En aquest apartat i a falta de les dades de la Guàrdia Civil, el Cap de la Policia Local ha posat l'accent en l'increment registrat en matèria de violència de gènere, un 25% respecte a 2019, i també ha augmentat quant a pertorbació de l'ordre, violació de domicili i persones desaparegudes. La resta de tipologies en aquest apartat ha disminuït.

Referent a altres categories, convé assenyalar, entre d’altres, que han augmentat un 8% les intervencions a requeriment per incendis amb 214 intervencions, un 12,5% menys en medi ambient amb 503 intervencions, en salvament amb 28 intervencions un 21,2%, i 521 intervencions de tipus sanitari que suposa un 23,3% menys.

Balance intervenciones Policía Local de Borriana por medidas anti covid 19
 • Després de dos mesos des que la Generalitat Valenciana decretara limitacions en la circulació de persones i va limitar les reunions de caràcter social
 • Durant el passat Nadal, des del 24 fins al 30 de desembre, la Policia Local va formular un total de 25 denúncies

La Policia Local de Borriana ha expedit un total de 174 denúncies en dos mesos per incompliment de les mesures sanitàries contra la Covid-19, des que la Generalitat Valenciana decretara limitacions en la circulació de persones, i la va prohibir, amb alguna excepció, a partir de les 12 de la nit i en va limitar les reunions de caràcter social, a través d’una Resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Durant aquest temps, la Policia Local de Borriana, a requeriment de l'autoritat sanitària, ha participat activament en el sosteniment d'aquestes mesures, donada la situació de crisi sanitària motivada per la pandèmia.

Com a resultat d'aquesta tasca en el municipi, fruit de la vigilància del 29 d'octubre al 30 de desembre, s'han redactat 73 denúncies per no respectar la norma que obliga a l'ús de la màscara en llocs públics, altres 50 actes-denuncia per no respectar les mesures de restricció horària de circulació de les persones de 0h a 6h, i 18 denúncies que s'han expedit per destinar espais de l'establiment a activitats o actuacions no permeses. 

A més, cal sumar 23 denúncies més motivades per reunions socials que no respectaven les limitacions de nombre màxim de persones reunides, 3 per incompliment de tancament , altres 6 per incompliment de mesures d'higiene i prevenció sense suposar greu risc i 1 per obstruir la labor inspectora dels agents.

Cal destacar que durant aquest Nadal, concretament des del passat dia 24 fins al 30 de desembre, la Policia Local ha tramitat un total de 25 denúncies, 10 de les quals van ser per incompliment o ús inadequat mascareta, 9 per incompliment d'horari o llibertat de circulació, 3 per incompliment de mesures d’higiene i prevenció quan no supose risc greu, 2 per incompliment horari de tancament i 1 per obstruir la labor inspectora dels agents.

Segons ha destacat la Policia Local, “tot i que la immensa majoria de la població està respectant aquestes normes”, encara queden persones que obren de forma “insolidària i irresponsable”.

És precisament en aquestes persones en les que les autoritats i la Policia Local “han posat el punt de mira”, perquè, segons la Policia Local, “els estudis publicats posen l'accent en les reunions o festes privades, que a l'empara d'una sensació de falsa seguretat s'han convertit en un important factor de contagi”.

Entrega de los premios de dibujo de la Policía Local
 • La guanyadora d'aquesta edició ha sigut Carla Molés Garcete del Col·legi Cardenal Tarancón, el segon premi l'ha obtingut Aleix Clausell Torner del Col·legi Salesià Sant Joan Bosco i el tercer Rocío Daza Ventura del Col·legi Vila Fàtima
 • El premi extraordinari ha sigut per a Martina Blasco Romero del Centre d'Educació Especial Pla d´Hortolans
 • Enguany, 2020, han participat 366 alumnes de 3r de Primària de tots els centres educatius de Borriana

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha presidit l'acte de lliurament de premis del VIII Concurs Municipal de Dibuix organitzat per la Policia Local a través de la Unitat de Relacions amb la Comunitat Escolar (URCE), que enguany s'ha realitzat a la Sala de Plens de l'Ajuntament, en el qual han participat el Comissari en Cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, i l'agent responsable de la Unitat de Relacions amb la Comunitat Escolar, José Antonio Pérez.

