San Gregori

El desenvolupament del PAI Sant Gregori està una mica més prop de començar a executar-se després que el Ple Extraordinari celebrat a l'Ajuntament de Borriana haja fet un pas més amb l'aprovació de l'acord transaccional a subscriure entre el propi Ajuntament i la mercantil Urbanització Golf Sant Gregori SAU. I tal com ha insistit en diverses ocasions el regidor d'Urbanisme a la ciutat, Bruno Arnandis, “crec que és un gran pas per a Borriana i per això en tot moment he sol·licitat el suport de tots els grups polítics representats en el Ple”. I és que dins de la convocatòria extraordinari de Ple apareixien dos punts en l'ordre del dia que s'han acabat aprovant, i que fan referència tant a “assumir l'informe jurídic emès per l'assistència tècnica Dª. Amparo Baixauli González en data 31 de gener de 2019 i 11 de febrer de 2019”, així com també “resoldre la discrepància i alçar l'objecció de la Intervenció Municipal, en relació amb expedient d'aprovació de l'acord transaccional a subscriure entre el Magnífic Ajuntament de Borriana i la mercantil Urbanització Golf Sant Gregori SAU, per a resoldre el recurs de reposició interposat enfront de l'acord plenari de 11 de març de 2016. Eixe era el primer dels dos punts a aprovar, i a continuació també s'ha pogut “assumir l'informe jurídic emès per l'assistència tècnica Dª. Amparo Baixauli González per a estimar i desestimar les al·legacions presentades durant el període d'informació pública i audiència” sobre el que Arnandis ha comentat que “precisament les al·legacions presentades han sigut mínimes, ja que tenint en compte que comptem amb un total de prop de 400 propietaris i que alguna de les al·legacions era idèntica a altres presentades, a penes un u per cent d'aqueixos propietaris han plantejat alguna al·legació”. Finalment, i dins del segon punt de l'ordre del dia s'ha aprovat “l'acord transaccional entre el Magnífic Ajuntament de Borriana i la mercantil Urbanització Golf Sant Gregori SAU, per a resoldre el recurs de reposició interposat enfront de l'acord plenari de 11 de març de 2016”.

pleno febrero

L'Ajuntament de Borriana ha acollit aquest dijous a la vesprada una nova sessió plenària, la corresponent al mes de febrer, en la qual un dels punts destacats has sigut la ratificació d'al·legacions a la informació pública del Projecte de decret del Consell pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament de salons recreatius i salons de joc, aprovat pel Decret 55/2015, de 30 d'abril, del Consell, i del Reglament d'apostes de la Comunitat Valenciana. Tal com explicava l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, “en aquestes al·legacions posem l'accent en dues qüestions: d'una banda la distància d'aquests salons respecte als centres educatius, que en el projecte és de 150 metres i que considerem insuficient, per la qual cosa demanem que la distància siga de 250 metres; i per un altre establir les mesures transitòries necessàries per a evitar la posada en funcionament d'aquests salons que no s'adapten a la nova legislació”. A més, el regidor de Seguretat a l'Ajuntament de Borriana també ha concretat que “la nova legislació és més severa que l'anterior, protegint més als menors i establint una distància de 700 metres entre els diferents salons, a més d'augmentar l'import de les multes i sancions davant els possibles incompliments; no obstant això, entenem que és fonamental formular aquestes al·legacions complint amb l'acordat en la moció que es va aprovar per unanimitat en el ple del 13 de desembre de 2018”.
D'altra banda el Ple també ha aprovat el Pla estratègic de subvencions per a l'exercici 2019, que com ha explicat la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, «augmenten en fins a un 6% respecte al passat any, continuant amb les polítiques d'ampliació d'ajudes y subvencions a nivell municipal». El mateix que ha passat amb l'aprovació de la modificació de les bases reguladores del Premi Dia de la Dona i en les quals s'homenatja diferents dones de la societat borrianenca per la seua trajectòria professional o personal en els diferents àmbits i sectors socials de la ciutat en favor de la Igualtat entre gèneres, amb la intenció de “fer de l'elecció de les tres dones premiades de forma anual molt més oberta, democràtica i participativa”, com argumentava la regidora d'Igualtat, Maria Romero. Finalment, també ha quedat el nou procediment de selecció per a la constitució d'una borsa de treball de professor/a de música, especialitat percussió, que com comentava Granel “continua ampliant i millorant el ja de per si excel·lent treball que es desenvolupa en el CMA Martí de Viciana, que veurà com una nova constitució de borsa de treball permet continuar amb les millores a nivell de professorat en el centre”.

