Vigilancia especial para la prevención de mosquitos en Semana Santa y Pascua de 2023
  • - Per a actuar immediatament en cas de detectar un repunt

  • - El consistori desenvolupa desinsectacions terrestres contra els mosquits durant tot l'any per a mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles


L'Ajuntament de Borriana intensifica per Setmana Santa i Pasqua la vigilància i el control de la població de mosquits, per si es detecta algun repunt actuar immediatament. Fins ara, els controls realitzats en els punts de monitoratge han resultat negatius pel que fa a la presència de larves o focus d'adults, segons ha explicat la regidora de Salut, Dolores Carbonell.

L'escassesa de pluges recents, ha manifestat, és amb tota probabilitat el factor decisiu de l'absència de larves i mosquits, per la qual cosa a Borriana “s'ha continuat amb el tractament habitual de les desinsectacions terrestres programades per a evitar la proliferació de mosquit i, per ara, no s'ha realitzat un tractament extra, però sí que s'intensifica la vigilància per si es detecta algun focus intervindre ràpidament”.

La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles i evitar, a més, “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i s’intensifica en cas de necessitat”.

L'empresa concessionària, Lokímica, és l'encarregada de realitzar les actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any, orientades a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, completant-se a més amb el monitoratge de les zones i el detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

En el municipi, ha assegurat, l'empresa “mantindrà equips de guàrdia per si de cas calguera intensificar els tractaments amb productes innocus per al medi ambient, que no afecten en cap moment la qualitat de les aigües ni a les zones, protegides o no, de fauna i flora”.

Respecte a les zones de tractament, l'edila de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees on pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.

Durant l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, segons l'època de l'any i, durant alguns mesos, l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.

Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal.

També ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus domicilis que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria, on els professionals no poden actuar.

Per aquest motiu, ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “previndre i evitar els estancaments d'aigua i assecar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.

- Aquest matí, 52 persones treballadores de l'Ajuntament han rebut formació bàsica sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis


Personal de l'Ajuntament de Borriana ha rebut aquest matí coneixements bàsics sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis en un curs organitzat per l'Ajuntament de Borriana i el Sindicat d'Infermeria SATSE Castelló, impartit per infermers amb una àmplia experiència en urgències i emergència, en el qual se'ls ha instruït per a saber reaccionar davant de diverses situacions d'emergència.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb la regidora de Salut i Personal, Lolín Carbonell, i el secretari provincial de SATSE Castelló, José M. Calas Sierra, han assistit a l'obertura del curs bàsic de formació en “salvar vides” impartit aquest matí en el centre de formació de la Policia Local de Borriana, per Rubén Peña, infermer d'urgències del HGUCS i M. Ángeles Lluch, infermera REA del HGUCS, i han participat 52 persones treballadores del consistori en dos grups.

Safont ha agraït a SATSE que proporcione sense cap cost aquest curs, i ha destacat la importància d'aquesta iniciativa perquè es tracta “d’aprendre a salvar vides”, considerem que els primers auxilis són un acte humanitari d'importància vital, perquè en actuar amb uns primers auxilis efectius podem salvar innombrables vides, ja que és molt probable que l'ajuda mèdica professional no estiga disponible de manera immediata en el lloc i en el moment necessaris”.

Per a prevenir i minimitzar en la mesura de les possibilitats els seus efectes, ha assegurat l'alcaldessa, “la realització d'un auxili eficaç, amb l’ús d’una sèrie de tècniques ben apreses i no aplicant remeis sense objecte, és imprescindible, i a això s'arriba rebent un bon curs de primers auxilis”.

Lolín Carbonell ha indicat que aquests coneixements i habilitats essencials sobre primers auxilis són “necessaris per a ajudar en cas que es produïsca alguna emergència i així augmentar els nivells de supervivència per a les persones que l’hagen patida i també què han de fer en cas de trobar-se amb una persona que presenta una parada cardíaca, un engarrofament o com s'empra un desfibril·lador semiautomàtic (DESA), entre d’altres situacions.

Cal tindre present que, en la majoria dels casos, els primers auxilis els realitzen ciutadans i ciutadanes que són testimonis d'un accident o d’una emergència i quan estan capacitats, ha precisat, “poden brindar atenció bàsica per a tractar lesions menors i preservar la vida fins que arribe l'ajuda mèdica professional”.

Per part seua, José M. Calas ha manifestat que l'objectiu que es planteja el Sindicat d'Infermeria amb iniciatives d'aquest tipus és “mostrar a la població com reaccionar davant casos de persones inconscients o accidentades, i que siguen conscients de la importància que té una actuació ràpida en les possibilitats de supervivència d'una persona ferida”.

