Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvies la configuració del teu navegador, acceptes el seu ús.

Accepte

Dol oficial per la mort del regidor de l'Ajuntament de Borriana Antonio Sánchez

 L'Ajuntament de Borriana ha decretat el dol oficial fins al moment de l'enterrament d'Antonio Sánchez Avilés que tindrà lloc el dimarts al matí després de la missa oficial que se celebrarà a les 10:00 hores en la Basílica del Salvador. Des d'aquest mateix matí quan la família ha traslladat la notícia de la defunció al consistori, les banderes onegen a mitja asta.

Antonio Sánchez era llicenciat en Dret per la Universitat Jaume I de Castelló, i funcionari de carrera de l'Administració Civil de l'Estat en la Comandància Militar de Castelló des de l'any 1985. Set anys després passava a convertir-se en especialista en Administració Tributària en diverses àrees de la Delegació de l'Agència Tributària a Castelló. Va ser nomenat regidor l'any 2015 després de ser triat en les eleccions municipals per Ciutadans Independents per Borriana (CIBUR).

Borriana es prepara per a presentar un nou contencios per la venta de la parcel·la de l'Arenal

 

L'Ajuntament de Borriana, i en concret la regidoria d'Urbanisme del consistori ha informat sobre la presentació d'un recurs Contenciós-Administratiu per a intentar paralitzar la subhasta que el Ministeri d'Hisenda va portar avance del cinc per cent dels terrenys de la zona de la platja de l'Arenal. I ho ha fet després de conèixer la resolució per part del mateix Ministeri en la qual des del Govern central s'utilitza com a principal argument “la informació que a l'abril de 2015 va fer arribar el consistori al Ministeri explicant que no existia cap tipus d'ús públic de la zona de l'Arenal, i per tant, va fer que el Ministeri interpretara aquesta informació com una carta blanca per a poder subhastar els terrenys en el moment que consideraren oportú”, tal com ha explicat el regidor d'Urbanisme a Borriana, Bruno Arnandis, qui a més ha afegit que “el primer que ens sorprèn és que la resolució arribe des de Madrid i no des de Castelló, quan a més, des de la Delegació de Patrimoni i Hisenda provincial se'ns va indicar fa a penes unes setmanes que el consistori havia seguit tots els passos necessaris i correctes per a la paralització, per la qual cosa és, com a mínim estrany, l'interès suscitat a Madrid i la remissió d'aquesta primera anul·lació de recurs per la seua part”.  El mateix Arnandis ha volgut explicar mitjançant la lectura literal del text remès pel Ministeri que “quant a l'existència de serveis i instal·lacions de titularitat municipal, aquests no s'arreplegaven en el certificat de situació urbanística emès per l'Ajuntament de Borriana el 23 d'abril de 2015, a requeriment de la Delegació d'Economia i Hisenda, en la tramitació del procediment d'alienació que sobre la parcel·la, constant en el mateix que “la citada parcel·la cadastral no es troba ocupada”. Així, ha volgut puntualitzar Arnandis, “l'argumentació per la quin el Ministeri entén que no existeix capacitat de recurs sobre la subhasta, es basa en la informació signada a l'abril de 2015 pels responsables de l'equip de govern dirigit pel Partit Popular, per la qual es va obviar que en la zona subhastada existeixen diversos serveis públics municipals com els accessos a la zona de platja o les canalitzacions existents en el subsòl de dita terrena”. D'aquesta forma, l'Ajuntament de Borriana entén que “l'error va estar en no fer constar aquests serveis públics al Ministeri, precisament una informació que es va fer arribar amb prou faenes un mes abans de les noves eleccions municipals, amb el que entenem que hem de presentar un Contenciós-Administratiu que definitivament servisca per a eixir del problema en el qual han ficat a l'Ajuntament de Borriana tant l'anterior equip de govern com el mateix Ministeri d'Hisenda”.

