¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto

Más de 130 personas colaboran en la plantación de 250 árboles en el Clot de la Virgen

La Concejalía de Urbanismo y Medio Ambiente del Ayuntamiento de Borriana, en colaboración con la Fundación Limne, organizaron el pasado fin de semana una jornada de voluntariado ambiental donde 135 personas se acercaron al Clot de la Mare de Déu a plantar cerca de 250 ejemplares de especies autóctonas genéticamente de la zona, criadas en el Centro para la Investigación y experimentación Forestal (CIEF) y seleccionadas por su personal, con ánimo de preservar la riqueza y biodiversidad del bosque de ribera junto al Estany de la Vila.

El concejal de Urbanismo y Medio Ambiente, Bruno Arnandis, ha explicado que "la plantación contribuirá a ampliar el bosque de ribera del paraje natural municipal ofreciendo refugio a la fauna local y aumentando la riqueza y biodiversidad del espacio". Arnandis ha destacado, además, que "cerca de 80 participantes provenían de otras poblaciones y provincias, lo que muestra el potencial de la naturaleza de Borriana para atraer visitantes a nuestra población". Durante toda la mañana del sábado, el paraje natural del Clot asistió a una plantación de ejemplares que hará que aumente su vegetación.

Una nueva convocatoria

El próximo domingo 26 de noviembre, a las 10:00, la Concejalía de Medio Ambiente vuelve a convocar a la ciudadanía a una nueva jornada de plantación. Los interesados pueden inscribirse a través del correo participa@limne.org o contactando a través del teléfono 635 475 706.

Aparte de continuar reforzando la presencia de sauces, el próximo fin de semana se plantarán medio centenar de olmos resistentes a la grafiosis ofrecidos por la Confederación Hidrográfica del Júcar, en el marco de una iniciativa de restauración del paraje natural municipal que llevan a cabo el Ayuntamiento de Borriana y la Fundación Limne. La grafiosis es una afección provocada por un hongo que, en las últimas décadas, ha diezmado más del 90% de los olmos en España. El grueso de plantaciones previstas en la zona acotada por el ayuntamiento permitirá el establecimiento de cerca de 350 ejemplares de diversas especies autóctonas.

Campaña de educación ambiental

El Paraje Natural Municipal también ha sido un foco de actividad por los alumnos de las escuelas del municipio: la concejalía ha organizado durante los últimos meses, y en colaboración de la Fundación Limne, varios talleres donde el alumnado ha descubierto el paraje de manera lúdica, haciendo inspecciones de la calidad de las aguas y conociendo de cerca la problemática de las tortugas invasoras y la necesidad de fomentar la tenencia responsable.

 

Borriana seguirà posant en valor el Clot de la Mare de Déu amb un nou projecte d'arquitectura paisatgística

L'Ajuntament de Borriana ha acollit una interessant reunió entre diferents representants municipals com l'Alcaldessa, Maria Josep Safont, i els regidors de Medi Ambient, Bruno Arnandis, i de Patrimoni, Vicent Granel, amb els representants i coordinadors de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la UPV i del Màster en Arquitectura del Paisatge, Ivan Cabrera i Verónica Llopis. Un any després de la primera presa de contacte entre l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i el Magnífic Ajuntament de Borriana per a establir una col·laboració entre les dues institucions quant a l'estudi i millora del Clot de la Mare de Déu, aquest dimecres, 4 d'octubre de 2017, han visitat l'Ajuntament Ivan Cabrera i Fausto, Director de l'Escola, Verónica Llopis Polit, Professora del Màster en Arquitectura del Paisatge, i els arquitectes Rubén Merino i Joanna Jonczyk, alumnes de l'esmentada titulació. L'objectiu de la reunió ha sigut presentar a l'Alcaldessa i als Regidors de Cultura i Medi ambient, diverses propostes per a dinamitzar l'ús del Clot de la Mare de Déu mitjançant la col·locació en el paratge de diferents peces de mobiliari urbà dissenyades específicament per al Clot. El dossier aportat inclou una anàlisi del parc, on es destaquen els seus punts forts i febles, quines són les ubicacions i vistes més icòniques, com s'utilitza i com podria millorar-se aquest ús mitjançant la incorporació d'elements d'escala reduïda. Satisfets amb les propostes rebudes, els representants de la Corporació Municipal s'han compromès a traslladar aquestes propostes a la Junta de Protecció del Clot, i tal com han coincidit a assenyalar després de la trobada “es tracta d'un interessant projecte que conjuga l'ús i esbarjo en el Clot amb el respecte total a l'entorn, per la qual cosa ens agradaria implementar les peces que formen part del projecte com més prompte millor, i així, seguir dotant al Clot de les infraestructures necessàries perquè, mantenint tota la seua riquesa natural i paisatgística, encara puga ser gaudit en major mesura pels veïns i veïnes de la nostra ciutat”. 

