La alcaldesa comunica la suspensión de las fallas de Borriana 2020 por el Covid19

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha comunicat la decisió de la suspensió de les Falles 2020 adoptada per unanimitat en la reunió extraordinària del Plenari Faller, celebrada ahir de vesprada telemàticament i presidida per l'alcaldessa, amb representants de la Junta Local Fallera de Borriana, les 19 comissions falleres de la ciutat, la Federació de Falles i l'Ajuntament.

L'alcaldessa ha lamentat la cancel·lació “una determinació dolorosa, trista i difícil de prendre per a tots” però, segons ha assegurat, “necessària i assenyada” i derivada “d’anteposar la seguretat dels nostres ciutadans i ciutadanes a la vista de l'evolució de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, i després d'escoltar l'opinió unànime a favor de la cancel·lació expressada per tots els representants del món faller en el nostre municipi”.

“El primer de tot és garantir la seguretat de tots els nostres veïns i veïnes davant la pròpia evolució de la pandèmia i també acabar amb la incertesa i inseguretat de la situació. A tots ells, els agraïsc la sensatesa que han demostrat a l'hora d'haver de renunciar a la nostra festa més representativa, no hi havia una altra alternativa que la de la cancel·lació definitiva”.

Alhora, en representació del món faller i de l'Ajuntament, l'alcaldessa ha manifestat “la nostra tristesa pels fets que han colpejat tan durament el nostre entorn faller i a la nostra ciutat en general”, així com reconèixer públicament “a les persones que ens han deixat a causa de la pandèmia de la Covid-19”.

En aquesta línia s'ha referit a aquests “moments difícils per a tothom” i ha precisat que en les falles molts sectors econòmics s'han vist afectats per la suspensió de la festa, “famílies i persones que viuen al seu voltant, principalment el Gremi d'artistes i artesans fallers, encarregats de crear els monuments que donen sentit a la nostra festa, però també les perruqueries, floristeries, joieries, modistes, pirotècnies i el comerç en general”, i els ha garantit que per tots ells i per Borriana “continuarem treballant perquè les nostres falles siguen un referent a la província i en la Comunitat, i així ho demostrarem en 2021”.

Per a l'alcaldessa “ara és el moment de demostrar la nostra responsabilitat i posar-nos al costat de les persones per la salut de totes, i respectar els consells i les recomanacions dels especialistes que ens han portat a prendre la decisió de suspendre la nostra festa”.

Davant aquesta situació, Safont ha apel·lat a “demostrar la nostra fortalesa com a col·lectiu i a l'esperit col·laboratiu per a entre tots aconseguir que l'any que ve les nostres Falles brillen més”, i ha encoratjat els fallers, les falleres i a totes les persones de Borriana a “ajuntar forces, sumar esforços i posar-se a treballar des de ja en les falles de 2021 per a continuar lluitant pel futur del nostre poble i el de la nostra festa”.

suspensión de las fallas 2020 por el Covid19

Reunides les persones representants de Junta Local Fallera de Borriana, de les 19 comissions falleres de la ciutat, de la Federació de Falles i del Magnífic Ajuntament, en reunió telemàtica extraordinària del Plenari Faller presidida per l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont Melchor, s’acorda per unanimitat dels participants la suspensió de les falles de Borriana 2020.

Alhora, com a representació del món faller i de l’Ajuntament de Borriana volem manifestar la nostra tristor pels fets que han colpit tan durament el nostre entorn faller i a la nostra ciutat en general. Així com mostrar el nostre reconeixement públic a les persones que ens han deixat a causa de la Covid-19, i a les que han patit la malaltia o encara l’estan passant animar-los perquè es recuperen al més prompte possible.

Són moments difícils per a tot el món i en les falles hi ha molts sectors econòmics que s’han vist afectats per la suspensió de la festa a causa de la pandèmia. Al capdavall, estem parlant de famílies i de les persones que viuen al seu entorn: el Gremi d’Artesans i Artistes Fallers, encarregats de crear tot allò que dona sentit a la festa, però també les perruqueries, floristeries, joieries, modistes, pirotècnies... i el comerç en general. Per tots ells i per Borriana seguirem treballant perquè les nostres falles siguen un referent en la província i en la Comunitat, i així ho farem en 2021.

Ara és el moment de demostrar la nostra responsabilitat i posar-nos al costat de les persones en benefici de la salut de tots, i respectar els consells i les recomanacions dels especialistes que ens han dut a prendre la decisió de suspendre la nostra festa. Però també hem de demostrar la nostra fortalesa com a col·lectiu i refermar la voluntat de continuar per molts anys la festa de les falles. Per tot això, volem encoratjar els fallers, les falleres i a tota la ciutadania de Borriana perquè seguisquen treballant i lluitant pel futur del nostre poble i el de la nostra festa.

