mural grup de dones

El primer Grup de Dones de la història de Borriana tancarà aquesta setmana la seua activitat després de diversos mesos de treball de l'Agència d'Igualtat Municipal, que en el seu moment va oferir la possibilitat que les dones de Borriana pogueren reunir-se de forma setmanal per a iniciar unes sessions que «té com a principals objectius els de millorar i fomentar el creixement personal sobre la base de les trobades, i així poder debatre sobre diferents fórmules o tècniques d'apoderament tant a nivell col·lectiu, com de forma individual en el dia a dia de cadascuna de les participants», tal com explicava la tècnica d'Igualtat, Sheila Pierre-Louis. Així, l'última de les sessions setmanals que se celebren en el CMC La Mercè arribarà aquesta mateixa setmana, i per a tancar de forma especial aquesta primera edició del Grup de Dones de Borriana, durant la jornada de hui ha tingut lloc la pintada col·lectiva d'un mural reivindicatiu en el qual la figura de la dona és protagonista, i que pretén simbolitzar aqueix «apoderament i reclamació d'igualtat total entre dones i homes» ja que com es pot veure ja en l'avinguda Cardenal Tarancón «el mural és un arbre en el qual el tronc simbolitza el cos d'una dona, mentre que cadascuna de les branques que brollen ha sigut pintada per cadascuna de les prop de trenta dones que han participat en el Grup, per a així simbolitzar aqueix treball mutu i suport que s'ha aconseguit en les sessions celebrades durant els últims dos mesos».
I és que com han volgut detallar des de l'Agència d'Igualtat municipal que ha portat avant aquesta iniciativa, «sempre vam voler que foren les pròpies participants els qui plantejaren els temes o problemàtiques que cregueren més importants o que pogueren exemplificar aqueix apoderament de les dones de Borriana, la qual cosa s'ha anat treballant en cadascuna de les sessions i s'ha completat amb diferents visites que també a nivell d'oci i cultural hem realitzat durant les últimes setmanes, perquè així el Grup de Dones també es convertira en una porta més de participació de les dones en la vida cultural de la ciutat». I fins al lloc en el qual ja ha quedat pintat el mural també s'ha volgut acostar la regidora de l'àrea, Maria Romero, per a continuar donant suport a la participació que enguany ja ha sigut molt positiva en el Grup de Dones, i així continuar fomentant aquest tipus d'iniciatives que busquen augmentar l'apoderament de la dona a través d'eixa assertivitat que en tot moment ha sigut la base sobre la qual s'han assentat les trobades setmanals del Grup de Dones de Borriana.

exposición La via invisible

Hui divendres, a les 19.30 h, al CMC La Mercé de Borriana, tindrà lloc la inauguració de l'exposició La via invisible de Angie Vera. L'artista borrianenca és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Alonso Cano de Granada i va guanyar l'any passat una beca Habitat Artístic atorgada per l'Ajuntament de Castelló a Sant Pere de Vilamajor. Forma part del Grup Very-veritas amb Júlia Vera i treballa de forma habitual a l'Estudi Isósteles de la nostra ciutat. La seua obra, per mitjà de la pintura mural, explora fonamentalment la història del feminisme, les imbricacions socials de la convivència i la petja del temps com a fenomen transcendent.