 

 

 

La campanya “Recicla els teus aparells” torna a Borriana en la seua II edició

Borriana tornarà a rebre la visita dels informadors de la campanya «Recicla els teus aparells» divendres que ve dia 15 de setembre i el dilluns 18 del mateix mes per a seguir informant a la població sobre la importància del reciclatge de grans aparells tant elèctrics com a electrònics en la qual ja és la segona edició en la capital de la Plana Baixa. Després de l'èxit del passat any, el regidor de Medi Ambient del consistori, Bruno Arnandis, ha explicat que “creiem que és una iniciativa perfecta tant per a la conscienciació sobre el reciclatge d'aquest tipus d'aparells com per a la recollida directa de tots eixos telèfons mòbils, aparells de ràdio o utensilis elèctrics que estan en desús, per això animem a la ciutadania a informar-se i entregar els aparells a través dels informadors que durant dues jornades recorreran en bicicleta els carrers de Borriana”.

 

El passat 27 de febrer arrancava la II edició de la campanya “Recicla els teus aparells”, una iniciativa que té com a finalitat conscienciar a la població valenciana sobre la necessitat de reciclar, de manera correcta, els aparells elèctrics i electrònics.


Impulsada per la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria d'Agricultura i Medi ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector: Recyclia (Ecopilas, Ecofimática, Ecoasimelec i Tragamóvil), Ecolec, Ecotic, Ambilamp i Ecoraees, l'acció ja s'ha desenvolupat, de febrer a maig, en municipis de la Comunitat Valenciana de més de 50.000 habitants. Ara, després de l'estiu, és el torn de les poblacions que oscil·len entre els 20.000 i 50.000 habitants.


Tenint en compte l'èxit de la passada edició, en la qual es van arreplegar més de 3 tones de RAEEs, la dinàmica de l'acció va a ser similar. En aquest sentit, equips d'informadors, identificats amb la imatge de la campanya, recorreran en bicicletes amb remolc, divendres que ve i dilluns, 15 i 18 de setembre, la localitat de Borriana per a informar i arreplegar, tots els aparells elèctrics i electrònics de menys de 20cm en desús que els veïns tinguen en les seues llars. Amb la finalitat d'incentivar la participació entre els ciutadans, es lliuraran premis in situ a tots els veïns que dipositen els seus aparells en els remolcs de les bicicletes, a més de sortejar un Ipad Mini 4 a través de la nostra pàgina de Facebook @reciclatusaparatos. D'aquesta forma, es garanteix el reciclatge correcte d'aquests aparells que, en moltes ocasions, acaben en els contenidors convencionals, amb l'alt grau de contaminació que açò genera en el medi ambient.

L'Informe de la Generalitat avala les actuacions de poda, desbrossament i retirada d'arbres realitzades en el Clot de la Mare de Déu

Els treballs de neteja i condicionament també són aprovats per altres dos informes realitzats tant per l'empresa Ferrovial com pels serveis tècnics que van realitzar l'anàlisi

 

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha volgut detallar i exposar els diferents informes d'avaluació dels treballs realitzats en els últims mesos en el paratge natural del Clot de la Mare de Déu. I són fins a tres els informes que avalen les labors de desbrossament, poda, retirada d'arbres morts, eliminació de vegetació oclusiva, regularització, “eliminant únicament els elements que obstruixen, com les branques i vegetació acumulada, així com la retirada d'abocaments de residus sòlids, respectant el traçat, fisonomia i estructura del llit i sense realitzar cap obra, per la qual cosa no afecta a Xarxa Natura 2000 i si a la zona humida de la Comunitat Valenciana conforme a l'Acord de 10 de setembre de 2002”, tal com explicava el regidor Bruno Arnandis, després de l'anàlisi de l'informe realitzat pel Consell.

