Presentación de la programación culturral del primer trimestre de 2021
  • Ara Malikian i Joaquín Reyes, juntament amb l'emac., encapçalen el primer trimestre de l'any 2021

  • Un programa complet amb més de 25 activitats en els pròxims mesos que fusionen artistes internacionals, nacionals i locals

  • Totes les activitats compten amb un protocol sanitari per a garantir la seguretat en els diferents espais culturals


L'Ajuntament de Borriana ha donat a conèixer la programació cultural del municipi per al primer trimestre de l'any 2021 amb el doble objectiu de donar suport al sector cultural i presentar una oferta a la ciutadania per a poder continuar consumint cultura.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el tècnic de Cultura, Rafael Marañon, han presentat una “ambiciosa” programació que combinarà artistes internacionals, nacionals i locals i que suposa una decidida aposta per a “continuar oferint cultura segura” a través de la música, el teatre, la dansa i art.

Granel ha mostrat la seua convicció que la cultura “és segura” i ha reivindicat “continuar avant amb la programació, tant d'artistes i agrupacions locals com de figures de nivell nacional i, fins i tot, internacional.

Així, segons ha destacat, la programació compta amb noms de nivell internacional com el violinista Ara Malikian, o nacionals com els humoristes Joaquín Reyes, o Jaime Caravaca i Grison Beatbox, que combatran el fred de febrer amb els seus espectacles al Teatre Payà.

Es tracta, ha indicat el responsable municipal de Cultura d'una programació amb un poc més de 25 activitats, que torna a comptar amb dansa, música, teatre i art, repartides en els primers tres mesos de l'any, en els diferents espais culturals de la ciutat, adaptats a les mesures sanitàries vigents.

En aquesta línia ha precisat que dos dels grans esdeveniments habituals del mes de febrer, com són l'emac. i el Festival d’Arts al Carrer (FAC), se celebraran, però “evidentment amb canvis, format reduït i sense espectacles al carrer per a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries i a les mesures de seguretat”.

Tòtems

D'altra banda, Cultura ha apostat per continuar millorant la difusió de la programació amb la instal·lació de vuit tòtems repartits per tota la ciutat per a donar a conèixer les activitats que es realitzaran aquest trimestre. El Payà, el camí d’Onda, el Pla, la Mercè, la plaça Quarts de Calatrava, les Monges, la piscina i la zona portuària són les vuit zones on s'han instal·lat ja els tòtems.

Iniciativa que s'uneix al servei de missatgeria de cada setmana a través de l'App Whatsapp, i al qual es poden subscriure enviant noms i cognoms al 691674083.

Mesures sanitàries

Juntament amb la programació, el departament de Cultura ha treballat amb la resta de seccions municipals i la Policia Local en el protocol sanitari pertinent per a cada activitat cultural. El Teatre Payà redueix el seu aforament a la meitat, igual que el CMC la Mercè, tot, ha puntualitzat Vicent Granel, perquè els assistents “no tinguen dubtes d'acudir als actes organitzats i vinguen amb total seguretat a gaudir de la cultura”.

Control d'accés, gel i distància, entrada i eixida per portes diferents, són algunes de les mesures, a més d'obrir al públic els espectacles una hora abans per a poder accedir sense problemes, ni aglomeracions. A més, els horaris de les actuacions es canviaran segons les restriccions de mobilitat en cada moment.

Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què se’n realitze cadascuna. Qualsevol canvi que es puga produir, tant en la programació com als horaris dels actes, serà comunicat amb l'antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Ara Malikian, Joaquín Reyes, Jaime Caravaca i Grison Beatbox

El divendres 5 de febrer a les 21.30h en el Teatre Payà, Ara Malikian tornarà a trepitjar l'escenari del teatre, en aquesta ocasió amb l'espectacle Le Petit Garage. Violí i piano acompanyat per Iván «Melon» Lewis. Les entrades estan a la venda des del dimecres 23 de desembre en la web aramalikian.com.

El dissabte dia 27 de febrer a les 21.30h al Teatre Payà Joaquín Reyes, un dels còmics més destacats del panorama estatal, portarà al teatre el seu espectacle Festejemos la broma, al més pur estil del còmic d'Albacete. La venda d'entrades des del dimecres dia 23 de desembre en la web yalastengo.com.