En paraules d'Ana Andújar, autora del blog Dare to be one of us, girl a propòsit de l'exposició La Via Invisible: "L'elefant a l'habitació" és eixa metàfora anglesa que designa a una problemàtica que, encara sent evident i coneguda per tots, acaba evitant-se deliberadament: sense importar la seua magnitud, eixa veritat no acaba de ser reconeguda. Això és el "herstory", la trajectòria del feminisme, el lloc que han ocupat -i el que han d'ocupar- les dones en la història. Des d'aquella revolució que cridava a considerar a les dones PERSONES, i en conseqüència, a dotar-les de drets, són segles els que han vist créixer una lluita que mai ha sigut justa: des de la Revolució Francesa amb Olímpia de Gouges o les sufragistes del segle XIX, l'opressió sotmesa per un patró amb fàl·lic despotisme es va unir per sempre i de forma inevitable a la lluita obrera. Més enllà de la fàbrica, els nous aires dels 60 i 70 ens van assenyalar un nou enemic, el que dormia a casa en forma de patriarcat. També volíem decidir sobre la nostra vida domèstica i sexual, perquè com va dir Kate Millet, "el personal és polític". Després, ens plantejarem quina era la nostra identitat: i si estàvem equivocades i som més esclavons els discriminats i apartats d'aquesta història única? "No s'és dona, s'arriba a ser-ho", com reclamava Beauvoir? La Tercera Ona ens mulla amb enrogiment en adonar-nos que nosaltres també vam girar l'esquena a feminismes de classe, de raça, de sexualitats, de gènere. L'esclat, en forma de massa indòmita i de carrer somiant a crit de 8M, obliga a alçar el cap als quals no volen mirar. A convéncer als qui no creien que era possible fer-ho juntes. Els reptes se succeeixen i els tenim ací: són les "kellys", les temporeres immigrants, els feminismes locals i regionals, la visibilització i enfortiment de les víctimes de violència, el reconeixement trans, el mèrit propi en l'art. Ara pintem nosaltres, i ho fem amb la mateixa força que una malmesa Artemisa Gentileschi o la surrealista Remedios Varo, passant per l'activisme de l'humor amb galtada de realitat instagrammer de Flavita Banana, l'art urbà per a democratitzar el coneixement del nostre propi poder de Julieta XLF o Shamsia Hassan o les veritats de grafiti de Maria Galindo. Ser autores de la nostra història en qualsevol de les seues disciplines, artístiques, socials o personals, ens fa protagonistes d'una lluita que més que mai cal batallar en comunitat. Crear és la nostra forma d'entendre la realitat, fins i tot una realitat que volem canviar. Comencem ací. La via invisible serà, per fi, més lluminosa que mai: com eixe elefant que ja ningú podrà ignorar". L'exposició romandrà oberta a la sala d'exposicions del CMC La Mercé fins al 19 de maig.

 

Exposició

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, al costat de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i els regidors Vicent Granel i Vicent Aparisi han volgut estar presents en la inauguració de la mostra “Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps”, que ha tingut lloc en el CMC La Mercè durant la vesprada del dijous, i que s'emmarca dins de la programació del Mes de la Dóna que durant tot març s'està duent a terme a Borriana. Ha sigut Romero qui ha explicat que la mostra “pretén ser un espai més en el qual visibilitzar el treball de desenes i desenes de dones de totes les èpoques, que escrivien en valencià, i que en molts casos van veure silenciada la seua obra durant dècades”. Al seu costat, la veïna de Borriana, Mari Carmen Garcia Monserrat, ha protagonitzat un dels moments més especials de l'acte d'inauguració, ja que en el seu moment es va decidir que “una forma molt especial d'inaugurar-la és que Mari Carmen poguera llegir diversos poemes escrits per la seua àvia, Carmen Abad Andrés, fa ja més de cent anys”. I no és que els haja llegits, és que ha recitat de memòria fins a tres poemes complets, dos d'ells dedicats a la ciutat de Borriana, les seues peculiaritats, tradicions i festes, i una altra dedicada a la ciutat de València.
Tal com explicaven els i les representants municipals presents en la inauguració, “és l'exemple perfecte de les èpoques en les quals la dona ni tan sols tenia l'opció de publicar o mostrar les seues obres, així que creiem que reflecteix a la perfecció l'esperit de l'exposició”. A continuació, tots i totes han realitzat un complet recorregut pels fins a dotze panells que conformen la mostra. En cadascun dels mesos es destaca a una escriptora nascuda en aqueixa part de l'any, i també fins a deu dones més completen cadascun dels panells mensuals. Així fins més de cent noms com els de Pepa Guardiola, Isabel Clara Simó, Carme Miquel, Sor Isabel de Villena, Anna Moner, Encarna Sant-Celoni, Isabel Robles, Carmen Amoraga, Amalia Fenollosa, Maria Beneyto, Raquel Ricart o Carmelina Sánchez-Cutillas, encapçalen cadascun dels panells al costat de més de cent escriptores més. Tal com s'explica des de la Fundació pel Llibre i la Lectura que és qui ha fet arribar la mostra a Borriana, un dels principals objectius és “introduir la visió de gènere en els plans de promoció de la lectura que es dissenyen en biblioteques i centres escolars o universitaris, alhora que intentem omplir el buit que ara mateix existeix en les històries de la literatura i en els currículums escolars sobre l'obra de les escriptores valencianes”.