Després d'una difícil selecció, el jurat tècnic va decidir que el millor dibuix i, per tant, guanyador del concurs, ha sigut el que ha realitzat Carla Molés Garcete, del Col·legi Cardenal Tarancon, que es convertirà en la imatge de la postal amb què la Policia Local felicitarà el Nadal. La guanyadora, a més, ha rebut com a premi una bicicleta i joc d’elements de protecció per a quan la utilitze.

El segon premi l'ha obtingut Aleix Clausell Torner, del Col·legi Salesià Sant Joan Bosco, i el tercer Rocío Daza Ventura, del Col·legi Vila Fàtima. Els quals han rebut un lot amb material escolar per a cadascú. Finalment, el premi extraordinari enguany ha sigut per a Martina Blasco Romero, del Centre d'Educació Especial Pla d’Hortolans, que ha rebut també un lot de material escolar.

L'alcaldessa de Borriana i la Policia Local han donat l'enhorabona als escolars premiats i ho han fet estensiu a tots els xiquets i xiquetes que han participat, “no solament per la qualitat dels treballs, sinó també per omplir d'alegria el Nadal amb aquestes postals tan fantàstiques i per generar il·lusió amb tota la seua imaginació plasmada en els dibuixos”.

El concurs de dibuix és una iniciativa que porta endavant l’URCE de la Policia Local de Borriana dins del seu programa d'activitats, amb la temàtica "Nadal i la Seguretat Viària", en què enguany, 2020, han participat 366 alumnes de 3r de Primària dels centres educatius de Borriana i, entre els quals està el Centre comarcal d'Educació Especial Pla d´Hortolans.

Al llarg de les 8 edicions celebrares, ja han sigut un total de 2.939 xiquetes i xiquets de Borriana els que han participat en el concurs. Després de la deliberació del jurat tècnic, el dibuix guanyador es converteix en la felicitació nadalenca que cada any el cos de Policia Local envia per correu postal o xarxes socials i que serveix també d'imatge del tríptic que es confecciona per a la campanya que du a terme la policia "Per Nadal, Comerç i Seguretat", que es reparteix als comerços de la ciutat acompanyada d'uns consells de seguretat per a comerciants.

Enguany, com a conseqüència de les mesures higienicosanitàries adoptades per la crisi sanitària originada pel coronavirus Sars-Cov2, no s'ha pogut celebrar l'acte de lliurament dels premis, com és habitual, al pati de butaques del Centre Municipal de Cultura la Mercè amb la presència de totes i tots els participants en el concurs, i s'ha realitzat a la Sala de Plens únicament amb l’alumnat guardonat i el seu professorat.

Tampoc s'ha pogut lliurar en aquest mateix acte el diploma individual a tots els participants en el concurs per les mesures higienicosanitàries establides per a la prevenció de la Covid-19, el quals seran entregats igualment en els respectius centres educatius.

Final de las practicas de estudiantes de grado de la UJI en la Policía Local de Burriana
 • La multidisciplinarietat en què es desimbol el cos local de seguretat atrau l'alumnat universitari

Dos estudiants del Grau en Dret de la Universitat Jaume I finalitzaran aquesta setmana el seu Pràcticum de Grau en la Central de Policia Local de Borriana. Els dos alumnes, en l'última etapa dels seus estudis, van triar per a completar la seua formació acadèmica la Policia Local d'aquesta ciutat.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han visitat avui els estudiants en les dependències de la Prefectura de Policia Local per a interessar-se per la seua experiència i aprofitament de les pràctiques. Sobre aquest tema, han convingut que “la multidisciplinarietat en què es desimbol el cos local de seguretat atrau l'alumnat que percep en la seua experiència una finestra per a albirar el món real en què exerciran la seua futura professió”.

Aquests dos estudiants passen a engrossir la ja dilatada llista de professionals que en el seu moment es van interessar per la Policia Local com a agent jurídic i mecanisme social al servei dels ciutadans per a completar la seua formació. Principalment, l’alumnat dels graus de Dret i Criminologia i Seguretat, sol ser el que més sol·licita realitzar les seues pràctiques en la Policia Local de Borriana.

