Campaña para evitar traaslados a segunda vivienda en Semana santa y Pascua

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha demanat "responsabilitat" a la ciutadania del municipi perquè “no es desplacen a la segona vivenda en la zona marítima per Setmana Santa”, i els ha emplaçats a seguir confinats perquè "no estan permesos aquests desplaçaments encara que el segon habitatge estiga en el mateix municipi”.

L'alcaldessa ha insistit en la necessitat que “ens quedem a casa” i en la importància de no realitzar aquests desplaçaments “pel risc de contagi que comporten i que poden derivar en complicacions en una situació per si mateixa difícil”.

Cal recordar que el desplaçament a la segona residència no està permès pel Reial decret 463/2020 que limita la llibertat de circulació, per la qual cosa es preveuen sancions per la vulneració de l'ordre emesa pel Govern.

Per això, la primera edil ha apel·lat a “la paciència, la prudència, el civisme i solidaritat de la ciutadania per a “ajudar amb el seu confinament a tot el personal sanitari, principalment, i a les persones que estan en primera línia en la lluita contra aquesta malaltia infecciosa”, perquè, a parer seu, “no podem posar en perill ni la pròpia salut ni la de la resta de persones, i només junts podrem superar aquesta crisi”.

Amb la Setmana Santa i el temps primaveral es detecten desplaçaments a segones vivendes que suposen “un entrebanc en l'eficàcia del confinament sanitari, mesura molt important com destaquen les autoritats sanitàries responsables del seguiment de la pandèmia per a reduir el nombre de contagis i poder així mantindre la situació dins d'uns límits que garantisquen l'assistència sanitària dels malalts”, ha advertit l'alcaldessa.

Maria Josep Safont ha explicat que, amb l'objectiu d'evitar aquests desplaçaments i fer complir les mesures, la Policia Local de Borriana, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, participen en un operatiu especial destinat a garantir el compliment de les mesures adoptades pel decret d'estat d'alarma vigent motivat per l'emergència sanitària del COVID-19 i que té com a objectiu concret “vigilar desplaçaments de vehicles i persones cap a les zones de segona residència de Borriana, especialment en la zona marítima”.

Així, durant aquests dies, ha precisat, es potenciarà la vigilància d'aquestes zones amb patrulles mòbils i controls a peu de carretera, on els agents comprovaran els llocs de residència de les persones que es troben en les vies i espais públics i el motiu que justifique la seua presència o desplaçament.

Zones comunes d'edificis i urbanitzacions

Un altre aspecte en el qual s'incidirà, segons ha assenyalat l'alcaldessa, és en l'ús de les zones comunes de les propietats, perquè no és compatible amb el confinament imposat per l'autoritat sanitària, per la qual cosa tampoc no és possible l'ús d'espais com ara piscines, instal·lacions esportives comunitàries, zones recreatives comunitàries, encara que siguen privades.

Amb aquestes mesures les autoritats pretenen continuar millorant la situació sanitària i evitar nous contagis, amb la finalitat de poder tornar a una normalitat sense risc sanitari, al més prompte possible. Durant l'estat d'alarma, la Policia Local es troba sota l'autoritat del Ministeri de l'Interior i participa activament en el sosteniment de les mesures acordades pel Govern d'Espanya.

Balance de incidencias por las lluvias

Des de les 18h de dimarts 31 de març fins a les 6h d'avui dijous, la Policia Local de Borriana ha atés un total de 56 trucades telefòniques relacionades amb incidències per les pluges, relatives a filtracions aigua en immobles, vehicles bloquejats, tapes de clavegueram, talls en el subministre d'electricitat o vies intransitables per excessiu volum aigua.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha fet un primer balanç de les incidències de l'episodi de pluges i, segons ha explicat, les precipitacions registrades durant els dos passats dies en les estacions meteorològiques de l'Ajuntament i de Santa Bàrbara han tingut un acumulat de 163,4 L/m² i 215,8 L/m², respectivament.

Respecte a les àrees afectades ha indicat que les principals zones urbanes perjudicades per les fortes pluges han sigut en el Port, en el Barri dels Pescadors, els voltants dels carrers Illes Columbretes i Gregal. En la zona Malva-rosa, els carrers Mare de Déu del Roser, Tales, Ribesalbes i els voltants, que han requerit la intervenció de bombers fins a les 8h d'avui, en el qual han participat 5 efectius de Bombers, més Policia Local i Via Pública.