campaña ASC

De Festa, No de Caça” és el directe i contundent missatge de la nova campanya contra l'assetjament sexual als carrers que ha dissenyat i presentat hui el departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana. En l'acte en el qual s'ha donat a conèixer tota la cartelleria i material dissenyat per a la campanya, han estat presents tant la regidora d'Igualtat, Maria Romero, com l'Agent i la Tècnica del Departament, Lourdes Burdeus i Sheila Pierre-Louis, a més dels i les representants dels diferents locals d'oci nocturn que s'han sumat a la campanya, com són Naraniga Gastromusic, l'Havana, Baviera i El Holandés Errante.
Tal com ha explicat inicialment la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “des d'Igualtat llancem aquesta campanya amb l'objectiu de fer front comú per a promoure entorns d'oci lliures per a tothom, i especialment per a les dones, per això vull agrair a totes les parts que s'han sumat, com són la Junta Local Fallera i la Federació de Falles, Policia Local de Borriana, Pub Baviera, Naraniga Gastromusic, La Habana, El Holandés Errante, Musical Events Borriana i la Creu Roja Joventut”. I és que els i les representants dels diferents locals d'oci de la ciutat s'han sumat a aquesta campanya, ja que com ha explicat la mateixa Romer “reprenem aquest tipus d'iniciatives amb una nova campanya que s'estrena per a les pròximes Falles, però que volem que es faça extensible a la totalitat de celebracions i activitats d'oci nocturn que tinguen lloc a Borriana durant tot l'any”. Així els locals s'han compromès a difondre la campanya en les seues xarxes i repartir en el seu local el material que té com a missatge central «de festa, no de caça» amb el qual es busca llançar un missatge molt clar i directe a la ciutadania i especialment als homes. En paraules de la regidora «volem que els borrianencs vagen de festa per a gaudir de manera respectuosa i conscient i no que ho convertisquen en una excusa per a assetjar a ningú». A continuació, ha sigut l'Agent d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Lourdes Burdeus qui ha presentat el vídeo que també s'inclou en la campanya. Un vídeo on homes reconeguts de la ciutat llancen missatges cap a altres homes, buscant la seua complicitat. Tal com s'ha explicat en la presentació «busquem activar a eixe home que respecta i actua com caldria esperar en una societat democràtica. Busquem que els homes borrianencs que participen aconseguisquen que tots empatitzen i es facen càrrec de la seua responsabilitat en l'eradicació de la violència, prenent consciència que amb la seua forma de fer poden contribuir a allò que no volen ser. Volem, a més, fugir de missatges que exigeixen a la víctima, i enfocar-nos cap a la part de l'agressor». En aquest vídeo es poden veure imatges de Telmo Tejedo, jove integrant de l'equip Athletic Borriana Kayac Polo, el jove Pablo Ania, advocat i windsurfista professional i un dels esportistes provincials més condecorats, el director del diari Ara, David Miró, Kiko Garcia, ciclista professional i director de la volta a Espanya, Juan Poré, reconegut artista local i Anaven León, premiat poeta borrianenc i professor, a més d'aquells que estan directament relacionats amb les Falles com Salvador Doménech, Josep Nos o Salva Crespo.
Finalment, la regidora Maria Romero també ha volgut agrair “el suport i col·laboració de Creu Roja, ja que enguany s'encarregarà d'habilitar un Punt Violeta durant les Falles amb la intenció de donar suport presencial a la campanya, amb un lloc que estarà situat en la paret lateral del Mercat de Borriana, per ser una zona cèntrica i molt transitada en aquestes festes”. El Punt estarà actiu entre les 23.00 i les 03.00 hores de la matinada dels dies 16, 17 i 18 de març, amb un doble objectiu: conscienciar i previndre situacions i atendre aquelles persones que hagen patit o siguen coneixedores d'una agressió. En aqueix mateix Punt Violeta, coordinat amb el Centre Dona 24h, s'ofereix la informació i el telèfon amb el qual poder contactar si es necessita assessorament telefònic, però també facilitaran el contacte i es coordinaran diàriament amb la Policia Local. Un lloc en el qual es podrà trobar, consultar i poder-se assessorar per una psicòloga, així com per una integradora social.

