Programación cultural de Burriana de abril a julio de 2021
  • Ara Malikian, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Caravaca i Grison, els festivals emac. i Maig di Gras, i el cicle de teatre a la Torre de la Mar són alguns dels plats forts de la programació

  • La programació d'abril a juliol serà una combinació de les activitats ajornades i les noves propostes, i comptarà amb musicals, concerts i exposicions


Després d'ajornar i suspendre part de la programació del primer trimestre de l'any a causa de la situació sanitària, l'Ajuntament de Borriana ha esperat fins al mes d'abril, amb dades més positives de la pandèmia, per a llançar la programació cultural que s'allargarà fins al mes de juliol.

Ara Malikian, el projecte Arrels de Pep Gimeno ‘Botifarra’, els festivals emac. i Maig di Gras, i Caravaca i Grison o el cicle de Teatre a la Torre de la Mar són els actes que encapçalen una programació que combina algunes de les activitats ajornades i una sèrie de noves propostes, sempre adaptades a la normativa sanitària vigent en cada moment.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de l'àrea, Rafa Marañón, han explicat la necessitat que la programació “tornara a escena per a poder donar a les veïnes i veïns opció de tindre aquesta oferta cultural al seu abast”. Així, complint amb el que ja es va anunciar en els passats mesos, “s'han traslladat activitats que estaven programades en el primer trimestre i s'han unit a les previstes per al segon”.

Donem les gràcies a companyies, grups de música, associacions i als veïns i veïnes per fer l'esforç de traslladar les activitats i tornar a apostar per la cultura en aquest moment tan necessari”, ha apuntat Granel.

Així, el violinista internacionalment conegut Ara Malikian tornarà al Teatre Payà el 22 d'abril, amb el seu nou treball i, el 25 d'abril, Pep Gimeno ‘Botifarra’ oferirà el seu únic concert en tota la província de Castelló amb la gira Arrels.

emac., Maig di Gras i Cicle de Teatre

D'altra banda, els dos festivals nascuts a Borriana tornen aquest quadrimestre. El Maig di Gras se celebrarà el 14 i el 15 de maig, aquesta vegada al Teatre Payà, a causa de les condicions sanitàries, amb una edició per a recordar que els músics que han passat pel festival tenen la seua essència al carrer. Així, actuaran grups com Broken Brothers Brass Band, Black Fang, Tatiana Javaloyes i Abraçband. Les entrades per al Maig di Gras eixiran en breu a la venda en les plataformes online.

Per part seua, l'emac., que se celebrava al febrer, ha passat les seues dates als dies 11, 12 i 13 de juny, amb tot el cartell musical intacte, i noms encapçalant el cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, al CMC la Mercè. En aquest cas, les entrades per als concerts ja estan exhaurides i la resta de la programació associada al festival serà gratuïta.

Igualment, al proper juliol torna el cicle de teatre a la Torre de la Mar A la fresqueta, amb quatre espectacles. Obrirà aquesta edició, el 2 de juliol, tot un clàssic de la Torre de la Mar que ompli sempre el recinte: Xavi Castillo. El 9 de juliol serà el torn de Finestra Nou Circ, que presentarà ‘The Troupers’. Per part seua, el dia 16 de juliol Toni Climent portarà a l'escenari la seua reinterpretació del clàssic de l'humor Eugenio amb l'espectacle ‘Meugenio’. I, per a tancar el cicle, el divendres 23 de juliol tindrà lloc l'espectacle de mentalisme ‘Sorprenentment’, de Darío Piera.

Així mateix, les associacions locals tornen amb més força que mai. Així, la 14a Trobada de Gegants i Cabuts de Borriana, que no es podrà realitzar, es transformarà els dies 23 i 24 d'abril en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i en una mostra de fotografies sobre les trobades que s'han celebrat en el municipi organitzats per l'Associació de Gegants i Cabuts. A més, el nomenament del Geganter d’honor serà el dia 24.