D'entre les principals conclusions de l'informe realitzat per la Generalitat, destaquen els punts referents a l'afecció dels treballs sobre el paratge, on es detalla que “no afecta a Xarxa Natura 2000”, per la qual cosa “s'autoritza el tall i extracció d'Arundo donax catalogada com a espècie invasora”, a més d'assenyalar que els treballs es duran a terme “no realitzant cap obra, només haurà d'afectar a residus sòlids urbans o dipòsits acumulats per avingudes ocorregudes en anys anteriors”, tal com s'ha fet durant les últimes campanyes de neteja i adequació del Clot. Un altre dels punts que es compleixen tal com exigeix l'informe del Consell és l'execució dels treballs fóra del període de nidificació de les espècies aquàtiques. Però a més, Bruno Arnandis ha volgut afegir que “ja vam fer també públic l'informe realitzat per l'empresa Ferrovial, amb el que les labors s'han realitzat única i exclusivament amb l'aprovació i consell dels ens i experts consultats durant l'últim any i de l'empresa concessionària de la cura dels paratges naturals, que han coincidit en la necessitat d'actuar ràpidament tal com hem fet”.

Arnandis ha fet repàs dels treballs duts a terme fins al moment, “començant per la campanya d'anàlisi i marcat dels exemplars ja morts que es va dur a terme conjuntament entre Ferrovial i els serveis tècnics la passada tardor, i en el qual ja s'advertia la greu afecció en molts d'ells per la plaga de grafiosis”. A més, i eixint al pas de les diferents manifestacions públiques per part de l'oposició municipal, Arnandis ha aclarit que “tant en 2013 com en 2014 i 2015 ja es van dur a terme alguna d'aquestes campanyes de tala, sense que en aquell cas s'informara com és preceptiu a la Junta de Protecció del Clot, que en l'última reunió si que ha sigut informada com cal”.

Borriana reforçarà la població del Clot de la Mare de Déu amb 300 nous plantons d'espècies autòctones

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha programat pels dos propers diumenges 19 i 26 de novembre dues iniciatives de plantació al Clot de la Mare de Déu,  en una jornada que com ha comentat el regidor de l'àrea, Bruno Arnandis, «volem que compte amb la participació de la ciutadania i que consistirà en una plantació de plantons de diverses espècies autòctones, com ara baladres, salzes i oms, entre altres». 

El mateix Bruno Arnandis, ha assenyalat que “esta activitat complementa les accions de gestió del Paratge Natural Municipal que porta endavant la regidoria, i que compten amb la col·laboració tant de la mateixa Fundació Limne en l'organització com de la Diputació de Castelló que en subvenciona una part”.  Des de l’Ajuntament de Borriana, “volem reivindicar la implicació ciutadana amb el Clot de la Mare de Déu, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental, per això es combinen diferents campanyes com les de plantacions amb aquelles destinades als xiquets i xiquetes de Borriana per a que coneguen en més profunditat i es consciencien sobre la cura que s'ha de tenir amb el Clot de la Mare de Déu", ha afegit Arnandis.

Des de la Fundació Limne, entitat conservacionista que col·labora estretament amb l’ajuntament de Borriana, destaquen que “el conjunt d’espècies que es plantaran a Borriana són autòctones i genèticament de la zona, amb ànim de preservar la riquesa i biodiversitat del Clot de la Mare de Déu”. 