conferencia dones i identitat

La Directora Autonòmica d'Inclusió Social, la borrianenca Inma Carda, ha sigut l'encarregada de moderar i participar en la Mesa Redona “Dones i identitat” celebrada en l’Auditori Juan Varea de Borriana, i dins de la programació especial del Mes de la Dóna organitzat i coordinat per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, que durant la totalitat del mes de març ha programat fins a vint actes diferents d'informació, conscienciació o reivindicació del paper de la dona en la societat i la consecució plena de drets. I al costat d'ella, les dues protagonistes de la taula redona, les periodistes Lucia Mbomio i Míriam Bouiali, els qui durant tot un matí han aportat la seua visió respecte a l'experiència de ser dona, periodista i negra, i com la interiorització d'una identitat polièdrica ha de ser un dels objectius a aconseguir, sense els traumes que puguen suposar les males experiències viscudes, però analitzant-les per a continuar avançant en eixos conceptes. 
Així, la programació especial que enguany la regidoria d'Igualtat ha dissenyat per a tot el mes de març, ha anat, en aquesta ocasió, “molts més lluny que en ocasions anteriors, per això cal agrair el treball del departament d'Igualtat perquè en aquest 2019 puguem gaudir a Borriana de xarrades i taules redones amb temes de màxima actualitat respecte a la situació de la dona en la societat actual” com explicava la regidora Maria Romero, qui ha “agraït la presència d'aquestes dos grans periodistes que ens han fet comprendre una mica més els conceptes sobre identitat, i com dins d'un determinat sector laboral continuem avançant en la consecució de drets i la igualtat efectiva entre dones i homes”. La programació especial prossegueix a Borriana aquest mateix dilluns amb el taller de “Ioga per a dones” que tindrà lloc a partir de les 11.00 hores en el CMA Martí de Viciana, o la inauguració de les exposició “Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps” en el claustre del CMC La Mercè, gràcies a la col·laboració entre Borriana, la Fundació pel*Llibre i la Lectura i la Conselleria d’Educació.
dia de la dona

