Abierto el plazo para que las peñas se inscriban en las Fiestas de la Misericòrdia

L'Ajuntament de Borriana ha obert el termini perquè les penyes de les Festes de la Mare de Déu de la Misericòrdia s'inscriguen en el registre municipal i, també, perquè sol·liciten els permisos per a les activitats que desenvolupen al carrer i per als talls de carrers. El termini estarà obert fins el dijous 29 d'agost.

Paral·lelament, la regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero, ha anunciat que les festes patronals tornaran a comptar enguany, com els dos últims anys, amb la campanya de prevenció d'agressions i d'assetjament sexual que sota el lema #defestanodecaça, pretén que la població tinga present que la festa i l'ambient d'oci “no és cap excusa per a cosificar el cos de les dones o violentar-les de cap de les maneres”.

Amb l'objectiu d'avançar en la campanya i com a novetat, enguany el departament municipal d'Igualtat sol·licita a cada penya o agrupació d'amics i amigues que designen una persona perquè faça d'enllaç entre l'Administració i la Penya per a “fer seguiment de la campanya i donar suport a aquelles persones que el puguen necessitar”, ha explicat la regidora.

Així mateix, l'Ajuntament ofereix una formació específica dirigida a aquestes persones especialment, però també “a totes les que es vulguen sumar”, que tindrà lloc el dia 3 de setembre de 18h a 20h a la sala de plens del Consistori.

Una altra de les novetats que ha destacat Maria Romero d'aquesta tercera edició de la campanya és la inclusió d’una “declaració responsable adherint-se a la campanya de les orquestres” i a més s'està valorant la ubicació d'un punt violeta.

Aquesta campanya que ja es va llançar a Falles, busca “la col·laboració ciutadana de manera permanent però donant un matís particular segons la festivitat de què es tracte”, ha precisat la responsable d'Igualtat.

En aquest cas, en les Festes de la Misericòrdia, ha indicat Maria Romero, es pretén que les penyes o agrupacions d'amics i amigues “puguen adherir-se a la campanya mitjançant una declaració i compromís responsable que implica declarar el local de reunió un espai lliure de violència sexista, exhibir la imatge de la campanya en el local, però també donar-li difusió en les xarxes socials”.

La campanya manté la imatge que va crear la regidoria en Falles, però adaptada al context de Misericòrdia i compta amb la participació de la Policia Local i d’establiments d'oci de la localitat.

Cartel de las fiestas de la Misericòrdia 2020

 

El jove borrianenc Telmo Tejedo amb l’obra 'Festes per a tots' ha sigut el guanyador del concurs del cartell anunciador de les pròximes Festes Patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia.

El jurat, presidit per la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i integrat pels professionals d'arts plàstiques i il·lustració Juan Poré i Xavi Ribes i pel tècnic de Cultura de l'Ajuntament, Rafa Marañón, com a secretari; ha acordat atorgar el primer premi, dotat amb 500 euros, a l'original presentat per Telmo Tejedo i concedir un accèssit, sense quantia econòmica, al cartell amb el lema 'Quadricolor', realitzat pel també borrianenc Marc Gil.

Enguany, les festes de la Misericòrdia se celebraran del 6 al 15 de setembre.

Abierto plazo para  actividades en el programa del llibret de la Misericòrdia

La regidora de Festes de l'Ajuntament de Borriana, Lluïsa Monferrer, ha fet una crida pública als col·lectius, penyes i colles de Borriana que durant les festes patronals de la Misericòrdia realitzen activitats obertes al públic perquè facen arribar les seues propostes a l’Ajuntament abans del divendres 9 d'agost.

Segons ha indicat Lluïsa Monferrer, l'objectiu és poder incloure-les en la programació oficial de les festes i així que puguen aparèixer en el 'llibret de festes' que cada any edita l'Ajuntament per a promocionar i informar la població de tots els actes i activitats que se celebraran durant les festes patronals de la Misericòrdia entre el 6 i el 15 de setembre d'enguany”.