El Memorial Democràtic també ha canviat les seues dates i la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d'Alejandro Amenábar, tindrà lloc el dimecres 7 d'abril, amb entrada gratuïta.

Exposicions i concerts

A més, el Memorial Democràtic també ha preparat l'exposició pictòrica i escultòrica ‘Gestes bèl·liques’, del grup artístic contemporani valencià Equip Realitat, que es podrà visitar a partir del divendres 9 d'abril en el CMC la Mercè. Una altra de les propostes és ‘Claustrofòbia’ del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa les seues intervencions amb fusta al CMC la Mercè, per al 4 de juny.

D'altra banda, amb motiu de l'Orgull LGTBI 2021 la sala d'exposicions acollirà la mostra ‘Botanic Garden’ de l'artista Miguel Ángel Ortega, que es podrà visitar a partir del mateix 4 de juny. Finalment, el claustre del CMC la Mercè acollirà l'exposició anual del Cicle Superior d'Artista Faller i Construcció d'Escenografies de l'IES Jaume I, a partir del 17 de juny.

Quant als concerts, l'actuació del grup de cambra local ‘Da capo quintet’, que va quedar ajornat, tindrà lloc el diumenge 18 d'abril a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta. El 30 de maig, al Teatre Payà tindrà lloc el concert d'homenatge als socis de la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, i la Coral Borrianenca celebrarà el seu concert d'estiu a l'entorn del Jardí Arqueològic de l'Hospital de Sant Blai el 27 de juny. A més, el 28 de juliol la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, dirigida per Íñigo Pirfano, arribarà al Teatre Payà

Fins i tot s'ha previst un espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que estiguen esperant un bebè, amb el títol Amb bombo i platerets, que tindrà lloc el diumenge 23 de maig a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta i inscripció prèvia.

Musicals i Fira del llibre

També s'han programat per a aquest quadrimestre tres musicals en el Teatre Payà, Mamma Mia el 5 i 6 de juny; Wicked, la història mai comptada de les Bruixes d'Oz, dels borrianencs Bakstage Produccions, per al 18, 19 i 20 de juny, i Musicala2, preparat per l'Escola Municipal de Teatre, que eixirà a l'escenari el 26 de juny.

Quant a la festa de la literatura, que habitualment se celebrava el primer cap de setmana de maig, s'ha posposat la celebració fins al mes d'octubre, quan s'estima que hi haurà una situació sanitària més adequada per a organitzar la trobada i muntar les casetes.

Entrades

Per al concert de Ara Malikian, les entrades estan a la venda a la web aramalikian.com, encara que són vàlides les d’aquelles persones que ja les van adquirir. Per al concert de Pep Gimeno ‘Botifarra’, les entrades són a un preu de 5 euros en platea i 4 euros en amfiteatre (amb els descomptes habituals per a jubilats i pensionistes, usuaris del carnet jove i famílies nombroses i monoparentals), i estaran pròximament en la venda en Buraudio. Per a l'espectacle de Caravaca&Grison, també són vàlides les entrades que ja es van comprar en el seu moment. I, per a la resta, la venda d'entrades podrà fer-se en Buraudio, els dimarts de 10h a 13h i els dimecres i dijous de 17h a 19h.

Per a obtindre més informació sobre la programació cultural, es pot contactar amb l'Oficina d'Activitats Culturals a través del telèfon 964839317, del número de Whatsapp 691674083, del correu cultura@burriana.es o de la web www.burriana.es/servicios-municipales/cultura

Normativa sanitària

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què es realitze cadascuna i qualsevol canvi que es puga produir tant en la programació com en els horaris dels actes serà comunicat amb l'antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Per això, la programació es realitzarà en recintes tancats on siga possible controlar els aforaments. En aquest sentit, les infraestructures culturals en les quals se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establides per la Generalitat per a les instal·lacions culturals quant a aforament, protocols i mesures per a evitar contagis.