La ciutat de Borriana s'ha bolcat una vegada més en la commemoració del Dia Internacional de la Dona que aquest divendres 8 de març ha tret al carrer a centenars i centenars de borrianenques, que en les diferents activitats del dia han tornat a reclamar «una consecució de drets igualitaris entre dones i homes i la condemna unànime de tota la societat borrianenca de les diferents violències masclistes que afecten diàriament la dona» tal com explicava la regidora d'Igualtat a Borriana, Maria Romero. Ja a primera hora del matí , els més matiners podien veure que el 8 de març és un dia més que especial, ja que una iniciativa ciutadana ha fet que la ciutat començara el dia amb centenars de llaços violetes en carrers, portes, balcons i places, per a com es podia llegir en algun dels cartells continuar conscienciant sobre la importància de secundar la vaga i sobre la necessitat de continuar aconseguint cada vegada majors cotes de drets fins a la igualtat absoluta.
A mitjan matí, era l'alumnat del col·legi Villa Fátima qui a través de diverses de les seues alumnes explicava la història de dones clau en la història que en moltes ocasions han vist silenciats els seus assoliments o aportacions al conjunt de la societat, mentre la resta d'alumnat escoltava les explicacions d'aquesta «Dones en la Història» amb la qual també els i les més joves coneixen de prop el silenciament de les dones. A més, pràcticament la totalitat de centres educatius de la ciutat ha realitzat activitats especials en els seus col·legis i instituts, sumant-se així a una jornada carregada de reivindicació de drets i igualtat. 
Al migdia, arribava el torn per a la IV edició del «Dinar de Pa i Porta» que organitza la AAVV del Port, i que en aquest 2019 ha tornat a batre rècords amb la presència de més de 400 persones en l'antic càmping de l'Arenal per a compartir una jornada en la qual les Dones han tornat a reclamar el seu espai i la necessitat de continuar lluitant per drets que encara no són iguals entre homes i dones».
I ja per a la vesprada, també desenes i desenes de dones borrianenques es donaven cita en la zona del Riu Anna per a prendre l'autobús que la regidoria d'Igualtat havia noliejat per a la participació en la manifestació que a les sis de la vesprada tenia lloc a Castelló. Així, tal com resumia la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, «una vegada més Borriana i les seues dones han demostrat la seua implicació en una jornada tan important com la de hui, secundant la vaga i participant tant en els actes de reivindicació de drets celebrats a la nostra ciutat, com acudint a la crida de les massives manifestacions que durant la vesprada s'han celebrat en desenes de ciutats, per la qual cosa estem molt satisfetes que així haja sigut, i continuarem treballant perquè el 8 de març es commemore cada dia, i des de demà continuem treballant en la consecució de la Igualtat definitiva».
Cal recordar que a Borriana la programació del Mes de la Dona va molt més allà del 8 de març, i aquest mateix dissabte tindrà lloc una nova activitat en l’Auditori Juan Varea, consistent en una Taula Redona en la qual les periodistes Lucía Mbomio i Miriam Bouiali parlaran sobre «Dones i identitat» en un acte que estarà moderat i en el qual també participarà la Directora Autonòmica d'Inclusió Social, la borrianenca Inma Carda.