En aquesta formació s'ha explicat com identificar una persona que ha patit una parada cardiorespiratòria o està inconscient, com aplicar els primers auxilis i com han de demanar ajuda als serveis d'emergència sanitària perquè puguen acudir a atendre la persona ferida.

El taller ha comptat amb una part teòrica, en què s'expliquen les nocions de RCP i el maneig de desfibril·ladors, i una pràctica en què els treballadors de l'Ajuntament de Borriana han practicat maniobres de reanimació cardiopulmonar amb material de simulació i les actuacions precises per a activar la denominada cadena de supervivència, que comença amb l'avís als professionals d'urgències.

Aquests tallers educatius, que el Sindicat d'Infermeria imparteix en diversos àmbits com ara col·legis, instituts, associacions cíviques, dins del “Programa d'Educació per a la Salut”, acosten la figura de la infermera i l'infermer a la població i fomenten l'aprenentatge de tècniques de primers auxilis i aturada cardíaca en ciutadans de totes les edats, especialment adults i adolescents.

Aquestes iniciatives per a impartir educació per a la salut en aquestes maniobres a la població posen de manifest “l’important paper dels professionals d'infermeria en la promoció i educació per a la salut dels usuaris i la seua determinació per a instruir la població sobre com salvar una vida”.

Campaña donación de órganos en Burriana
  • - L'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, Alcer Castàlia, realitza una campanya informativa aquest matí als voltants del Mercat Municipal de Borriana


L'Ajuntament de Borriana s'ha sumat a la campanya de sensibilització al voltant de la donació d'òrgans i teixits que l'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, Alcer Castàlia, realitza aquest matí pels voltants del Mercat Municipal.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada de part de l'equip de govern municipal, s'ha acostat a la taula informativa per a conèixer i donar suport a la campanya que amb el lema “Viu la vida, després dona-la”, pretén conscienciar de la importància de fer-se donant d'òrgans perquè, segons ha destacat Safont, “hi ha moments en què la vida depèn d'una donació i tots podem col·laborar per a salvar una vida o millorar-la”.

L'alcaldessa ha donat “les gràcies i la enhorabona” a l'associació, després de “40 anys de labor millorant la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia renal”, així com pel treball de sensibilització a favor de la donació d'òrgans.

Alcer Castàlia és una associació provincial sense ànim de lucre que des de 1981 lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar la societat sobre la importància de la donació d'òrgans.

Actualment, atén més de 1.000 pacients renals a través dels seus serveis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades. ALCER Castàlia lidera i assumeix les campanyes de donació d'òrgans de la província de Castelló, augmentant any rere any el nombre de carnets de donant.

- El programa pilot consta de 7 trobades, previstes per als dies 9 i 21 de març, 4, 20 i 27 d'abril i 4 i 11 de maig, de 10h a 12.30h, a l'aula de formació da la Policia Local

- Encara que no es requereix inscripció prèvia, per a participar és convenient apuntar-se per a la previsió de l'aforament i qüestions organitzatives al correu <aytoburrianaduelo@gmail.com>


L'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Salut, inicia aquesta setmana un nou projecte pilot d‘“acompanyament en el dol”, amb l'objectiu d'ajudar a transitar el dol que comporta una pèrdua, una malaltia o una separació, i acompanyar en el procès a totes les persones interessades, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

El projecte desenvolupat per la psicòloga Eugenia Porcar Almela consta de 7 sessions que es realitzaran durant els mesos de març, abril i maig i que, segons ha explicat Safont, es converteixen en “un espai d'escolta i acompanyament per a persones que estan passant una pèrdua, una malaltia o una separació i també si tenen algun ser estimat que està passant per aquests moments i volen conèixer ferramentes per a poder acompanyar-lo de la millor manera possible”.

Es tracta, ha indicat la regidora de Salut, Lolín Carbonell, d'oferir un servei pilot gratuït d'acompanyament terapèutic per a gestionar el dolor inevitable que comporta una pèrdua, “és una manera d'oferir suport a les persones que patisquen o hagen patit algun tipus de pèrdua i que necessiten suport professional i grupal durant el procés de dol, per a afrontar i suportar la situació, prevenint el dol patològic, promovent la inclusió i participació social i evitar així l'aïllament social”.

Una forma, ha continuat, “d’acollir a la població i poder acompanyar en el procés de dol les persones immerses en un procés de pèrdua, dol o separació, bé siga perquè ho està vivint en primera persona, o perquè té alguna persona pròxima que està en aquest procés i vol saber com poder acompanyar-la de la manera més eficaç possible”.

L'objectiu, ha precisat la responsable municipal, se centra a atendre persones i famílies que es troben en un procés de dol, “promovent un model d'atenció actualitzat, rigorós i sensible a les necessitats que puguen anar sorgint, creant un espai d'escolta activa i sensible en què poder dur endavant i tancar de manera adequada i sana aquest procés”.