plenari febrer 2019

L'Ajuntament de Borriana acollirà aquest dijous una nova sessió plenària en la qual s'aprovarà la ratificació d'al·legacions a la informació pública del Projecte de decret del Consell pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament de salons recreatius i salons de joc, aprovat pel Decret 55/2015, de 30 d'abril, del Consell, i del Reglament d'apostes de la Comunitat Valenciana. Tal com explicaven aquesta mateixa setmana tant l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, com el regidor de Seguretat a la ciutat, Javier Gual, “en aquestes al·legacions posem l'accent en dues qüestions: d'una banda la distància d'aquests salons respecte als centres educatius, que en el projecte és de 150 metres i que considerem insuficient, per la qual cosa demanem que la distància siga de 250 metres; i per un altre establir les mesures transitòries necessàries per a evitar la posada en funcionament d'aquests salons que no s'adapten a la nova legislació”. A més, també han concretat que “la nova legislació és més severa que l'anterior, protegint més als menors i establint una distància de 700 metres entre els diferents salons, a més d'augmentar l'import de les multes i sancions davant els possibles incompliments; no obstant això, entenem que és fonamental formular aquestes al·legacions complint amb l'acordat en la moció que es va aprovar per unanimitat en el ple del 13 de desembre de 2018”.
D'altra banda el Ple també espera aprovar el Pla estratègic de subvencions per a l'exercici 2019 així com la modificació de les bases reguladores del Premi Dia de la Dóna i en les quals s'homenatja diferents dones de la societat borrianenca per la seua trajectòria professional o personal en els diferents àmbits i sectors socials de la ciutat en favor de la Igualtat entre gèneres. Finalment, també s'aprovarà el nou procediment de selecció per a la constitució d'una borsa de treball de professor/a de música, especialitat percussió.

sala apuestas burriana

L'Ajuntament de Borriana ja «ha preparat al·legacions al Projecte de decret del Consell pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament de salons recreatius i salons de joc (D 55/2015, de 30 d'abril de Consell) i del Reglament d'apostes» (D 42/2011, de 15 d'abril del Consell), tal com explicava l'alcaldessa de la ciutat i regidora d'Educació, Maria Josep Safont. Al·legacions de les quals també s'ha donat compte a la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Borriana i que ha comptat amb el suport de totes les formacions polítiques en el consistori, i que, per tant, seran ratificades en el ple ordinari que tindrà lloc en el Saló de Plens Municipal aquest pròxim dijous 7 de febrer a partir de les 19.00 hores.
Així mateix, la màxima autoritat municipal s'ha reunit igualment amb les direccions dels IES Llombai i Jaume I, comptant igualment amb el seu suport després de les trobades mantingudes amb els equips directius de tots dos centres. En concret, segons explicava Safont “en aquestes al·legacions posem l'accent en dues qüestions: d'una banda la distància d'aquests salons respecte als centres educatius, que en el projecte és de 150 metres i que considerem insuficient, per la qual cosa demanem que la distància siga de 250 metres; i per un altre establir les mesures transitòries necessàries per a evitar la posada en funcionament d'aquests salons que no s'adapten a la nova legislació”.
A més, l'edil de Seguretat a Borriana, Javier Gual, ha volgut concretar que “la nova legislació és més severa que l'anterior, protegint més als menors i establint una distància de 700 metres entre els diferents salons, a més d'augmentar l'import de les multes i sancions davant els possibles incompliments; no obstant això, entenem que és fonamental formular aquestes al·legacions complint amb l'acordat en la moció que es va aprovar per unanimitat en el ple del 13 de desembre de 2018”.
Gual també ha volgut afegir que “en eixe mateix sentit, la Policia Local de Borriana ha preparat a través de la Unitat de Relacions amb la Comunitat Educativa (URCE) diverses xarrades dirigides tant als menors com als seus progenitors per a previndre la ludopatia tant en els salons com a través de dispositius electrònics, de les quals informarem puntualment”.
Finalment, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha conclòs afirmant que “ens preocupen els més vulnerables i les seues famílies, i com a Administració més pròxima hem pres el pols a la realitat social davant aquest tema tan preocupant i hem actuat en conseqüència, amb el consens de tots els grups i IES, la qual cosa en aquesta matèria és bàsic”.