Premis Isabel Ferrer

L'Auditori Juan Varea de Borriana s'ha quedat pràcticament xicotet aquesta vesprada quan les alumnes del CMA Rafel Martí de Viciana començaven amb l'acte institucional de lliurament dels XXI Premis Isabel Ferrer amb una actuació del quartet de vents Saxarts Quartet. A continuació, ha sigut la presentadora Maria Minaya qui ha obert l'acte per a donar pas a les paraules de benvinguda de l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, qui ha volgut “agrair tota una vida de treball per la Igualtat efectiva i real tant a les dues dones com a l'entitat premiada enguany”, i ha volgut recordar que “encara queda molt treball per fer, però actes com aquest fan que cada vegada tinguem més força i la consecució de més drets per part de les dones siga una realitat”. Paraules que ha recollit la Directora General de l'Institut de les Dones, Maria Such, qui també ha reivindicat la necessitat de continuar lluitant per tots aqueixos drets, a més de recordar la figura de l'exministra i exdiputada en les Corts, Carmen Alborch i el gran paper com a referent valenciana feminista. La primera dels lliuraments del guardó ha correspost a Amàlia Alba, qui el rebia de mans del Secretari Autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibáñez, per a més tard prendre la paraula per a i seguir “encoratjant a les dones a participar en la Vaga del pròxim dia 8 de març, a més de continuar canviant la situació actual participant en les cites dels pròxims 28 d'abril i 26 de maig”. Alba ha sigut reconeguda amb el Premi Isabel Ferrer per la seua trajectòria en el món de la psicologia i formar part des dels seus inicis de 'Dones Progressistes', assumint diferents responsabilitats. A més, el seu compromís amb el feminisme s'ha reflectit en la seua activitat en l'elaboració del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i en la seua participació en el Consell Valencià dels Dons. Ha realitzat col·laboracions en diversos mitjans de comunicació i ha escrit el pròleg del llibre '40 dones protagonistes de la València republicana'. També ha sigut comissaria del treball de l'artista iraniana NasrinTabaeian «Irreparable», en el MuVIM, i ha escrit el guió del vídeo del Feminari 2019. En 2016 va ser guardonada per l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Horta-Sud (IDECO) amb el premi Carmen Valero.
Seguidament, era l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont qui s'encarregava d'entregar el guardó a la representant del Grup de Dones dels Ports, Àurea Ferrer, qui ha fet un repàs a “les moltes activitats, tallers, iniciatives, taules redones, congressos… en els quals hem treballat durant tants anys”, a més d'assenyalar la importància de comptar “amb figures com les de les Agents d'Igualtat, tan importants en zones rurals com la nostra, i de gent com la meua companya Consuelo Pérez i tantes d'altres”. El Grup de Dones dels Ports ha rebut el premi després que el Jurat tinguera en compte que va començar a germinar en 1985 amb la creació d'una oficina de cultura amb una àrea de la dona, que poc temps després implicaria la formalització del grup. Xarrades, exposicions, cursos i tallers, són algunes de les activitats que s'han programat des del grup de dones en aquestes dues dècades i mitja. Així, han acostat a la població femenina temes relacionats amb la salut, l'ecologia, la planificació familiar, l'ocupació i la discriminació laboral, la conciliació de la vida laboral i familiar, i la violència de gènere. Han organitzat i participat en nombrosos fòrums i han alçat la veu contra situacions intolerables com la violència de gènere i cada any per a recordar aquesta xacra.
Finalment, era la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, qui pujava a l'escenari per a fer lliurament del tercer i últim premi Isabel Ferrer d'enguany a Carme Miquel i Diego que va nàixer a La Nucia (Marina Baixa) en 1945. Ha treballat de mestra durant 39 anys per a educar en valors integradors i inclusius, a Tavernes de la Valldigna, Torrent, València i Alcàsser. Al llarg de la seua trajectòria ha participat en diversos moviments professionals i sindicals, ha sigut una de les fundadores de la Coordinadora d'Alumnes, Parells/Mars i Professorat per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) i de la Federació Escola Valenciana, sent la primera presidenta dona de la Federació.
Ha compaginat la seua activitat professional i cívica amb l'escriptura dirigida tant a la infància i joventut com a adulta. Ha realitzat escrits de caràcter divulgatiu i també narracions literàries i obres d'assaig.
Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació amb més d'un miler d'articles i ha rebut nombrosos guardons tant pels seus treballs literaris com pel seu activisme cívic.
Però a més, el Consell completava aquest acte de lliurament dels Premis Isabel Ferrer amb la presentació pública de la campanya per al 8M, “Vullsercom”. Ha sigut la Vicepresidenta del Consell i Consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, qui ha repassat la gran i envejable trajectòria de les cinc dones que enguany la protagonitzen: Alba Reche, Patricia Campos, Concha García, María Blasco i Carolina Ferre, els qui en cadascun dels seus camps han suposat “un exemple a seguir per a les més joves, ja que a més de visibilitzar les trajectòries professionals de dones com aquestes, la campanya també pretén fer que la societat comence a tindre de forma continuada referents femenins i feministes”, com recordava Oltra. A més, ha fet un exhaustiu repàs als “grans canvis” que en els últims quatre anys ha dut a terme el Govern del Botànic en matèria d'Igualtat, en una cerimònia que s'ha tancat definitivament amb una actuació de Decopivolta, qui ha posat la nota d'humor final, però també de reivindicació del paper de la dona en la societat actual.

