La cinquena edició del festival emac. tornarà a protagonitzar l'agenda cultural al començament de 2020, situant a la localitat de Borriana (Castelló) com a epicentre i espai de creació contemporània, musical i artística, del 14 al 16 de febrer, en la seua emblemàtica seu del Centre Municipal de Cultura la Mercé.

Per a la qual cosa, el V emac. polaritza la seua programació al voltant de diverses apostes sonores i la rellevància protagònica, en qualitat de cap de cartell, de la cantant de Huelva Rocío Márquez "la veu de la nova generació del cante jondo", amb la qual es pretén apuntalar l'obertura cap a nous sons i noves músiques en la nostra recerca constant de l'avantguarda i la transgressió; conceptes en què enquadrem propostes com el flamenc footwork andalús de Califat ¾, el so lo-fi del murcià Marcelo Criminal, el trap emo i granadí d'Albany o la mateixa Rocío Márquez", apunta el seu director, Vicent Tormo, per a qui "el camí fins a la nostra cinquena edició no ha estat fàcil i hem hagut d'anar superant diversos contratemps que ens han fet aprendre i millorar d'any en any. La trajectòria de l'emac. és ascendent i presenta una molt bona progressió, amb cartells musicals que conjuguen joventut i avantguarda".

Un avant-garde i frescor sobre els quals edificar un avanç de continguts que ha estat presentat dissabte passat, 16 de novembre, al Mercat Municipal de Borriana, en què s'ha difós, a més, l’emac. playlist que rubrica la seua imminent edició, en un acte de celebració i trobada que ha comptat amb una sessió vermut especial de Dj @indiyei i degustació de cervesa a càrrec d'Estrella Galícia.

Un roster edificat sobre una vasta nòmina de bandes i veus de referència del panorama urbà, pop, rock i electrònic valencià, nacional i internacional, amb estils com la fusió electrònica i live de Kalahari, projecte conjunt dels catalans Marc (Ocellot) i Gunsal (begun); la "sensació de l'escena urban espanyola" que protagonitzen els sevillans Bronqui; el afrollatí d'etiqueta de La Buena Nueva; la consagració de La Estrella de David i els accents neofolk i sadcore de la californiana Emily Jane White; el just calm down de Yawners o l'electrònica punk i l'underground castellonenc de Novip Cavallo; l'eclèctica naturalesa soul pop de la sevillana María Yfeu i l'indie pop nihilista dels valencians Petit Mal; el recorregut hivernal a l'abric del pop fresc i lluminós de Boanire o l’efervescent i descarat punki pop de les valencianes Lisasinson; el pelegrinatge live set de Pablo Dass i el seu projecte de residències eivissenques The Look; el lúdic projecte de música electrònica feta amb joguines de Toyselektor o l'indie debutant de la cantant local Aina.

Novetats d'aquesta cinquena edició de @emac.fest, la morfologia equilibra la seua vasta nòmina de propostes musicals amb la celebració d'una altra de les seues extremitats més significatives, l’emac.art, "fira d'artistes, que es completa amb tallers i xerrades, en la qual, a l'igual que en anys anteriors, comptarem amb grans il·lustradores i expositors de molt alt nivell, dissenyadors i fotògrafs consolidats i altres de novells que ens mostraran els seus últims projectes i col·leccions i, d'aquesta manera, connectar directament amb el públic ", explica Vicent Tormo, el qual matisa que "el principal objectiu és tindre a Borriana una programació de primer nivell i, sobretot, tindre accés als creadors, tant en la part de l'art com en la musical, ja que, a la fi, emac. és un esdeveniment proper en què els artistes i el públic es barregen amb total normalitat durant les tres jornades de festival".

Emac. està organitzat per l'associació cultural emac.borriana i compta amb el patrocini institucional principal de l'Ajuntament de Borriana –a través de la regidoria de Cultura, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), la Diputació de Castelló i Estrella Galícia en qualitat de cervesa oficial. Igualment, disposa de la col·laboració de Naraniga Pub, Indie Are Production, Horma Zapateria, nomepierdoniuna, born music!, La Fábrica de Hielo, cero en conducta, La Ragazza Produccions i Ecomunicam.