consell social gener

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana ha acollit una nova sessió del Consell Social de la ciutat, en la qual diferents col·lectius, associacions i la mateixa institució públic s'han trobat per a realitzar un exhaustiu repàs a les activitats que s'han dut a terme durant el passat 2018. I perquè pràcticament cap projecte o iniciativa quedara en el tinter, han sigut fins a quatre les regidores que han pres part en aquesta primera sessió de 2019 per a donar compte tant “del realitzat i avançat per part del Consell Social durant l'any passat, així com començar a analitzar i projectar noves iniciatives en 2019”, com explicava la regidora de Participació Ciutadana, Maribel Martínez.
Així, ha sigut la regidora d'Hisenda a l'Ajuntament de Borriana, Cristina Rius, qui ha fet un exhaustiu balanç sobre les modificacions de les ordenances fiscals aprovades per al Pressupost Municipal de 2019, a més de donar compte del conjunt del mateix Pressupost a aplicar a Borriana durant el present exercici. Així, Rius ha fet tot un repàs sobre les diferents “millores que a nivell d'inclusió social, de bonificacions fiscals o de congelació total d'impostos, ja es van aplicar en 2018 i també es faran en 2019”. Per part seua, la regidora tant d'Igualtat com d'Ocupació a l'Ajuntament, Maria Romero, donava compte de la proposta de modificació de les bases dels premis del Dia de la Dona, perquè el Consell Social tinguera constància dels canvis que s'espera es puguen aprovar durant la pròxima sessió plenària. A més, també va repassar la programació del pròxim 8 de març i l'inici del diagnòstic per a l'elaboració del Pla d'Igualtat Municipal. La mateixa Romer va voler detallar al Consell “algunes de les novetats a nivell de gestió laboral de les quals disposarem en aquest 2019, com l'Antena Cameral o els serveis d'assessorament laboral que s'ofereixen en la Cambra Agrària” i que se sumen als diferents programes d'ocupació i formació que es van desenvolupar en 2018 a la ciutat sobre els quals també es va adonar. Tal com resumia Martínez, “en aquesta primera sessió de 2019 s'ha volgut realitzar un exhaustiu repàs a l'activitat de diferents àrees municipals en 2018, per a poder tindre un bon diagnòstics sobre que aspectes millorar i com la participació de la ciutadania a través del Consell Social continua sent una eina perfecta per a continuar millorant en la gestió”.

pleno enero

La sessió plenària extraordinària que ha tingut lloc durant el matí d'aquest dimecres en el Saló de Plens Municipal de Borriana ha sigut una de les més breus dels últims anys, ja que amb tot just un parell d'intervencions ha quedat aprovada per majoria la revisió de tarifes del servei i dels quadres de preus de les obres, del contracte de gestió del servei públic de proveïment d'aigua potable i clavegueram, així com l'Ordenança reguladora de les prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari derivades de la gestió dels serveis públics de proveïment d'aigua potable i clavegueram a la ciutat. Així ho ha explicat posteriorment el regidor de Serveis a l'Ajuntament de Borriana, Vicent Aparisi, qui ha comentat que “es tracta de l'aplicació de la fórmula matemàtica que aquest mateix plenari va aprovar al desembre de 2017 i per la qual en 2019 tornarem a veure reduïdes les factures d'aigua i clavegueram de Borriana en exactament un 0,98 per cent, tal com també va succeir durant 2018 quan també va tindre lloc una reducció en les tarifes. Per part seua, la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, ha volgut detallar que “aqueixa ordenança reguladora, de caràcter “no fiscal” perquè en cap moment estem parlant d'un tribut, ve donada per la necessitat d'adaptar el servei públic de proveïment d'aigua potable a la nova llei de contractes del sector públic, així que les tarifes que ha estat percebent el concessionari com un preu privat subjecte a autorització administrativa, ara passen a denominar-se prestacions patrimonials de caràcter públic no tributàries i és necessària la regulació a través d'una ordenança de caràcter no fiscal”.