 

Presentació 4ª cursa de la dona

La regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, ha presentat hui al costat de la gerent de la Fundació Le Cadó. Susana Pérez, la que ja és la quarta edició de la Cursa de la Dóna, que se celebrarà a la ciutat el pròxim 24 de març a partir de les 11.00 hores. Al seu costat, els i les representants de cadascuna de les entitats i empreses col·laboradores han pogut rebre “l'agraïment que des de la regidoria d'Igualtat us vam mostrar per continuar fent créixer cada any una Cursa de la Dona que, una vegada més, ha aconseguit que les col·laboracions i voluntariat que oferiu siga el major de les quatre edicions” com ha començat explicant Romero. I tot això derivarà que “el gran treball que es realitza des de la Fundació Le Cadó a l'hora de mobilitzar primer, i congregar després, a centenars de persones en cadascun dels actes, servisca perquè també les inscripcions cresquen i els beneficis que es destinen a una cosa tan important per a les dones com la investigació i la lluita contra el càncer de mama, siga també major en cada edició”. Al seu costat, la gerent de la pròpia Fundació Le Cadó, Susana Pérez, ha començat explicant que “hui podem veure ací com treballa de forma proactiva la societat borrianenca per a una cita com la Cursa de la Dona, a la qual a partir d'aquest dimarts es podran inscriure per tan sols sis euros per a rebre a canvi la samarreta commemorativa, el tapacolls a les mil primeres inscripcions i tots els productes que al final de la Cursa entreguen totes i cadascuna de les entitats i empreses col·laboradores”. Pérez també ha volgut recordar que “comptarem a més amb la presència de la directora del projecte “Desxifrant el genoma hereditari del càncer de mama”, la doctora Maria Fonfría qui personalment recollirà els beneficis de les inscripcions per a continuar amb els treballs de recerca coordinats per la Fundació de l'Hospital Provincial”. Finalment, Pérez ha volgut agrair a les fins a onze entitats i empreses col·laboradores en la quarta edició de la Cursa de la Dona, els representants de la qual també han pres la paraula. La primera d'elles, la il·lustradora i dissenyadora, María Griñó, qui també ha volgut “agrair que es dirigiren a mi per a la imatge del cartell on he volgut reflectir primer, a la Dona com a protagonista sent la cara d'una d'elles la imatge, a la qual hem sumat la lluita contra el càncer a través dels llaços que formen el cabell, i finalment la perpetuació de la vida que se simbolitza amb la forma de cor del conjunt, ja que precisament és l'objectiu final dels beneficis, la investigació contra el càncer de mama”. Seguidament, la directora de la Caixa Rural de Borriana, Isabel Ferrer, també destacava que “estem encantats de poder col·laborar per primera vegada amb la Cursa de la Dóna de Borriana, ja que tant el nivell de l'organització, com la destinació dels beneficis és alguna cosa que ens anima a participar també durant molts més anys”. També al seu costat, el representant de Frescamar del Grup Andrómeda, Eduardo Soler, parlava de “com sempre ens hem sentit recolçats pel consistori, així que sempre hem volgut posar el nostre granet d'arena en activitats de tan gran projecció social com la Cursa”. I també la representant de la AAVV del Port, Silvia Ruiz, qui ha destacat que “una vegada més, la Cursa de la Dona i la commemoració del Dia de la Dona per part de la nostra associació, compleixen quatre anys de la mà, així que una edició més ens congratulem d'aportar la nostra part humana a la Cursa per a continuar fent créixer tant la participació com la recollida de fons a benefici de Le Cadó”. També han volgut estar presents en aquest acte de presentació, els representants de COINPA, Tomás Payà, o el de la Clínica Granell, Fernando Granell, els qui també ofereixen aliments o bons en tractaments de fisioteràpia, així com els i les responsables d'empreses i entitats que també faran possible la Cursa de la Dóna, com Rosquilletas Finas, Naranjas La Torre, Gufresco, Taula Gurmet, Videca o Sanycces als qui Romero ha agraït “la capacitat de col·laboració en la Cursa perquè també a nivell d'alimentació, refrigeris o coordinant l'activitat enguany el dia 24 es convertisca en una jornada de sororitat, d'estar unides i de reivindicar causes justes en favor de la igualtat i de la dona, per això us animem que, des d'aquest mateix dimarts, us acosteu a la Piscina Municipal per a realitzar la inscripció i convertir aquesta quarta edició de la Cursa en la més gran i solidària de les celebrades fins al moment”.