Des de la Prefectura del Cos es valora “molt positivament” aquesta interacció amb la Universitat que permet als alumnes “completar la seua formació i intercanviar idees i punts de vista amb els funcionaris”. Alhora que, al Cos Policial, li ofereix una oportunitat “d’integració en una part del teixit social com són els nous graduats, i la mateixa Universitat, que s'incorporaran a la seua carrera professional amb una imatge diferent de la Policia Local de la que tenien abans del Pràcticum”.

La varietat d'aspectes relacionats amb el Dret que es donen en el treball policial diari permet prendre contacte amb matèries com el dret administratiu, la seguretat viària, l'estatut dels empleats públics, el dret penal i processal. També en matèries com la protecció de les víctimes de violència de gènere, d'accidents de trànsit, l'activitat de prevenció de la delinqüència, la seguretat viària, els grans esdeveniments i d’altres de complexa regulació com els espectacles pirotècnics i els espectacles taurins tradicionals.

Igualment, l'organització i protecció de proves esportives, expedients d'ocupació de via pública i un llarg etcètera són assumptes amb què l’alumnat es familiaritza i coneix la seua regulació i organització.

A més de conèixer aquestes matèries, els estudiants també aprofiten la seua estada per a participar d'alguna manera en les tasques de gestió i, fins i tot, aportar els seus punts de vista per a la millora dels diferents processos que es desenvolupen en el cos policial. La sensació general amb què finalitzen les pràctiques sol ser de sorpresa: "no sabíem que en la Policia Local es gestionen tants assumptes de la vida quotidiana d’una ciutat".

REunión telemática de la POlicía Local de coordinación de medidas del Covid-19

La Policia Local de Borriana ha mantingut una reunió telemàtica amb el Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel i la resta de les prefectures de policia local de la província. En la reunió també ha participat el nou Director General d'Emergències, Adolf Sanmartín.

En aquesta trobada de treball online s'han coordinat les actuacions preventives impulsades per la Generalitat Valenciana com a comandament únic en la gestió de les mesures higienicosanitàries establertes en el nostre àmbit territorial amb motiu del coronavirus. Així mateix, s'han tractat altres qüestions relatives a l'àmbit de competències de les policies locals i d'organització.

La Policía Local tramita 110 denuncias en tres semanas
 • Després de tres setmanes des que la Generalitat Valenciana decretara limitacions en la circulació de persones, prohibint-la, excepte excepcions, a partir de les 00.00 hores i limitant les reunions de tipus sòcial

 • Segons la Policia Local encara que la immensa majoria de la població està respectant aquestes normes, encara queden persones que obren de forma insolidària i irresponsable

La Policia Local de Borriana ha expedit un total de 110 denúncies en poc més de tres setmanes per incompliment de les mesures sanitàries contra la Covid 19, des que la Generalitat Valenciana decretara limitacions en la circulació de persones, prohibint-la, excepte excepcions, a partir de les 00.00 hores i limitant les reunions de tipus social, a través de la Resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Durant aquest temps, la Policia Local de Borriana, a requeriment de l'autoritat sanitària, ha participat activament en el sosteniment d'aquestes mesures, donada la situació de crisi sanitària motivada per la Covid-19.

El resultat d'aquesta tasca no s'ha fet esperar al municipi, on els agents han expedit 53 denúncies per no respectar la norma que obliga a l'ús de la mascareta en llocs públics, 15 actes-denuncia més per no respectar les mesures de restricció horària de circulació de les persones, i 17 denúncies que s'han expedit a diferents establiments per incompliment de mesures higienicosanitàries.

A més, cal sumar 22 denúncies més motivades per reunions socials que no respectaven les limitacions de nombre màxim de persones reunides i 3 més per altres incompliments.

Si bé això és fruit de la vigilància al voltant de tres setmanes, la veritat és que ha sigut durant el darrer cap de setmana quan han tingut lloc les intervencions més notòries, una de les quals produïda en la partida de Sant Gregori, on al voltant de 40 persones s'havien reunit en una celebració, sense respectar, a més, moltes d'elles les mesures higienicosanitàries.

L'altra intervenció va ser en una festa privada o reunió d'amics en un local de la ronda Poeta Calçada, que també excedia el nombre de persones i l'horari de limitació de la mobilitat. En tots dos casos la Policia Local va estendre nombroses denúncies per infracció a diferents normes de prevenció higienicosanitàries.