obras camí fondo

L'Ajuntament de Borriana i l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial continuen endavant amb els treballs de millora i modernització de l'àrea industrial compresa entre els camins del Ecce Homo, Xamussa i Camí Fondo. Així ho ha volgut explicar el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis, ja que «es tracta d'un projecte pluriennal per a la modernització i dotació de l'àrea industrial compresa entre aqueixos tres camins de Borriana, i que compta amb un pressupost total de 387.560 euros, dividits precisament en dues anualitats, amb el que les afirmacions per part de l'oposició d'estar en risc de perdre les subvencions són totalment falses». A més, Arnandis ha volgut detallar que “ja en 2018 ha quedat justificada la primera part de la subvenció per part de l'IVACE que ascendeix a 143.057, cobrint el 43 per cent de l'obra realitzada, al que caldrà sumar la resta de l'aportació en 2019, per la qual cosa lamente profundament que el Partit Popular, o bé no entén bé què són les subvencions pluriennals o directament menteixen en afirmar que la recepció de les ajudes corre perill, ja que a més creen una alarma social i econòmica inexistent”. Així, tant Arnandis com la pròpia regidora d'Hisenda, Cristina Rius han volgut especificar que “no fa ni dues setmanes que vam estar visitant les obres que es duen a terme en la zona del Camí Fondo i vam poder comprovar com els diferents objectius i terminis dels treballs s'estan complint per a garantir la seguretat tant dels usuaris i treballadors enfront d'incendis com la seguretat relativa a la circulació, i la millora tant de la mobilitat com de l'accessibilitat, amb per exemple, la construcció de recorreguts per als vianants i carril bici que connectaran amb els ja existents a la ciutat i amb el carril bici del vial al Port, que porta en funcionament els últims dos anys”.
Finalment, i tal com ja es va explicar tant a través de la memòria de l'obra a executar com després de la visita a la zona, “la millora viària del polígon es completarà amb la delimitació de les zones destinades a la circulació de vianants i vehicles, millorant les voreres com ja s'observa en les obres que s'estan executant, així com permetrà el soterrament de les línies de telecomunicacions, la connexió entre zona urbana i industrial mitjançant carrils bici, la regeneració paisatgística amb la millora de les façanes industrials, major eficiència energètica amb ús de tecnologia LED, instal·lació de contenidors per a residus industrials, desenvolupament d'una zona verda contemplada en el Pla General, la millora de vials amb majors voreres i reorganització de zones d'aparcament o la instal·lació de panells informatius sobre la zona industrial”.

ple gener

El primer ple ordinari de l'Ajuntament de Borriana l'any 2019 ha tingut lloc durant la vesprada de dijous en el Saló Municipal de Plens, on l'equip de govern de Borriana ha donat compte de, entre altres assumptes, la informació econòmica del tercer trimestre de 2018, la qual cosa en paraules de la mateixa regidora d'Hisenda, Cristina Rius, “suposa un bon exemple de la gestió que durant els tres últims anys i mig s'ha dut a terme des de l'equip de govern, i com el treball dels diferents departaments implicats en la gestió econòmica municipal, acaba per redundar en dades i xifres molt millorades respecte a legislatures anteriors”.
Dins d'eixa dació de comptes del tercer trimestre de 2018, destaca, per exemple, la línia decreixent referent als períodes de pagament a proveïdors de la institució municipal, que en aquesta part de l'any va quedar situada en 12 dies, mantenint les xifres del conjunt de l'any, ja que en els dos trimestres va ser de 17 i 10 dies respectivament. Tal com ha explicat la pròpia Rius, “des que a mitjans de 2015 vam començar a gestionar la regidoria d'Hisenda municipal, aquesta va ser una de les nostres prioritats, i en les tres anualitats s'ha aconseguit que mai s'arribara als vint dies de període mitjà de pagament a proveïdors”. En 2016 les xifres dels quatre trimestres van ser de 14, 19, 12 i 7 dies de mitjana, mentre que en 2017 en cap dels quatre trimestres es van depassar els dotze dies de mitjana per als pagaments. Així, i tal com ha volgut recordar Rius “hem aconseguit aconseguir els 12 trimestres consecutius baixant el període de pagament per davall dels trenta dies establits per la Llei de Morositat, la qual cosa entenem que no solament és una xifra, sinó que ha suposat un factor més per a la millora i enfortiment de diferents sectors econòmics locals, ja que en tot moment han pogut cobrar els serveis prestats al consistori dins del termini i en la forma escaient, amb el que també la confiança i la capacitat de gestió entre empreses i Ajuntament ha anat en augment clarament”. A més, en la part resolutiva del ple, també s'ha aprovat el punt a través del qual es milloren les condicions de treball de les persones empleades públiques de l'Ajuntament de Borriana relativa al preu de les gratificacions realitzades durant les diferents celebracions de Nadal en les quals han treballat.