Ahir també es van haver de tancar al trànsit 18 camins i sendes rurals, i efectius de la Policia Local i Bombers van realitzar tres evacuacions de persones majors o impedides d'habitatges inundats en la zona del Port. A la vesprada, es va realitzar un altre rescat d'una altra persona malalta en camí Marjalet coordinat per Serveis Socials i amb la participació de Bombers, Policia Local i Creu Roja.

L'alcaldessa ha indicat que en aquests moments les vies tallades en són 4, en el camí Marjalet, els 50 metres finals, la passarel·la del Clot, el camí Vell de la Mar, i el Pas de la Cossa de Borriana a Almassora.

Maria Josep Safont ha agraït “l'ingent esforç i treball sense pausa” durant prop de 48h dels operaris de Via Pública, Policia Local, i Bombers per tal de  “restablir amb la major diligència les zones afectades per les inundacions, les filtracions i altres incidències” amb l'objectiu que els veïns i veïnes “pogueren minimitzar els efectes nocius i accedir als seus habitatges sense problemes”.  Agraïment que ha fet extensiu al Sindicat de Regs per no haver parat els motors en quasi dos dies.

 

Estat de les vies i camins de competència municipal actualitzat a les 8h d'avui (02/04/2020)

- camí Marjalet: Transitable excepte els últims 50m abans d'arribar a la mar, en què es troba Tallat.

- camí Vell de la Mar: des de la carretera del Grau, Tallat.

- camí la Cossa: Transitable, obert al trànsit fins a l'encreuament de la cantera Vora Riu, a partir d'ací Tallat perquè ningú continue cap a Almassora travessant el riu.

- passarel·la del Clot: Tallada.

RESTA DE CAMINS: Transitables

INtervenciones de la Policía Local en dos semanas del estado de alarma

La Policia Local de Borriana ha denunciat 164 persones per incomplir les mesures de l'estat d'alarma i realitzar activitats no emparades en la legislació durant les dos setmanes que està en vigor el Reial decret, tot tenint en compte que els dos primers dies van ser de caràcter informatiu. A més de les denúncies, també ha identificat unes altres 221 persones per a comprovar la realització d'activitats emparades per la norma.

Així mateix, la passada nit del dissabte 28 la Policia Local va detindre O.N., veí de Borriana de 20 anys d'edat, al carrer Sant Cristina, per desobeir, presumptament, de manera greu el compliment de les mesures de confinament establertes en el Reial decret dictat pel Govern d'Espanya.

Aquestes denúncies seran tramitades per la Subdelegació del Govern a Castelló, que en determinarà també la quantia. Cal recordar que l'import de les multes oscil·la entre 100 i 600 euros en les infraccions lleus, i 601 a 30.000 euros en les greus, sobre la base de la Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana. Tot això sense perjudici de la instrucció de diligències a què pogueren donar lloc.

En aquest operatiu treballen conjuntament en el municipi la Policia Local i la Guàrdia Civil i vigilen que la ciutadania de Borriana complisca el confinament i només isca de casa en les excepcions contemplades, tant a peu com amb vehicles, per a la qual cosa realitzen controls aleatoris.

Paral·lelament, la Policia Local de Borriana està col·laborant amb els serveis socials i sanitaris, i realitza el repartiment i lliurament al domicili de malalts greus dels medicaments preparats per l'Hospital Universitari de la Plana per a evitar-ne el desplaçament al centre hospitalari i l'exposició al contagi del COVID-19.

D'altra banda, ha reclamat a la ciutadania “responsabilitat i solidaritat” i ha demanat que totes les persones “prenguen consciència de la dimensió d'aquesta emergència sanitària, que pensen en les persones que aquests dies es juguen la vida pels altres” i, per tant, “que actuen, en conseqüència, amb sensatesa i sentit comú”.

Per tot això, des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i la Policía Local han instat els veïns i les veïnes del municipi a “complir les restriccions de mobilitat, que es queden a casa i només isquen en les excepcions contemplades en la normativa vigent”.

Intervenciones dela Policía Local en una semana de estrado de alarma

En una setmana, i tenint en compte que els dos primers dies van ser de caràcter informatiu, la Policia Local de Borriana ha denunciat, fins ara, 92 persones per no respectar i incomplir les mesures incloses en el Reial Decret que estableix l'estat d'alarma davant l'emergència sanitària del Covid-19, i realitzar activitats no emparades en el RD.

Entre les quals, la Policia Local ha ressenyat la intervenció d'aquest divendres a la nit, en la qual van denunciar en un habitatge 8 persones, de 16 i 18 anys, que estaven celebrant una festa en una casa al carrer la Puríssima. A més de les denúncies, també ha identificat unes altres 136 persones per a comprovar la realització d'activitats emparades per la norma.