La regidora de Festes ha explicat que les propostes d'actes han de presentar-se en el Registre Municipal de l'Ajuntament de Borriana (OAC), i ha insistit que ha de ser abans del 9 d'agost, per “evitar que ningú es quede fora de la publicació en el 'llibret' o en la web municipal” perquè després “es necessita temps per a la maquetació i l’edició”.

A més, ha assenyalat que enguany les festes s'inicien el dia 6 del mes de setembre, i ha recordat que en els últims anys hi ha hagut propostes d'inclusió a última hora, pocs dies abans de l'inici de les festes, que no han pogut ser ateses i en eixe sentit, “no volem que torne a passar, per això emplacem les penyes perquè siguen previsores i només tinguen tancades les seues activitats les facen arribar al registre municipal”.

En el lliurament de la documentació relativa a cadascuna de les activitats que se celebren s'haurà de fer constar el tipus d'activitat que es realitza, a quin tipus de públic va dirigida, així com el lloc i horari de celebració, d’aquesta manera, ha assegurat Monferrer, “facilitar el treball de maquetació i impressió i que no s'haja de sol·licitar informació bàsica a última hora”.

Per això, ha precisat, “com més concreta siga la informació sobre les activitats, més claredat tindrà a l'hora de ser difosa entre la ciutadania”.

També es pot accedir a través de la Seu Electrònica de la web municipal, www.burriana.es, al conjunt de “Mesures en relació amb les activitats que es realitzen amb motiu de les Festes de la Misericòrdia 2019”, en les quals queden regulats aspectes com els horaris, característiques físiques o mesures de seguretat de casals i locals, els porrats o menjars i sopars populars al carrer i, també, la possibilitat de participar en la campanya contra els abusos i les agressions sexistes durant la festes”.


Elecció de les Reines Falleres 2020

 

Elena Pastor Manzano serà la nova Reina Fallera de Borriana per al pròxim exercici de 2020, igual com Julia López Soler que ha sigut triada com a Reina Fallera Infantil de la ciutat.

El Saló de Plens Municipal ha tornat a quedar-se xicotet en l'acte d'Elecció on, després de la votació de les comissions falleres, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, els ho ha comunicat directament a les dos joves elegides.

Així, després de dos setmanes d'incertesa i després que dos joves presentaren les seues candidatures a Reina Fallera i unes altres dos ho feren per a representar la ciutat com a Reina Fallera Infantil, els dubtes es van aclarir definitivament quan l'alcaldessa ha despenjat el telèfon en el Saló de Plens per a fer saber primer a Julia López de la falla Club 53, que era la nova Reina Fallera Infantil de Borriana, i pocs segons després a Elena Pastor de la falla Club Ortega, per a informar-la que havia sigut triada per les comissions falleres com la màxima representant de les festes de Sant Josep de 2020.

Tant els exteriors com l'interior de l'Ajuntament de Borriana s'han convertit en un formiguer de gent, la gran majoria d'ells amics, amigues i familiars de les candidates, i molts i moltes representants d'alguna de les 19 comissions falleres de Borriana.

Una vegada conclosa la cerimoniosa votació per part dels presidents i presidentes de cadascuna de les dènou comissions falleres, la presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer i l'alcaldessa de Borriana, rebien el sobre amb el resultat de les votacions realitzades.

Posteriorment, l'alcaldessa ha comunicat per telèfon a les elegides el seu nou càrrec de Reines Falleres de Borriana. Com és habitual, en pronunciar el nom de cadascuna de les joves elegides, ha esclatat l'alegria i la cridòria entre les persones més pròximes a cadascuna de les dos joves triades.

Després de l'anunci, dos vehicles oficials s'han desplaçat als domicilis de les futures Reines Falleres i les han traslladades a l'Ajuntament per a complir amb l'acte de presentació davant les autoritats i davant de la gran família fallera.

