El CMC La Mercè va ser el lloc triat per l'organització de les Jornades Gastronòmiques de la Taronja de Borriana per a la celebració d'un nou acte emmarcat dins de la renovada programació que s'ha preparat per a l'edició de 2018. Es tracta de la conferència “La Taronja, abans i ara”, en el que va suposar un exhaustiu repàs a l'evolució del sector citrícola en la ciutat des que s'implantaren el cultiu de tarongers i les tècniques utilitzades al principi, fins a la situació actual del primer quart de segle XXI, on també es va analitzar el funcionament de les cooperatives, el treball dels magatzems exportadors o la innovació en el sector a través de les vendes del producte per Internet. Tal com es va explicar durant la conferència, avui dia hi ha fins a 13 empresaris que utilitzen la tècnica de venda per Internet, amb el que el sector segueix intentant adaptar-se als nous temps i Borriana és un bon exemple d'aqueixos canvis i adaptacions al mercat.
Ha sigut Alfredo Doménech, tècnic agrícola de Nova Agrícola SL qui ha actuat com a moderador de la xarrada, en la qual han participat Juan Vicente Moros, com a director de la Cooperativa Sant Josep, Paco Usó Jr., empresari de Supernaranjas (venda per Internet), Paco Usó Sr. jubilat i antic collidor i tallador, i Magda Sanahuja, administradora del magatzem d'exportació Sanahuja S.L. Una de les principals conclusions de cara al futur del sector va ser “la necessitat de seguir dignificant el “minifundisme” existent en la capital de La Plana Baixa a través d'eixa adaptació a les noves formes de distribució com ofereix Internet. I per un altre, quin ha de ser el camí a seguir segons els experts de cara al futur, ja que “Borriana no va entrar inicialment a formar part dels municipis que a poc a poc van anar incorporant el cultiu ecològic que sembla ser el camí natural cap al qual avnaça el sector, per la qual cosa hauria de començar a fer-ho ja que disposa de de les condicions i els camps necessaris per a poder realitzar-ho”.
Segons ha conclòs el regidor d'Agricultura i Turisme, Santi Zorío, “crec que ha sigut una xarrada més que interessant per a entendre tant la història de la citricultura a Borriana com les opcions de futur del sector, per això vam voler dinamitzar la Jornades Gastronòmiques de la Taronja al costat de l'Associació d'Hostaleria programant activitats paral·leles als propis menús servits dins del certamen culinari, així que estem molt satisfets de veure com la gent respon doblement a les Jornades, tant prenent part a través de la degustació de menús com participant en els actes culturals, divulgatius o d'entreteniment englobats en la programació».