Tancar al trànsit el Pla els caps de setmana, conversió en zona de vianants de carrers del centre, rutes per als vianants i escolars i alternatives de pàrquings intermodals, són algunes de les propostes presentades en l'última reunió del Consell Social de la ciutat, per l'empresa ENGITEC, encarregada de la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Borriana.

En la recent sessió del Consell Social, l'equip de govern municipal ha presentat a través d'Engitec els primers resultats del diagnòstic que s'està realitzant en el municipi per a la redacció del PMUS, que forma part de l'Estratègia Edusi cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons FEDER en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020.

Integrat per diferents col·lectius, associacions i representants de la corporació municipal, en el Consell Social també s'ha informat de la creació del Consell Sectorial de la Gent Major, dels criteris i recomanacions per a l'elaboració dels pressupostos del pròxim exercici 2020, i de l'estat de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà sostenible de Borriana (EDUSI) cofinançada per la Unió Europea.

Entre les propostes per a la redacció del PMUS extretes de les primeres anàlisis de la mobilitat actual realitzat en el municipi per a després tindre un diagnòstic precís, cal destacar la que planteja tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i, a més, convertir en zona de vianants altres carrers del centre, com ara, el Racó de l'Abadia, San Cristòfol, les Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicent Forner, del Salvador, etc.

Les principals raons per a la conversió en zona de vianants, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, seria la millora dels itineraris per als vianants i de la trama urbana i crear un punt d'atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació.

Per a pal·liar la falta d'estacionaments i com a alternativa a la peatonalització de carrers proposen pàrquings intermodals que hauran de tindre entre altres característiques, capacitat per a contenir el nombre necessari de vehicles, situar-se estratègicament en cada corredor d'entrada a la ciutat i tindre un disseny que facilite l'accés i l’eixida cap a les avingudes principals.

Una altra de les propostes mostrades en el Consell Social ha sigut la creació de rutes escolars, imprescindible per a fomentar l'autonomia i la mobilitat per als escolars, garantint-ne la seguretat viària en tots els mitjans de transport. Cada ruta tindrà les seues parades en què els escolars acudiran en l'horari establit i estaran senyalitzades mitjançant senyalització vertical.

Cal recordar que al mes de maig passat es va adjudicar el contracte de redacció del 'Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Borriana', projecte cofinançat en un 50% amb els fons FEDER, en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020, a l'empresa ENGITEC PROJECTES D’ENGINYERIA SL, per un import de 34.935,61 euros.

Sobre aquest tema el regidor d'Urbanisme ha manifestat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible és un conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat”.

Amb això, ha assegurat Arnandis, es pretén “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per als vianants, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat” i també,” adequar l'accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius”.

Al mateix temps, amb el pla es vol impulsar i incentivar els vehicles menys contaminants i fomentar l'ús d'energies netes i renovables, “aplicant les Noves Tecnologies en la gestió de la mobilitat, i reduir les emissions de gasos contaminants, el nivell de soroll i el consum energètic basat en combustibles fòssils”, ha precisat.

Per a la realització del diagnòstic de l'estudi de mobilitat urbana de la ciutat es va sol·licitar la col·laboració de la ciutadania amb el propòsit que siga “el més precís possible i puga respondre a les vertaderes necessitats dels veïns i veïnes, així com conèixer els seus punts forts i les seues deficiències”

Així, des de les regidories de Transparència i d'Urbanisme es va impulsar una enquesta ciutadana que està activa i que troben disponible en la pàgina web de l'Ajuntament de Borriana, en el Facebook, en l'app BurrianaConecta i, en paper, en les dependències municipals.