Els Reis d'Orient arriben enguany a la Llotja de Borriana en la prèvia a la Cavalcada per la ciutat

El consistori habilita la zona de celebració dels concerts de l'Arenal Sound com a pàrquing de vehicles per a totes aquelles persones que vulguen desplaçar-se a rebre als Reis al Port aquest divendres

 

La Cavalcada de Reis sempre té un sabor especial a Borriana, ja que com és tradició, els Reis d'ORient carregats amb els seus joguets i regals per als més xicotets i xicotetes de la ciutat, arriben amb vaixell a través del Port de Borriana. Però enguany ho faran de forma diferent, ja que malgrat mantenir el vaixell com a vehicle d'arribada a la ciutat, ho faran a través de la zona de la Llotja de Borriana, en un moll de càrrega on podran descarregar tot el sol·licitat pels xiquets i xiquetes de la ciutat amb molta més facilitat. Així ho han explicat des de la regidoria de Joventut i la de Poblats Marítims, ja que com ha detallat la regidora Lluïsa Monferrer “es tracta d'una mesura per a millorar el desenvolupament tant de l'arribada dels Reis d'Orient al Port de Borriana com la posterior Cavalcada que no patirà cap tipus de canvi respecte a anys anteriors”. Així, s'ha anunciat que l'hora aproximada d'arribada dels Reis d'Orient a la zona de la Llotja de Borriana seran les 16:00 hores, mentre que a partir de les 18:00 s'iniciarà des de la central de Via Pública situada en l'Avinguda Jaume I la Cavalcada que recorrerà els carrers més cèntrics de la ciutat. Així, el dispositiu de seguretat i prevenció estarà instal·lat en la mateixa Avinguda Jaume I, el carrer Almesies, L'Escorredor, El Raval, i finalment en la Plaça Major, on els Reis baixaran de les seues carrosses i accediran a la balconada de l'Ajuntament per a rebre de mans de la Alcaldessa, Maria Josep Safont, la clau de la ciutat que els permetrà durant la matinada accedir a totes les cases de Borriana on s'hagen sol·licitat regals. Així, des de l'organització de l'acte, s'ha volgut recordar que “hem habilitat eixa zona de concerts per al pàrquing de vehicles en el Port, perquè totes aquelles persones que puguen complir amb la tradició de rebre als Reis en el mateix moll puguen fer-ho sense problemes tant de desplaçament com d'estacionament del vehicle, i que així, més tard, l'eixida cap a la ciutat també es realitze de forma ordenada i sense grans retencions”. 

L'alumnat de 1º d'ESO de l'IES Jaume I presenta una mostra i una guia turística sobre Borriana


Els representants d'Educació i Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Maria Josep Safont i Santiago Zorío, han volgut estar presents durant bona part del matí en la presentació que l'alumnat de primer d'ESO de l'IES Jaume I ha dut a terme sobre el treball realitzat durant els últims mesos i que ha desembocat en l'elaboració tant d'una exposició com d'una guia turística sobre la ciutat de Borriana. També ha estat present en el mateix centre el borrianenc Enrique Safont, qui després de diverses visites a l'IES Jaume I, ha aportat les explicacions tant històriques com culturals de la idiosincràsia de Borriana que han servit com a guia per a l'elaboració d'una nova guia turística de la ciutat vista des del prisma dels i les alumnes. Ja fa unes setmanes, els i les participants en el projecte van estar visitant edificis i llocs emblemàtics de Borriana per a prendre les fotografies que reproduïen algunes de les imatges antigues de Borriana amb les quals havien treballat. Van arreplegar a més llegendes i històries de la ciutat preguntant a la gent que trobaven pel carrer, i avui, tal com ha explicat la regidora d'Educació, Maria Josep Safont “ha sigut el moment de plasmar en l'exposició i la guia tot el que han après o conegut sobre la gastronomia, història, patrimoni, cultura o personatges destacables de la nostra ciutat”. Per la seua banda, el regidor de Turisme, Santiago Zorío, ha volgut “agrair el treball tant de l'alumnat com de Mar Garí Palau, professora del centre i coordinadora d'un projecte que fins i tot va més enllà de les fronteres de la nostra ciutat, ja que també s'han treballat aspectes com els idiomes amb la creació de codis Q que contenen la informació en diverses llengües”. Dins del projecte, que segueix responent a la innovació que l'IES Jaume I està implementant en les seues metodologies de treball durant els últims anys, l'alumnat ha volgut agrair l'aportació indispensable d'Enrique Safont en la realització de la guia, i per això el matí s'ha tancat amb el lliurament d'un obsequi, una xicoteta escultura del Campanar de Borriana que els mateixos alumnes i alumnes han confeccionat i lliurat a Safont entre els aplaudiments i el tancament d'aquesta nova iniciativa que “segueix donant a conèixer als i les joves de Borriana la història de la seua ciutat, el coneixement del seu entorn i el descobriment de secrets i llegendes del mig físic en el qual conviuen i segueixen creixent tant social com cognitivament”.