 

 

Borriana, 12 de maig de 2020

 

El Ayuntamiento suspende las Cruces de Mayo 2020 por el COVID-19

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha anunciat la suspensió de la celebració de la festa de les Creus de Maig 2020, previstes per al primer cap de setmana del mes de maig, una resolució que ha sigut consensuada prèviament amb la Federació de Falles de Borriana, després de prolongar-se l'Estat d'Alarma i el confinament fins al 26 d'abril.

Segons ha explicat l'alcaldessa, “seguint els criteris de prudència i responsabilitat”, les 19 comissions falleres i el Consistori han optat per suspendre la celebració de les tradicionals Creus de Maig, una decisió que obeeix a “la incertesa de l'evolució de la crisi sanitària, econòmica i social”.

Maria Josep Safont ha assegurat que es tracta d'una decisió “dolorosa, però necessària”, perquè "ens trobem davant d'una situació d'incertesa en relació al que passarà en les pròximes setmanes”. I ha afegit que per tots és sabut que la preparació de les Creus requereix molt temps de “treball en comú, compartit,  reunions, compres, organització, etc. Una preparació que, davant la situació de l'Estat d'Alarma, no es pot dur a terme”.

Per aquest motiu, aquest Ajuntament, ha remarcat l'alcaldessa, "ha d'adoptar amb responsabilitat, decisions que no ens haguera agradat haver de prendre, però que són necessàries d'acord amb la situació excepcional en la qual ens veiem immersos. No sabem quines restriccions haurem de patir una vegada finalitze la pròrroga de l'Estat d'Alarma, raó per la qual no podem deixar a la improvisació l'organització d'una festa tan nostra i emblemàtica.

D'aquesta forma, les Creus de Maig de Borriana, declarada Festa d'Interés Turístic Provincial han quedat suspeses, enguany, davant la incertesa de les mesures que s'adopten en pròximes setmanes i amb la finalitat d'evitar que es continue propagant aquesta pandèmia.

 

 

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha afirmat que es "buscarà una alternativa" per a la celebració de les Falles de Borriana de 2020, però atenent sempre criteris tècnics i científics, perquè el primer és la seguretat de les persones, i ha remarcat que malgrat la “difícil i complicada decisió” i a la “decepció i la tristesa que ens embarga", és "l’adequada", ja que “protegir la salut de les persones, és la prioritat"

Safont ha comparegut abans els mitjans de comunicació per a informar de les situació en la localitat, després de l'anunci anit del president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre la cancel·lació de les festes a causa de la crisi del coronavirus.

Segons ha indicat l'alcaldessa la passada nit, després de finalitzar l'acte d'Homenatge a la Reina Fallera, es va reunir amb els representants de les falles per a traslladar-los la decisió i aportar tota la informació amb la qual es comptava en aqueix moment, i també s'ha posat en contacte amb els representants dels grups polítics municipals.

Per a l'alcaldessa, la suspensió i ajornament de les Falles és una mesura adoptada per "responsabilitat i pensant en l'interès general", d'aplicació en tota la Comunitat Valenciana, perquè els responsables del Ministeri de Sanitat han donat “la clara instrucció de no celebrar els actes festius de les Falles i la Magdalena en les dates previstes”.

Així mateix, Safont ha apel·lat a la comprensió de la ciutadania de Borriana sobre aquesta situació “extraordinària", i ha manifestat que està convençuda que comprendran que la decisió del Govern valencià s'ha pres "per responsabilitat, seguint l'assessorament dels experts en salut pública i pensant en l'interès general de la població”.

Una decisió que, en aquests moments, tracta de “minimitzar els elements de risc com són les aglomeracions humanes o desplaçaments massius de persones provinents de zones afectades", ha indicat l'alcaldessa.

Després de la roda de premsa, l'alcaldessa acompanyada de la regidora i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, han mantingut una reunió amb el Gremi d'Artesans i Artistes Fallers de Borriana, per a abordar els problemes i la repercussió de la suspensió i ajornament de les Falles en el Gremi.

Així, el Consistori, atenent les seues demandes, està estudiant la possibilitat de “facilitar-los un local on traslladar i depositar els monuments fallers ja realitzats i, així, d'alguna manera minimitzar l'impacte i els efectes negatius”, ha subratllat M. Josep Safont.