Segons fonts policials, aquestes denúncies seran tramitades per la Subdelegació del Govern a Castelló, que serà qui en determinarà també la quantia. Cal recordar que l'import de les multes oscil·la entre 100 i 600 euros en les infraccions lleus, i de 601 a 30.000 euros les greus, sobre la base de la Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana. Tot això sense perjudici de la instrucció de diligències a les quals pogueren donar lloc.

Igualment, la Policia Local ha realitzat nombroses actuacions els primers dies davant trucades que alertaven de persones passejant pel carrer, fent esport o fent ús dels espais comuns de comunitats de veïns. Els agents han procedit a informar-los de les noves mesures establides pel Reial Decret, han mostrat la col·laboració i s'han retirat a casa seua, per la qual cosa no s'ha estès acta en aquests casos.

En aquest operatiu treballen conjuntament en el municipi la Policia Local i la Guàrdia Civil i vigilen que la ciutadania de Borriana complisca el confinament i només isca de casa seua en les excepcions contemplades. La seua labor addicional aquests dies se centra a “patrullar, informar la ciutadania, advertir-los i comprovar que efectivament van on diuen que van i fan el que diuen que faran”, han assegurat.

D'altra banda, la Policia Local de Borriana ha apel·lat a la responsabilitat i a la solidaritat de la ciutadania, “hem de ser conscients de la dimensió d'aquesta pandèmia, pensar en totes les persones que aquests dies es juguen la vida pels altres i actuar, en conseqüència, amb sensatesa i sentit comú” i ha instat la població a “complir les restriccions de mobilitat, que es queden a casa i només isquen en les excepcions contemplades en les mesures del Reial Decret”.

“Només ens queda complir amb el confinament i no eixir de casa excepte per les excepcions previstes: acudir al treball, anar a comprar aliments i béns de primera necessitat, atendre majors, dependents o xiquet i passejar a les nostres mascotes i totes elles amb les premisses ja establides”, han advertit les mateixes fonts policials.

La Policia Local de Borriana ha presentat avui a la plaça Major, quatre noves motocicletes tipus escúter que renoven part del parc de vehicles destinats a la realització de les funcions de trànsit i seguretat viària, així com per a la policia de proximitat (Prevenpol).

Les quatre motocicletes són de la marca Kimko, model Grand Dink 300 ABS, que compleixen tant amb totes les especificacions tècniques necessàries per al desenvolupament de les funcions per a les quals estan destinades, com amb el decret autonòmic que en regula les característiques.

A més, incorporen un nou sistema de llums tipus “led” d'última generació que permeten una major visibilitat, noves botoneres ergonòmiques per a una millor utilització per part dels agents de les funcionalitats policials que ofereixen, així com espai destinat al transport d'elements tècnics per a utilitzar en controls de trànsit i seguretat viària, com ara, etilòmetres o dispositiu radar, o material administratiu.

Amb una inversió de 26.760,42 euros, aquests vehicles es distingeixen per la seua versatilitat i maniobrabilitat, amb condicions especialment idònies per a l'entorn urbà, en què han de desenvolupar la seua funció.

El regidor delegat de Seguretat, Javier Gual, ha volgut destacar el “ferm compromís de la Corporació municipal a dotar la Policia Local d'instruments tècnics d'última generació per a un millor exercici de les tasques que la policia té encomanades.”.

Mostra d'aquest compromís, ha assegurat Gual, és “l'adquisició d'aquestes motocicletes o la pròxima renovació del furgó de la Unitat d'Atestats, destinat també a l'exercici de funcions de trànsit, seguretat viària i investigació d'accidents, que pròximament serà lliurat per l'adjudicatària d'aquest subministrament”.

Agents de la Policia Local de Borriana han detingut aquesta matinada M.P., un menor de 16 anys i veí de la localitat, com a presumpte responsable d'un delicte contra el patrimoni i de danys.

Els fets es van iniciar sobre les 4.30h, després de l'avís d'un veí que alertava que un vehicle s'estava cremant al carrer Xilxes. En acudir la patrulla, en el lloc va trobar el jove que ja havia sigut identificat minuts abans en un altre lloc per infondre sospites als agents.

Després de les tasques d'extinció del vehicle, els agents van continuar amb les indagacions, atés que del comportament del jove podia desprendre's que estiguera relacionat amb l'incendi, que pel que sembla es va produir apilant deixalles abandonades al costat del vehicle.