Al mes de novembre se celebrarà l'acte oficial de traspàs del regnat de mans de les actuals Reines Falleres, María Zamora Fenollosa i Anne Alòs Palomero.

 

cartell festes

La regidoria de Festes de l'Ajuntament de Borriana ja ha obert el termini de presentació dels cartells anunciadors de les pròximes festes patronals de la Mare de Déu de la Misericòrdia que cada any se celebren durant la primera setmana de setembre a la ciutat.
El termini de presentació dels treballs que opten a ser el cartell anunciador de les pròximes festes de la Misericòrdia es tancarà aquest pròxim divendres 5 de juliol. A més, com també està establit en les bases del concurs, l'autor o autora del cartell guanyador, triat per un jurat especialitzat, obtindrà un premi de 500 euros. Per part seua, la regidora de l'àrea, Lluïsa Monferrer assenyala «animem a la gent al fet que participe novament en el disseny del cartell anunciador de les festes de la Misericòrdia 2019, ja que enguany comptem amb la peculiaritat que el guanyador o guanyadora obtindrà un total de 500 euros pel treball realitzat».
Tal com s'especifica en aquest tipus de concursos, el jurat tindrà en compte totes les característiques a l'hora de triar al guanyador o guanyadora tals com: l'originalitat, l'impacte visual, l'eficàcia anunciadora i informativa, així com la qualitat gràfica de l'obra. L'única condició per al disseny és que incloga la llegenda «FESTES DE LA MISERICÒRDIA 2019. BORRIANA», a més de presentar-ho en dimensions de 45 x 65 i sense marges.

XX Aniversari de la Coronació Pontifícia

La patrona de Borriana, la Mare de Déu de la Misericòrdia, ha rebut durant els últims tres mesos l'homenatge merescut dels i les borrianenques, després que durant el mes de maig s'hagen complit els vint anys des de la seua Coronació Pontifícia a la ciutat de Borriana, que va tindre lloc el 30 de maig de 1999. Així, les Dames de la Misericòrdia s'han encarregat de dissenyar una programació especial durant els últims mesos a la ciutat de Borriana, que es culminava amb l'acte d'aquesta finalitat de setmana en el la missa solemne i la celebració del XX Aniversari de la Coronació va estar presidida en tot moment per l'actual Bisbe de la Diòcesis de Sogorb-Castelló, Casimiro López Llorente, en un acte que es tancava amb un berenar de germanor entre totes les persones assistents que van poder gaudir d'orxata i fartons. I fins allí també es va acostar una representació municipal, encapçalada en aquest cas per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, a més de les Reines Falleres, Mar Zamora i Ane Alòs, així com les regidores Lluïsa Monferrer i Cristina Rius. A més, ja des del 6 de març quan es llançava la campanya de difusió de l'aniversari en els mitjans, han tingut lloc diverses exposicions, conferències, concerts i altres actes repartits durant els mesos de març, abril i maig. Així, s'ha pogut gaudir d'una exposició fotogràfica i de vídeo sobre la Coronació en els salons de la Caixa Rural de Borriana, així com també es van realitzar activitats com la peregrinació al Santuari de Ntra. Sra. de l'Avellà de Catí.

