El Ayuntamiento devolverá a la SGR el aval de un pai de 2003

L'Ajuntament de Borriana haurà de retornar a la Societat de Garantia Recíproca (SGC) el recàrrec diferencial d'un aval d'un PAI aprovat en 2003, com a resultat d'un extens procés contenciós iniciat en 2012, segons ha avançat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis.

Així es desprèn de l'acord aconseguit avui en la comissió d'Urbanisme d'elevar al Ple municipal la devolució a la Societat de Garantia Recíproca la quantitat de 53.622 euros, que és el recàrrec que resulta de la diferència entre els 261.766 euros que va ingressar al febrer de 2016 i els 208.144 euros corresponents a la garantia de la urbanització del sector UE D3.3 aprovat en 2003.

Tal com ha indicat Arnandis, es tracta d'un dilatat contenciós que es remunta a un decret d'alcaldia de desembre de 2012 en el qual es va iniciar el procediment de la resolució contractual entre l'Ajuntament i la mercantil Urbasur Segle XXI, per incompliment culpable, de la condició d'agent urbanitzador del Programa d'Actuació Integrada per al desenvolupament de la Unitat d'Execució D-3.3 (paral·lela a la carretera de Nules, coneguda per una torre elèctrica enmig de la calçada).

Posteriorment, ha continuat, el Ple municipal del 12 d'agost de 2013 va acordar desestimar les al·legacions formulades per Urbasur Siglo XXI, SL i va inadmetre les presentades per la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana.

En aqueixa data, també s'ordena incautar la garantia de promoció depositada per Urbasur Segle XXI SL amb motiu de l'adjudicació d'aquest PAI, per import de 208.143,97 euros, que va ser ingressat en la recaptació municipal al febrer de 2016.

Al maig de 2018 l'Ajuntament va rebre la decisió del tribunal segons el qual declarava nul el procediment iniciat en 2013 i estimava la demanda de la SGR que va al·legar que el procediment de resolució es trobava caducat.

Atés que la sentència no desvirtuava els motius de la rescissió, un altre acord plenari d'aquest Ajuntament va iniciar un nou procediment de resolució que mantenia la quantitat ingressada com a garantia en metàl·lic per a assegurar el compliment de les previsions de l’esmentat programa.

En posteriors al·legacions la SGR va sol·licitar a l'Ajuntament la devolució del recàrrec de constrenyiment per import de 41.628,79€ i els interessos de demora per import de 11.993,23€ ingressats en data 9 de febrer de 2016, més 8.340€ en concepte dels seus interessos.

Així mateix, Arnandis ha puntualitzat que aquesta resolució no afecta als aspectes relatius a la finalització de les obres, ja que és independent de la resolució contractual amb l'empresa urbanitzadora.

“Per a la finalització, -ha precisat-, necessitem autorització judicial per a disposar dels centres de transformació ja que actualment es troben en la massa del concurs de creditors, ja que estaven a nom de l'empresa quan es va iniciar el concurs”, al mateix temps que ha assegurat que les obres del PAI, “estan pràcticament acabades, amb quasi un 95 per cent executades”.

A més, el regidor ha criticat que “encara que aquesta és una més de les malapteses comeses pel partit popular en matèria urbanística, afortunadament és xicoteta si es compara amb altres sentències que han costat milions a aquest Ajuntament”. Casos com aquest, ha continuat, “ens han de fer reflexionar sobre com va ser d’encertat l'acord aconseguit amb l'empresa urbanitzadora de Sant Gregori on hi havia dubtes raonables sobre el procés de resolució contractual, que podria haver suposat un gran colp per a l'Ajuntament si en uns anys l'empresa haguera guanyat un contenciós similar a aquest”.