Tot a punt per a Sant Blai després de la reunió de Coordinació i Seguretat celebrada en l'Ajuntament


 

Malgrat que encara falten dues setmanes per a l'arribada del dia gran de les celebracions en honor al Patró de Borriana, Sant Blai, els diferents departaments implicats en l'organització i coordinació dels actes que es duran a terme s'han reunit en el consistori per a tenir previst tot l'operatiu tant de Seguretat com de Desenvolupament de totes i cadascuna de les activitats i esdeveniments. I és que com ha explicat la regidora de l'àrea de Festes, Lluïsa Monferrer, “a inicis de la propera setmana presentarem de forma oficial el conjunt d'actes que conformen la programació especial en honor a Sant Blai, i que una vegada més hem volgut que s'allargue durant pràcticament un mes per a oferir tot tipus d'actes per a un ventall de públic el més ampli possible”. A més, en la trobada prèvia de preparació i coordinació d'actes, també ha estat present el màxim responsable de l'àrea cultural municipal, Vicent Granel, ja que com ha explicat “com ja vam fer en ocasions anteriors, la coordinació entre els diferents departaments i regidories municipals que participem en la programació, és clau, per això avui hem volgut estar presents per a traslladar als i les responsables de cadascuna de les labors prèvies, les necessitats per a cada acte o celebració”. I com ha quedat palès després de la trobada, pràcticament la totalitat d'actes compten ja amb el projecte previ de seguretat i prevenció, a més de poder començar a treballar en les dotacions necessàries i en les infraestructures i logística que abans de l'arribada de cada dia de celebracions han d'estar llestes per a acollir-les. A més, en la trobada també han estat presents els Tècnics d'Esports i Cultura per a confirmar els preparatius previs i la coordinació amb la Policia Local qui també ha participat de la trobada explicant la previsió de prevenció per a cada acte. Al costat d'ells, el responsable de Via Pública que s'encarregarà de senyalitzacions, vallats i infraestructures necessàries en cada celebració, i les treballadores municipals dels departaments d'Activitats i la Secció IV del consistori per a comprovar que els permisos i documentació necessària estan ja llestes per a cada acte o esdeveniment. Segons han resumit tant la regidora Lluïsa Monferrer com el regidor Vicent Granel “tot està llest perquè la setmana que ve presentem el conjunt d'activitats que durant un mes es realitzaran en el conjunt de la ciutat, per això volem agrair el treball previ de preparació, coordinació i posada en comú de cada departament implicat, perquè la setmana vinent i amb l'arribada del dia gran de Sant Blai del cap de setmana, tot isca a cor què vols gràcies a aquestes labors prèvies que portem setmanes realitzant”.

