Burriana consigue la cesión de la plaza sin nombre en La Bosca
  • El consistori avança en el projecte de millora de l'entorn del barri de la Bosca
  • Les regidories d'Inclusió, Urbanisme, Serveis Socials i Via Pública treballen per a donar-li ús a l'espai i regenerar l'entorn

 L'Ajuntament de Borriana avança en el projecte de millora de l'entorn del barri de la Bosca, després d'aconseguir recentment la cessió gratuïta de la coneguda com a plaça sense nom, un espai propietat de la Generalitat que el consistori ha aconseguit que li siga cedit.

Es tracta d'una plaça situada a l'interior d'un grup d'habitatges, qualificada com a zona verda i que s'estén sobre un solar de 2.318 metres quadrats, sobre el qual ara, després de la municipalització, es podrà treballar per a donar-li ús i regenerar l'entorn.

Aquesta municipalització de la plaça sense nom s'uneix a la ja tramitada amb anterioritat de la plaça Francisco Tomás y Valiente, ja inscrita des del mes d'agost passat en el Registre de la Propietat.

La regidora d'Inclusió, Maria Romero, ha posat en valor que les dos cessions són “indispensables” per a poder actuar a nivell local en la regeneració global del barri de la Bosca”. I és que aquest és un projecte transversal en què treballen de forma coordinada les regidories d'Urbanisme, Serveis Socials, Inclusió, i Via Pública.

Com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnadis, “va ser arran de plantejar el Pla d'Acció per a la Regeneració Urbana i Social del barri de la Bosca que comencem a tramitar la cessió d'aquests espais, ja que no podíem actuar sobre ells perquè encara era propietat de la Generalitat”.

Amb aquest pla, l'Ajuntament pretén canviar la fesomia i l'estigma que emmalalteix el barri la Bosca des dels anys 90, amb un projecte d'intervenció global a desenvolupar en diversos anys i que ja ha començat amb la creació d'un bulevard d'avingudes amb àmplies voreres i la renovació de les xarxes d'aigua potable, clavegueram i telefonia, alhora que s’han substituït les faroles i el mobiliari urbà de la zona.

Aquesta intervenció ja executada ha comptat amb una inversió de prop de 700.000 euros cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) dins del Programa Operatiu de Creixement Sostenible i emmarcada en l'estratègia Edusi, amb l'objectiu d'afavorir la inclusió social i la regeneració urbana, i suposa l'inici per a la regeneració global del barri la Bosca.

Respecte als tramites de cessió de l’esmentada plaça, segons ha indicat Arnandis, “pel que sembla ja es van iniciar fa anys però mai es van arribar a culminar”, per la qual cosa, ha assegurat, “els vam posar en marxa novament”.

Per a Maria Romero, la celeritat amb què s'han tramitat aquests expedients per a la cessió de les dos places, a pesar fins i tot del canvi de direcció de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl de la Generalitat (Evha), “és poc habitual entre administracions, és per això que es tracta d’una mostra del compromís tant de la Generalitat com del Govern local per a dur a terme el Pla d'Acció per a la Bosca”.

En aquest sentit, la regidora d'Inclusió ha explicat que la col·laboració i la coordinació municipal interdepartamental “pretén dur a bon port les accions plantejades per a la millora d'aquest àrea de la ciutat, com ara licitar des de l'Ajuntament les obres de millora de la plaça, després que la mateixa Evha haja dut a terme diverses actuacions”.

Referent a això, el consistori té prevista una millora per valor de 94.000 euros d'aquesta plaça interior, que se situa dins dels habitatges situats davant del col·legi Francesc Roca i Alcaide.

Cal recordar que aquestes actuacions se sumen a altres com la de la millora del carrer la Bosca amb la construcció d'un bulevard, l'adequació d'un solar per a aparcament darrere del col·legi, la sol·licitud en el marc del Pla Edificant de millores per al col·legi Roca i Alcaide i el desenvolupament d'altres iniciatives d'inclusió, com el mural realitzat en la façana del CEIP o el pròxim projecte d'inclusió sociolaboral, que està pendent de licitar-se.

Moltes d'aquestes iniciatives estan cofinançades en un 50 per cent per les Estratègies de desenvolupament urbà sostenible i integrat (Edusi) del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), en el marc del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya 2014-2020.