Per a la qual cosa, des de l'Ajuntament s'ofereix un programa de 7 trobades, previstes per als dies 9 i 21 de març, 4, 20 i 27 d'abril i 4 i 11 de maig, de 10h a 12.30h, a l'aula de formació de la Policia Local en el lateral de l'edifici del CAP (Centre d'Atenció Primerenca) a l'avinguda Corts Valencianes, 1.

Encara que no es requereix inscripció prèvia, per a participar en el programa és convenient apuntar-se per a la previsió de l'aforament i qüestions organitzatives en el correu <aytoburrianaduelo@gmail.com>.

Respecte a la participació en les trobades, les persones participants poden assistir a una o a diverses sessions en funció de les pròpies necessitats.

La psicòloga encarregada del projecte ha posat en valor la gestió del dol perquè “amb la pèrdua ve el dolor, la tristesa, la por, la culpa, i això transforma totalment la vida de les persones. A pesar que no es pot viure al marge del patiment, és una assignatura pendent, perquè no s'ensenya a encarar-lo i, quan el tenim damunt, ens falten ferramentes i ànims per a gestionar el dolor i el dol”

D’aquesta manera, ha manifestat, la mort i el dol “ens situen en un viatge que ha de fer-se en soledat”, i alhora ha destacat la importància del projecte per a “poder disposar d'un temps per a compartir els seus sentiments, siguen els que siguen i d'un espai d'escolta sensible, ja que això és indispensable quan estàs en dol per a poder tancar aquest procés de la forma més sana possible”.

En el programa, precisament, ha assenyalat Eugenia Porcar Almela, es tractarà “d’ajudar a gestionar el procés de dol, conèixer quines coses ens ajuden i quines no quan vivim una pèrdua, què podem fer per a alleujar el patiment i l'enyorança, perquè encara que tenim la certesa que en algun moment de la vida passarem per una experiència de separació, malaltia o mort, no dediquem temps a preparar-nos”.

Tratamientos  contra mosquitos  de la diputació  en Burriana
  • Després de lamentar que la Conselleria de Sanitat no haja autoritzat el tractament aeri sol·licitat a principis d'abril


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha volgut agrair públicament a la Diputació la immediata resposta davant la petició per part del consistori d'un reforç d'actuacions eficaces contra els mosquits en el municipi, i més tenint en compte que la Conselleria de Sanitat no ha autoritzat el tractament aeri sol·licitat pel consistori a començaments d'abril.

Segons ha explicat Safont, aquesta mateixa setmana, concretament el dimecres dia 11 de maig, la Diputació va efectuar una intervenció amb tractaments específics adulticides en 14 punts de la zona marítima on es realitza habitualment el control en àrees en què pot produir-se estancament o acumulació d’aigua i on existeix vegetació abundant, en alguns dels quals, en què es van detectar larves, es va afegir tractament larvicida.

Després d'expressar l'alcaldessa el malestar del municipi per no comptar amb la fumigació aèria per a les zones de marjal, Safont va mantindre reunions amb les empreses concessionàries encarregades de la gestió del control de plagues de dípters, i contactes telefònics amb la Diputació per a solucionar el problema de la proliferació de mosquits.

Sobre aquest tema, ha aclarit que només es pot actuar via aèria on els tècnics de la Generalitat ho autoritzen, i encara que l'Ajuntament va presentar la sol·licitud a començaments d'abril i va ser confirmada per la Diputació, després de les inspeccions tècniques pertinents, la sol·licitud va ser denegada per “ser escàs el nivell d'inundació i no haver-se detectat presència de larves”.

No obstant això i atès que en les últimes setmanes el municipi ha registrat un augment en la proliferació de mosquits adults, la resposta per part del consistori i de la Diputació ha sigut “contundent” i no només es va intervindre dimecres passat, sinó que aquest pròxim dilluns 16 la Diputació realitzarà una altra actuació plaguicida amb més equips de monitoratge i tractament en els 14 punts establerts, posant l'accent en la zona de l'Arenal.

D'aquesta manera, ha assegurat Safont, “ens coordinem per a complementar i millorar la periodicitat de tractaments per a evitar la proliferació de mosquits” i ha recordat que l'Ajuntament ja va començar a l'abril el reforç, encara que el control de les plagues “ha de ser continu i no puntual, per això a Borriana tenim actiu el pla antimosquits durant els 12 mesos de l'any, si bé és cert que durant els mesos de més calor s'intensifiquen i reforcen les tasques de tractament, inspecció i vigilància”.

La Regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària, Lokímica, encarregada de la gestió.

L'alcaldessa també ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus habitatges que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria on els professionals no poden actuar.

Per aquesta raó ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “previndre i evitar els estancaments d'aigua i assecar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.