Borriana inicia la representació dels “sainets” fallers dins del XII Concurs de Teatre en Valencià de la ciutat

 

Aquest mateix divendres, i a partir de dos quarts d'onze de la nit, s'inicia en el Teatre Payà la dotzena edició del Concurs de Teatre en Valencià que cada any premia a les agrupacions falleres que decideixen participar en el certamen i adapten o creen una obra pròpia per a representar. Serà durant els caps de setmana dels mesos de gener i febrer quan les falles participants duguen a terme en l'escenari del Teatre Payà les diferents funcions amb les quals optaran a obtenir el primer premi del Concurs de Teatre en Valencià de Borriana. La sèrie dels coneguts com “sainets” fallers comença aquest mateix divendres amb la representació de “La Relíquia de Sant Bendonat” que a partir de les 22:30 hores posaran en acció els i les membres de la Falla Centre Espanya. La mateixa funció es repetirà diumenge que ve dia 14 a partir de les 18:00 hores i en el mateix Teatre Payà. A partir d'aquest cap de setmana, gener i febrer estaran marcats per les representacions, ja que per al divendres dia 19 arribarà el torn de la Falla Barri La Vila, qui amb la seua adaptació de la comèdia “Taxi” de Ray Cooney, també repetirà el diumenge 21 a les sis de la vesprada i espera revalidar el primer premi de la passada edició. Ja en el mes de febrer, serà la Falla Societat Caçadors qui prenga el relleu, el dia 9 i també a les 22:30 hores amb la representació de “Els badalls de la fam”, que de nou el diumenge dia 11 de febrer també es repetirà a partir de les 18:00 hores. Finalment, serà la Falla Barri d'Onda qui tanque les representacions el divendres 16 de febrer a partir de les 22:30 hores i el diumenge dia 18 a a partir de les 18:00 hores amb la representació de “El convent de l'Ajuntament”. Una vegada les quatre falles hagen completat les seues representacions, es decidirà quins són les mereixedores del premi d'aquesta dotzena edició del Concurs de Teatre en Valencià de Borriana, els guardons del qual es lliuraran el dia 11 de març en la Gala especial que tindrà lloc en el mateix Teatre Payà.

Borriana inicia aquesta setmana la tramitació d'abonaments per a utilitzar el bus a la UJI


 

L'Ajuntament de Borriana ja ha anunciat els horaris en els quals l’estudiantat de la UJI de la ciutat podrà començar a arreplegar els seus abonaments de cara al pròxim any, quan continuarà el servei d'unió de la capital de la Plana Baixa amb la Universitat, a més del pas per Almassora on també es presta el servei. Així, els pròxims dies 28 i 29 de desembre i 2 de gener han sigut els triats perquè es puga arreplegar qualsevol tipus dels tres abonaments disponibles en el Casal Jove de la ciutat, i en horari d'11:00 a 13:00 hores durant ambdues jornades. 
Així, tal com s'ha detallat des de les regidories tant de Joventut com de Cultura, “l’estudiantat de Borriana pot triar qualsevol dels tres abonaments que posem a la seua disposició, tant aquells que siguen mensuals, com els trimestrals o per al conjunt de tot el curs acadèmic de la Universitat Jaume I”. Encara que en aquesta ocasió, i després de la prova pilot del servei que durant els últims mesos ha permès als i les estudiants disposar d'un servei gratuït, a partir del mes de gener l'abonament per a tot el curs s'adaptarà als sis mesos que en aquest cas encara resten per a la finalització del curs. Des de l'Ajuntament de Borriana s'ha posat l'accent principalment en “les tarifes que hem establit tant en el municipi d'Almassora com ací a Borriana, i que creiem que responen a les demandes d'un servei barat i que complisca amb les exigències de l’estudiantat”. Així, l'abonament per a un mes podrà adquirir-se per tan sols 20 euros, mentre que per al corresponent a tot un trimestre el preu final serà de 50 euros. Finalment, i tenint en compte que són sis mesos els que resten de curs, l'abonament per a tot eixe període de temps s'ha establert en un preu final de 80 euros, mentre que en futurs cursos el preu anual serà de 120 euros. 
Per tal de facilitar la tramitació dels nous abonaments, aquelles persones que ja disposaven d'ell durant la primera part del curs, tan sols hauran d'acostar-se al Casal Jove en el cas de Borriana, i al SIAC en el cas d'Almassora, per a emplenar la sol·licitud i realitzar el pagament de qualsevol dels tres abonaments. En el cas de ser nous o noves sol·licitants del servei, hauran de sumar el seu DNI, una fotocòpia de la seua matriculació en la UJI i una fotografia de carnet per a la seua inclusió en l'abonament. Tal com han coincidit a assenyalar tant l'Alcaldessa i regidora d'Educació, Maria Josep Safont, com el regidor Vicent Granel, “el funcionament del servei durant els primers mesos de curs ha demostrat la necessitat que teníem d'engegar-ho ja que fins a aquest moment no disposàvem d'aqueixa comunicació directa amb la UJI, la qual cosa esperem que en el que resta de curs seguisca complint amb les necessitats i exigències dels i les estudiants de disposar d'un servei mancomunat que ha funcionat a la perfecció durant el primer trimestre
”.