Calendari escolar

Quant al calendari escolar a la ciutat de Borriana, l'alcaldessa ha aclarit que es manté la setmana no lectiva per a tota la setmana de Falles, després de la confirmació de la Conselleria d'Educació, que ha precisat que, si les autoritats sanitàries no informa del contrari, "no hi ha cap canvi en el calendari escolar".

Sobre aquest tema, l'alcaldessa ha indicat que des de la Regidoria d'Educació també es va transmetre anit la informació als directors dels centres educatius i les AMPA, des de primera hora d'aquest matí s'ha estat en contacte amb el director territorial d'Educació per a confirmar que el calendari lectiu no es modifica, i també per a requerir quin ha de ser el criteri d’actuació en les activitats extraescolars previstes als centres educatius per a aquest divendres.

A més, en la reunió mantinguda a última hora del matí entre el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i els directors dels centres educatius del municipi, s'ha acordat que els centres mantindran la majoria de les activitats complementàries pròpies del centre programades per a divendres, que es realitzaran de forma exclusiva amb l'alumnat i el professorat propi de cada centre, sense persones alienes a l’activitat habitual del centre, per exemple, pares, mares familiars, antics alumnes o la mateixa Cort d’Honor i Reines.

Dates d'ajornament

Referent a les possibles dates per a celebrar les Falles, Safont ha assenyalat que serà "quan la situació ho permeta", encara que ha afegit, “esperem que siga ràpid".

Sobre aquest tema ha matisat que la possibilitat de celebració de les Falles en altres dates estarà condicionada pel que aconsellen i dictaminen les autoritats sanitàries i, en el cas de poder celebrara, “es valorarà comptant amb el parer del món faller i amb els sectors implicats”.

L'alcaldessa ha assenyalat també que aquesta vesprada es reunirà a Castelló una comissió interdepartamental per a continuar treballant i protocolitzar les actuacions.

 

 

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, juntament amb el regidor de Cultura, Vicent Granel, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, la Reina Fallera major, Elena Pastor i la Reina Fallera infantil, Júlia López, van lliurar ahir els premis als guanyadors del XIV Concurs de Teatre en Valencià.

 

La gala, que va tenir lloc a les 19 hores al teatre Payà de Borriana, va reconèixer l'esforç de tots els participants de les diferents comissions falleres, que cada any participen amb il·lusió, i deixen un escenari ple de passió i gran potencial.

 

Aquesta vegada, els premis van ser

 

Premi a la millor direcció per a Amadeo Antonino Fuentes, de la Falla Barri la Vila per l’obra El paper de la teua vida.

 

Premi a la millor actriu per Meritxell Navarro, de la Falla Barri la Vila, pel paper de Laura en l'obra El paper de la teua vida.

 

Premi al millor actor per a Vicente Manzano, de la Falla Barri la Mercè, pel seu paper de Rodolfo en l'obra El Negoci és el negoci.

 

Premi a la millor actriu de repartiment per a Belén Garcia, de la Falla Barri d'Onda, pel seu paper de princesa a l'obra Segismeu II: la venjança de rosicler.

 

Premi al millor actor de repartiment per a Néstor Martí, de la Falla Societat Centre Espanya, pel paper de Batiste en l'obra En un lloc de Santa Bàrbara.

 

Premi al millor text inèdit per a Iván Ribes Martí, de la Falla Barri d'Onda, per l’obra Segismeu II: la venjança de Rosicler.

 

Premi al millor decorat per a la Falla Barri la Vila, per l'obra El paper de la teua vida.

 

Premi al millor vestuari per a la Falla Barri d'Onda, per l’obra Segismeu II: la venjança de Rosicler.

 

Les Falles 2020 es troben molt a prop i el món faller es prepara per a retre pleitesia a les seues màximes representants, Elena Pastor i Julia López, com a Reina Fallera major i Reina Fallera infantil, respectivament.

Elena i Julia gaudiran d'un homenatge brillant i ple d'emoció, en la qual com reines falleres de Borriana rebran en forma de versos i poemes, l'afecte de la comunitat fallera i de les comissions que, una a una, desfilaran per l'escenari del teatre per a lloar les seues qualitats i les bondats del seu regnat.

El món faller de Borriana celebrarà aquests actes dimarts a les 22 hores i dimecres a les 19 hores al teatre Payà amb les representants de les festes de Sant Josep, en un moment ple d'emocions, sorpreses i paraules boniques. En el mateix acte de dimarts, es realitzarà un homenatge faller a Quino Puig Safont, pels seus més de trenta anys dedicats a la crítica fallera.