ninots indultats 2019

Des que fa poc més de mig any s'inaugurara de forma oficial el Museu Faller de Borriana, una de les reivindicacions històriques del món faller de la ciutat que per fi va poder fer-se realitat en la capital de la Plana Baixa, els ninots indultats de les últimes festes de Falles descansen en el tercer pis del CMC La Mercè. Però encara quedava complir amb l'últim d'aquests actes, ja que els dos ninots indultats de les passades Falles, les corresponents a 2019, encara no s'havien pogut traslladar fins al Museu Faller, un acte que va tindre lloc aquest cap de setmana a Borriana. D'aquesta forma, tant el ninot «El Somni d'Ana dels Germans Fuentes i pertanyent a la Falla Don Bosco, com «Faraons i Faraones» obra de l'artista Luís Herrero i que formava part de la Falla Barri València, descansen ja en els seus llocs de privilegi dins del Museu Faller.
Així, han sigut les màximes representants falleres a la ciutat en aquest 2019, les Reines Falleres, Mar Zamora Fenollosa i Anne Alós Palomero, les encarregades de presidir un acte en el qual també han estat presents les juntes directives de les dues Falles que enguany van aconseguir indultar el seu ninot, ja siga infantil o major. Es tracta de la Falla de Don Bosco i la del Barri València, els presidents de les quals acudien a l'acte a través del qual els dos ninots indultats ja passen a formar part de la col·lecció museística de Borriana, en un Museu Faller que durant els últims mesos ha rebut una gran quantitat de visites i que fins i tot es va sumar al Dia Internacional dels Museus celebrat fa una setmana i que també va veure com les visites i horaris especials eren seguides de forma multitudinària pels veïns i veïnes de Borriana. Però a més, l'acte finalitzava amb una nova inauguració, ja que en el mateix espai s'exposen des d'aquesta setmana els treballs fotogràfics impulsats per la Escola d'Adults Historiador Viciana que es van realitzar durant les Falles de 2019 i que també poden admirar-se al costat dels dos ninots indultats d'enguany.

premis creus maig 2019

La Falla del Barri de L'Escorredor ha donat la sorpresa en la Gala de Lliurament dels Premis de les Creus de Maig de 2019, en alçar-se amb el primer premi en la categoria major, mentre que el Barri València ha aconseguit aqueix primer premi en la categoria infantil, revalidant el dels últims sis anys.
Quan encara no havien sonat les campanades de les cinc de la vesprada en el Campanar de Borriana, la Junta Local Fallera, les Reines Falleres, Corts d'Honor i Dames de la Ciutat es donaven cita en la Plaça Major per a iniciar al costat de les representants de cadascuna de les 19 comissions falleres de la ciutat, la cercavila que els portaria fins a una Llar Fallera on tot estava llest per a l'acte de lliurament dels Premis.
Començant per la categoria infantil, els i les primeres a saltar d'alegria ha sigut la Falla Barri La Mercè que s'ha fet amb el huitè premi, mentre que en setè lloc el premi ha sigut per a la Societat Centre Espanya i el sisè per a Barri La Bosca. En cinquena posició, Barri La Vila, mentre que el quart premi ha sigut per a L'Escorredor. I en els tres primers lloc, Barri Quarts de Calatrava com tercera, Don Bosco en segona posició, i Barri València revalidant el premi aconseguit en les últimes edicions. En la categoria major, el huitè ha sigut per a Barri d'Onda, setè Centre Espanya, sisè Barri La Vila, cinquè Don Bosco i quart per a Quarts de Calatrava. La creu de la Falla Barri La Mercè li ha valgut el tercer premi, mentre que la sorpresa saltava quan s'anunciava que *Barri València era segon i Barri L'Escorredor es feia amb el màxim guardó entre el baluern i alegria dels seus fallers i falleres. Després de recollir la banderola acreditativa, les dues falles guanyadores han sigut acompanyades per la regidora de Festes i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, l'alcaldessa Maria Josep Safont i les Reines Falleres de 2019, Mar Zamora i Anne Alós, fins al lloc on se situaven les Creus de Maig elaborades per a enguany. Després de les fotografia protocol·làries amb els i les membres de totes dues falles, l'alegria es desbordava en L'Escorredor que després de molts anys ha aconseguit fer-se amb el primer premi amb l'espectacular Creu plantada en el centre del carrer. Mentrestant, en cadascun dels emplaçaments de la ciutat on les 19 comissions falleres planten les seues Creus, centenars de persones continuaven visitant i gaudint d'una tradició que un any més Borriana ha complit amb nota, impregnant d'olor, aroma i aqueixa tradició a l'hora d'elaborar les Creus de Maig tan típica de la capital de la Plana Baixa.