Segons ha destacat la Policia Local, “encara que la immensa majoria de la població està respectant aquestes normes amb què ens ha tocat conviure, encara queden persones que obren de forma insolidària i irresponsable”.

És precisament en aquestes persones en què les autoritats i la Policia Local “tenen posat el punt de mira, perquè els estudis publicats posen l'accent en les reunions o festes privades, que a l'empara d'una sensació de falsa seguretat s'han convertit en un important factor de contagi”, han advertit.

El Ayuntamiento completa el parque móvil de la Policía Local
 • Un nou furgó destinat a la unitat d'atestats, que es convertirà, a més, en oficina mòbil d'atenció a la ciutadania


L'Ajuntament de Borriana ha completat el parc mòbil de la Policia Local amb un nou furgó destinat a la unitat d'atestats, que es convertirà, a més, en oficina mòbil d'atenció a la ciutadania. L'alcaldessa i responsable de Seguretat, Maria Josep Safont, acompanyada pel Cap de la Policia Local, Francisco Javier Catalán, n’han supervisat l’entrega aquest matí a la plaça Major.

El vehicle ha sigut adjudicat a la mercantil Andacar2000 SA per un import anual de 16.117,20 euros, d’aquesta manera, s’ha aconseguit una rebaixa de 1.882,8 euros anuals respecte a l'import inicial de licitació del subministrament, que s'estendrà per un període de quatre anys.

L'alcaldessa ha volgut destacar el “compromís ferm de la corporació municipal de dotar la Policia Local d'instruments tècnics d'última generació per a un desenvolupament idoni de les tasques que la policia té encomanades”.

Mostra d'aquest compromís, ha assegurat Maria Josep Safont, és “la renovació del furgó de la Unitat d'Atestats, destinat a l'exercici de funcions de trànsit, seguretat viària i investigació d'accidents”.

Sobre aquest tema, tant Safont com el cap de la Policia Local han subratllat que es tracta d’“un nou vehicle, versàtil, que incorpora importants millores tecnològiques en comparació als anteriors furgons destinats a la unitat d'atestats”.

Així, el nou furgó està dotat de material per a convertir-se en oficina itinerant i compta amb ordinador personal i impressora multifunció, entre d’altres. Està connectat telemàticament amb la Central de Policia Local, per la qual cosa qualsevol tasca es pot realitzar en el mateix vehicle sense necessitat de desplaçament a les dependències policials per part de la ciutadania.

Cal recordar que la unitat d'atestats és l'encarregada de l'elaboració de diligències, informes i investigació d'accidents de circulació en vies de titularitat municipal i de la realització de controls preventius en matèria de trànsit i seguretat viària, als quals la policia local es troba adherida a través de les campanyes impulsades a nivell nacional per la Direcció General de Trànsit, a més d'altres serveis de suport a la resta d'unitats policials.

El Cap de la Policia Local ha precisat que aquesta unitat compta amb “totes les autoritzacions necessàries de la inspecció tècnica de vehicles per a l'adaptació a la seua destinació com a vehicle d'atestats i oficina mòbil, amb el qual es persegueix un major acostament de la Policia Local a la ciutadania”.

El nou vehicle està dotat de dispositius tecnològics per a la realització in situ de les proves legalment establides per a la detecció de drogues o alcohol durant la conducció. Així mateix, incorpora un dispositiu integrat de geoposicionament del vehicle, de manera que en la central de policia se’n coneix en tot moment la ubicació exacta per a una millor gestió de les patrulles.

També compta amb radioemissora digital integrada en la xarxa Tetra de la Generalitat Valenciana i GPS, i dispositius de senyalització òptica tipus led d'última generació per a una millor visualització, tant interior com exterior, i estalvi energètic. A més incorpora noves llanternes tipus led d'alta visibilitat per a la realització d'inspeccions.

Igualment, el dispositiu de megafonia inclou un sistema per a poder llançar missatges gravats o de viva veu per part dels i de les agents i compta amb elements de senyalística i instruments, també d'última generació, necessaris per a la realització de controls i investigació d'accidents.

Finalment, el furgó conté diversos compartiments distribuïts a l'interior del vehicle per a la col·locació de material d'oficina i instruments necessaris per a la realització de les tasques a les quals s’ha destinat.