Cal recordar que la Junta Local Fallera de Borriana va ratificar per amplíssima majoria la proposta presentada per la Falla la Mercè, el Club 53 i Don Bosco en la qual se sol·licitava retre l'homenatge faller a Quino Puig, per una vida dedicada a les falles, a la seua crítica i a la seua dignificació.

Quino Puig va pertànyer entre els anys 80 i 90 del segle passat a la comissió de la Falla Chicharro i des de principis dels 90 va iniciar una carrera com a guionista i crític que encara continua en l'actualitat. Durant tot aquest temps ha realitzat prop de 600 crítiques per a falles i fogueres.

Convenio Federación de Fallas 2020

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i el president de la Federació de Falles de Borriana, Salvador Doménech, han subscrit el conveni de col·laboració que estableix les condicions i compromisos aplicables a la subvenció prevista amb caràcter nominatiu en el pressupost municipal per a l'exercici de 2020.

Mitjançant aquest acord, el Consistori concedeix a la Federació de Falles una subvenció que ascendeix a 131.400 euros per a contribuir a la programació i l’organització d'activitats culturals i artístiques vinculades a les festes de les falles, i les associacions integrants, durant 2020.

La signatura del conveni ha comptat també amb la presència de Vicent Blasco, de la Federació de Falles, i de la regidora de Festes i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, la qual ha coincidit amb l'alcaldessa a l'hora d'explicar que des de l'Ajuntament “continuem renovant els nostres compromisos i aportant el pressupost necessari per al funcionament de la Federació i de les Falles de la ciutat”, perquè “entenem que realitza una labor clau dins del desenvolupament de les festes”.

La programació d'activitats a Borriana continua en marxa i marcarà un primer cap de setmana de març centrat en la celebració del Dia Internacional de les Dones i les festes de Falles 2020, encara que la cultura i l'esport també tindran un paper destacat.

Avui el teatre Payà obrirà les seues portes a les 21h, amb Luis Piedrahita i el seu monòleg Mi palabra contra la mía, un espectacle humorístic ple d'enginy i tendresa, en què Piedrahita analitza temes de profunda qualitat existencial, amb reflexions i improvisacions meticuloses.

Al mateix temps, a la Llar Fallera tindrà lloc el tradicional ‘Pa i porta Faller’ amb l'assistència de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer, la Reina Fallera, Elena Pastor, la Reina Fallera Infantil, Julia López, les Dames de la Ciutat, la Cort d'Honor major i infantil, falleres majors i infantils, cavallers acompanyants, presidents, les comissions de les diferents associacions falleres, la Junta Local Fallera i representants de la corporació municipal.

Dissabte l'Ajuntament homenatjarà a les 11h la primera dona a llicenciar-se en Medicina a la ciutat, Antònia Fenollosa Pérez (donya Manolita), amb el descobriment d'un mural sobre ella realitzat per l'artista Angi Vera. Posteriorment, a les 12.30h, tindrà lloc el reconeixement públic amb el Premi Dia de la Dona 2020, a Ana Fernández, a Maribel Franch, i a l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana.

També dissabte, més d'un centenar d'alumnes i 12 professors de diferents escoles de dansa de la Comunitat Valenciana celebraran la IV Edició de “Borriana en Dansa” i una Jornada de perfeccionament de saxòfon al Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana.

Un dissabte a Borriana que, finalment, es tancarà amb la celebració del sopar d'homenatge a la Reina Fallera Major, Elena Pastor Manzano, a les 22h a la Llar Fallera.

El diumenge 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'associació de veïns del Port de Borriana en col·laboració amb l'Ajuntament faran un dinar de germanor en l'antic càmping a les 14h per a, posteriorment, participar en la manifestació del 8 de març a Castelló.

A més, l’esport també omplirà el diumenge, a partir de les 8h tindrà lloc el III Open Sup Race Marina Burriananova a la platja de l'Arenal de Borriana. I a les 13h en la seu del Club Esportiu el Pescador, les Reines Falleres faran el lliurament dels trofeus als guanyadors de la Quedada de Pesca Fallera 2020.

Per a acabar el diumenge, a les 17.30h a la Llar Fallera tindrà lloc el Ball de la tercera edat i berenar per a totes les persones assistents, i finalitzarà amb el lliurament de premis del XIV Concurs de Teatre en Valencià al teatre Payà.

Un cap de setmana que no deixarà indiferent a ningú, gràcies a la multitud d'activitats organitzades per a tots els gustos.