V Jornadas Medievales de la Reconquista en Burriana
  • Els actes es realitzaran aquest dissabte 25 i el diumenge 26 de setembre, amb la recreació dels costums medievals com a eix central


El pròxim cap de setmana Borriana retornarà a l'època medieval amb la celebració de la quarta edició de les V Jornades Medievals de la Reconquesta. Els actes es realitzaran aquest dissabte 25 i el diumenge 26 de setembre, amb la recreació dels costums medievals com a eix central i el nomenament de les Dames i Cavallers de la Germandat de les Dames i Cavallers del Cid i donya Jimena.

Així doncs, durant dos jornades, els cavallers i dames, vestits tots amb la indumentària de l'època i intentant mantindre la màxima fidelitat possible, s'uniran a Borriana i recorreran els carrers del centre per a realitzar diverses activitats als voltants de la plaça la Mercè.

L'organitzador i Cavaller Major de la Germandat, Hugo Giménez, ha donat a conèixer totes les activitats que es realitzaren durant el cap de setmana en aquesta cinquena edició, organitzades per la Germandat de les Dames i Cavallers del Cid i donya Jimena a Castelló, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana.

Amb aquesta proposta cultural i històrica es pretén retre homenatge a les figures històriques de Jaume I i Na Violant d'Hongria, així com al Cid i la seua esposa donya Ximena. L'organització espera que aquesta edició sume un nou èxit, sempre atenent al compliment de les normes estipulades per a la prevenció contra la covid-19.

Entre les activitats concentrades en dos dies destaquen les desfilades medievals, les exhibicions de lluita medieval, les danses i els tradicionals i sempre vistosos actes del nomenament de dames i cavallers de la Germandat de Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló.

Les Jornades comptaran amb la visita de diferents associacions procedents de diversos punts de la província, com els Cavallers del Sant Grial de l'Alcalatén (de l'Alcora-Figueroles), els Cavallers Templers de Castelló, l'Associació de Tambors i Bombos Templers de Castelló, les Dames i Cavallers d'Uixó (de la Vall d'Uixó), la Comparsa Templers d'Ibi (Alacant), el Grup de Danses Medievals Chorus Simul, i, l'amfitriona, la Germandat de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló (amb seu a Borriana).

Programació

Dissabte 25 de setembre

12.30h Els Cavallers s'uneixen al Cid. Lloc: Asador La Parrilla de Flavia.

13.30h Exhibició de combat medieval. Plaça de la Mercè. Especialistes València.

17h Acte solemne de Nomenament de Dames i Cavallers de la Germandat de Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló, a l'auditori del Centre Municipal de Cultura (plaza de la Mercè). Aforament per a públic en general, 50 persones. Protocol covid-19, consistent en mascareta obligatòria, registre, temperatura, gel i assignació de seients.

19.30h Dos aguerrits guerrers lluitaran pels seus ordes militars. Especialistes València.

19.50h Desfilada medieval. Itinerari: plaça la Mercè, Ausiàs March, l’Escorredor, Marí, la Tanda. Normes: distància social i mascareta obligatòria, tant per als assistents com per als recreacionistes.

20.30h Nomenaments de xiquets, xiquetes i persones majors pels Cavallers de la Cort. Plaça de la Mercè.

21h Dos Cavallers lluiten pel mocador de donya Ximena. Especialistes València.

21.15h Balls medievals per part de Grup d'Escenificació i Dansa Medieval Chorus Simul, vuitena milla medieval i renaixentista, Tambors i Bombos A. C. i Mar Romero Salas.

Diumenge 26 de setembre

10.30h Els ordes militars de l'Edat Mitjana lluiten pel territori. Especialistes València.

11.15h Acte solemne de Nomenament de Dames i Cavallers Templers de l'Encàrrec Templer de la Plana, en l'Espai Cultural Sant Blai. Protocol covid-19 consistent en registre, temperatura i gel. Acte drets.

12h Desfilada Templera per Borriana. Itinerari: ermita de Sant Blai, carrer Sant Blai, Barranquet, Sant Serapi, plaça de la Mercè.

12.30h Els ballarins ofereixen les seues danses medievals.

13h Menuts i grans seran nomenats Dames i Cavallers per la Cort. Plaça de la Mercè.

13.30h Els nostres cavallers lluiten pels seus estendards. Especialistes València.

13.50h El nostre himne Templer Senar nobis Domine. Plaça de la Mercè.