El diumenge dia 7 de febrer a les 19h en el Teatre Payà tindrà lloc l'actuació de Jaime Caravaca & Grison Beatbox, que arriben des del programa La Resistència amb el seu humor irreverent, satíric i molt actual. La venda d'entrades, en Buraudio des del dia 29 de desembre, dimarts de 10h a 13h i dimecres i dijous de 17h a 19h.

emac. i FAC

emac.Borriana enguany s'adapta a la normativa vigent i ha plantejat un format reduït per al cap de setmana del 12 al 14 de febrer, però mantenint la proposta de qualitat amb caps de cartell com Soledad Vélez, Califat 3/4 o Rigoberta Bandini, als quals acompanyen diferents artistes locals i exposicions artístiques.

D'altra banda, el Festival d'Arts de Carrer de Borriana, també es reconverteix per a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries i tindrà lloc al CMC la Mercè els dies 19 i 20 de febrer, on es podrà gaudir de quatre espectacles tots ells gratuïts. La finestra nou circ de The Troupers, Improplana plus presentarà l'espectacle d'improvisació 3 cambrers, La increïble història de la princesa Jijerónima de Decopivolta Teatre, i el mentalista.

Exposicions

Quant a les exposicions, en seran cinc, les propostes per a aquest trimestre, la primera de les quals, Claustrofòbia del borrianenc José Carlos de la Torre que proposa intervencions amb fusta al Pla i a l'interior del CMC la Mercè, s'inaugurarà el divendres 22 de gener a les 19h.

El mateix divendres a les 19.30h l’alumnat de Pintura i Fotografia del Grau de Belles Arts de la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València inauguraran De memòria, una proposta que explora el concepte de la memòria des d'un punt de vista contemporani, comissariada per Carlos Peris, Pilar Beltrán i José Luis Cueto.

Aplec de Gegants i Cabuts

Una altra activitat que es transforma és el XIV Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, en una exposició dels gegants de diferents localitats de la província i una mostra de fotografies sobre les trobades que s'han celebrat a Borriana organitzades per l'Associació de Gegants i Cabuts, juntament al nomenament del Geganter d'honor de 2021.

Enguany, també, en el que serien les dates en què es devia celebrar l'Exposició del Ninot, es realitzarà una exposició, en aquest cas sobre llibrets de falla i fotografies.

Finalment, dins del Memorial Democràtic tindrà lloc l'exposició Gestes bèl·liques de l'Equip Realitat, la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra d'Alejandro Amenábar, el dimarts 23 de març a les 19h, amb entrada gratuïta, i l'obra de teatre Vides enterrades, una coproducció de l'Olmo Imprebís, Teatre del Temple, Micomicón Teatre i Teatre Corsari, una versió teatral dels relats del serial radiofònic del programa A vivir que son dos días de la Cadena Ser sobre la vida i la mort de persones anònimes assassinades en la Guerra Civil.

Concerts

Quant als concerts, el primer trimestre de l'any comença amb el concert del grup de cambra local Da capo quintet el diumenge 24 de gener a les 19h a l'Auditori Juan Varea, amb entrada gratuïta.

El Memorial Fandos tindrà lloc el diumenge 21 de febrer a les 19h en el Teatre Payà i comptarà amb l'actuació de l'Orfeó Universitari de València que interpretarà el Rèquiem de Mozart. L'entrada tindrà un preu de 5€ en platea i 4€ en l'amfiteatre. El diumenge dia 28 de febrer a les 19h al Teatre Payà tindrà lloc el Concert de Sant Blai de la Banda Simfònica de l'Agrupació Filharmònica Borrianenca, amb entrada gratuïta fins a completar l'aforament.

Aquest trimestre la programació de Cultura incorpora un nou format d'espectacle-taller de soprano i arpa dirigit a famílies que esperen un bebè denominat Amb bombo i plateret, que tindrà lloc el diumenge 7 de març a l'Auditori Juan Varea amb entrada gratuïta amb inscripció prèvia.