Pocs minuts després, els agents es van adonar que en un carrer pròxim s'havia forçat la finestra d'un establiment, i havien aconseguit extraure alguns objectes de valor escàs. Els agents van aconseguir indicis suficients que relacionaven el mateix subjecte amb aquest nou fet delictiu.

Per aquest motiu, els agents van procedir a la immediata detenció del jove per al seu trasllat al Lloc Principal de la Guàrdia Civil, on s'ampliaran les diligències d'investigació i es posarà al menor a la disposició de la Fiscalia de Menors de Castelló.

Aquesta nova detenció s'emmarca en el context de l'especial esforç que la Policia Local, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, està realitzant per a prevenir i perseguir aquest tipus de fets que generen una lògica intranquil·litat en la ciutadania.

Fonts policials indiquen que es prosseguirà en aquesta línia de treball preventiu que dificulte l'acció d'aquesta xicoteta delinqüència i dote la ciutat d'un nivell òptim de seguretat.

Incidentes por el fuerte viento en Burriana

Les fortes ratxes de vent registrades avui a Borriana han provocat un total de 29 incidències que han obligat els serveis de la Policia Local a mantenir-se actius des de les 7.30 hores a les 20.00 hores d'avui.

Des de tanques, cartells, planxes de ferro, antenes i uralites despreses, palmeres i arbres caiguts que tallaven algun vial, rebles, cornises, cables despenjats i alguna barana a punt de caure, són alguns exemples dels problemes ocasionats pel vent en diferents punts del municipi i que s'han anat resolent a mesura que han sigut comunicats i traslladats als departaments pertinents per a la seua resolució.

Diversos arbres no han suportat la virulència del vent, com ha sigut el cas dels dos que han caigut en el Camí d´Onda, davant de l'antiga paperera i que tallava un carril de circulació, i en el Camí Serratella amb Camí La Ratlla, o també les dues palmeres caigudes en el Camí la Ratllla d'Alqueries, just darrere de l'ecoparc i al carrer Ribesalbes que tallava el carrer.

En diverses zones del municipi el vent també ha causat deterioraments on s'han desprès rebles de cornises, com al carrer General Prim que la caiguda de rebles ha ocasionat danys a dos vehicles.

Els contenidors de gran grandària, en diversos punts de la ciutat, han sigut bolcats o desplaçats com a conseqüència de la força del vent, per la qual cosa la Policia Local ha donat part a l'empresa encarregada, Fobesa, perquè poguera actuar, i en la C/. Xilxes un contenidor de Fobesa fins i tot ha causat danys a un vehicle.

Un altre estralls del vent han sigut causats al Carrer Germanías, on uralitas del pàrquing de Mercadona s'han desprès i caigut sobre cotxes, i al carrer L'Illa de Ferro s'ha desprès del pal un cable d'Iberdrola que creuava la calçada. Fins fa uns instants, la Policia Local encara estava revisant una tanca publicitària en la zona de Novenes.

Agents de la Policia Local han detingut aquesta matinada un individu, J.C.U., de 26 anys d'edat i veí d'aquesta localitat, com a presumpte responsable d'un delicte contra la salut pública.

Els fets es van desencadenar quan els agents patrullaven per la ronda Pere IV del municipi i van observar en actitud sospitosa a un jove que, en detectar la presència dels agents, va mamprendre una fugida precipitada amb un patinet elèctric. La ràpida actuació dels agents va permetre interceptar el sospitós, malgrat que circulava en un patinet modificat per a augmentar-ne la potència.

Del registre superficial de les pertinences va resultar que portava diverses dosis de diferents substàncies tòxiques, pel que sembla, haixix, cocaïna i marihuana, així com nombrosa moneda fraccionada, fruit, presumptament, de diferents transaccions típiques de la venda d'aquestes substàncies.

El detingut, juntament amb les substàncies i els diners aprehesos va ser traslladat al Lloc Principal de la Guàrdia Civil de Borriana per a la realització d'altres diligències i la posada a disposició del l’Autoritat Judicial del detingut.

Aquesta intervenció, juntament amb unes altres que es realitzen en les últimes setmanes, són fruit del compromís de la Policia Local amb la seguretat ciutadana de Borriana, responsabilitat en què col·labora amb la Guàrdia Civil i amb la qual es coopera estretament en la prevenció dels delictes.

En l'àmbit de la salut pública, la Policia Local, a més, manté una nodrida agenda d'activitats en centres educatius a través de la seua Unitat de Relacions amb la Comunitat Escolar, en col·laboració amb la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, amb la finalitat de prevenir el consum de drogues per part de les persones més joves.