Borriana s'adhereix al Pla *Edificant que el pròxim any permetrà renovar l'edifici de l'IES Jaume I


 

El Ple Extraordinari celebrat durant el matí del dijous en l'Ajuntament de Borriana ha suposat la confirmació de l'adhesió de la ciutat al Pla *Edificant de la Generalitat Valenciana, que el durant el pròxim any de 2018 suposarà un canvi total per a l'edifici en el qual es desenvolupa l'activitat educativa de l'IES Jaume I, ja que es realitzarà una renovació completa dels diferents mòduls que conformen el centre educatiu. Tal com ha explicat la Regidora d'Educació i Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, “es tracta d'aprofitar l'oportunitat que una vegada més ens arriba des de la Generalitat Valenciana per a poder seguir renovant i condicionant els nostres centres educatius, en aquest cas, un IES Jaume I que mereix que les seues instal·lacions estiguen a l'altura del treball que en ell es desenvolupa, situació que permetrà l'aplicació del Pla EDIFICANT del Consell, i pel que hem volgut fer pública aquesta adhesió a través de la seua aprovació en el Ple”.
Ja en la reunió del passat 7 de novembre, i com ha recordat Safont “vam poder planificar els treballs de cara a 2018, especialment la divisió de les diferents tasques i gestions que durà a terme l'Ajuntament, i les parts amb les quals la Conselleria es compromet, com és, assumir la totalitat el pressupost necessari per a poder executar l'obra de l'IES Jaume I”. Així, la Generalitat s'encarregarà del finançament total del nou projecte, mentre accepta la petició de cessió de determinades competències perquè siga el consistori qui s'encarregue de la licitació del disseny del projecte i de l'obra. Finalment, i com també va assenyalar en el seu moment el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, “hem portat avui a ple l'adhesió donat que ja està habilitada la plataforma en la qual ja estem inscrits i a través de la qual s'anirà implementat tota la informació relativa a les obres en el centre per a així mantenir un contacte constant amb el Consell i anar aportant el material i la documentació que competeix a l'Ajuntament”.
D'altra banda, el Ple Extraordinari també ha servit per a l'aprovació del sistema de revisió de tarifes i dels quadres de preus de les unitats d'obra del contracte de gestió dels serveis públics de proveïment d'aigua potable i clavegueram de l'Ajuntament de Borriana. I també per a la resolució de reclamacions i aprovació definitiva de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles, de les Ordenances Fiscals reguladores de la Taxa per Prestació de Serveis de Gestió de Residus, de la Taxa per Serveis de Mercat, Taxes per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic, Taxes per prestació de serveis d'Activitats Esportives i i ús de les instal·lacions, Taxes per serveis d'Activitats Culturals, i ús d'instal·lacions, i Taxes per prestació de serveis d'activitats de Joventut i ús del Casal Jove, per a la seua entrada en vigor el dia 1 de gener de 2018.

Idioma