Les persones que vullguen col·laborar amb la plantació poden acudir el proper dia 19 al punt de trobada, situat a la praderia del Clot de la Mare de Déu, a les 10 del matí. Una proposta que es repetirà novament set dies després, el 26 de novembre, quan tindrà lloc una nova jornada de plantació. Durant les tres hores que es preveu que dure cadascuna de les activitats es podrà participar en la plantació de 300 exemplars de salzes, baladres, tamarius i oms al llarg de la zona acotada per la regidoria. Al punt de trobada hi haurà personal de la Fundació Limne que facilitarà informació sobre l'activitat, així com les plantes i material necessari. A aquesta sèrie de campanyes de col·laboració ciutadana, la Regidoria de Medi Ambient també ha explicat que «sumarem les inversions contemplades dins l'aplicació de l'Estratègia EDUSI pertanyent als Fons FEDER europeus, i que amb una inversió total de mig milió d'euros, ens permetrà plantar oms que estan preparats per ser resistents a la grafiosi, la malaltia que darrerament més ha afectat a la riquesa del paratge natural». 

 

Campanya d’educació ambiental

El Paratge Natural Municipal també ha estat un focus d’activitat pels alumnes de les escoles del municipi: la regidoria ha organitzat durant els darrers mesos, i en col·laboració de la Fundació Limne, diversos tallers on l’alumnat ha descobert el paratge de manera lúdica, fent inspeccions de la qualitat de les aigües i coneixent de prop la problemàtica de les tortugues invasores i la necessitat de fomentar la tinença responsable.

La campanya “Recicla els teus aparells” arriba a Borriana disposada a superar les xifres de recollida del passat any

Per segon any consecutiu, els carrers de Borriana han rebut la visita de les dues persones encarregades de la campanya “Recicla els teus Aparells”, que pretén informar, conscienciar i posar en pràctica la forma de reciclatge de tots aquells aparells elèctrics i electrònics que la ciutadania puga tenir en desús en les seues llars. Precisament, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis ha volgut rebre als encarregats de dur a terme la campanya en diferents zones de la ciutat, on tal com ha explicat “s'encarregaran d'informar a la població sobre la importància del reciclatge de tot aquest tipus d'aparells electrònics, ja que en els últims el consum i posterior abandó de tecnologia com a mòbils o tauletes ha crescut de tal forma que cada cert temps ho renovem, i en ocasions, no sabem on dipositar-los perquè la labor de reciclatge siga la idònia i correcta”.


Després d'una primera part de la campanya realitzada durant el primer semestre de l'any en aquelles poblacions de més de 50.000 habitants, ara arriba el torn per a ciutats d'entre vint i cinquanta mil habitants, per la qual cosa Borriana ha rebut avui durant tota la jornada la visita de les bicicletes que s'adapten especialment per a la campanya i que tenen la capacitat de poder arreplegar tot eixe tipus de xicotets electrodomèstics o aparells electrònics. A més, i tal com ha recalcat Arnandis, “la campanya s'estén també al pròxim dilluns dia 18, quan de nou els treballadors de “Recicla els teus aparells” tornaran a recórrer els carrers i places de la nostra ciutat per a seguir recollint el major nombre possible d'elements per a reciclar”. Dins de la campanya que es duu a terme a nivell autonòmic i està promoguda per la Generalitat Valenciana, l'objectiu és intentar superar el nombre de quilos arreplegats en la primera edició del passat any, que va ser d'un total de 3 tones, per la qual cosa Arnandis ha “animat a tota la ciutadania a col·laborar d'una forma directa en el respecte cap al nostre entorn, ja que el reciclatge d'aparells electrònics és clau tant per a reduir el consum de determinats materials com per a augmentar la capacitat de reutilitzar alguns dels components que contenen”. 

L'Estratègia EDUSI destinarà 550.000 a la gestió, millores i nous projectes en el Clot de la Mare de Déu

Una nova sessió de la Junta de Protecció del Clot serveix per a conèixer els projectes futurs en els quals es podran invertir les subvencions procedents dels Fons FEDER i que durant deu anys no es van realitzar

 

L'última sessió de la Junta de Protecció del Clot de la Mare de Déu celebrada en l'Ajuntament de Borriana, ha servit entre altres assumptes per a conèixer el detall de la inversió que gràcies als Fons FEDER i a l'aplicació de l'Estratègia Edusi, i que tal com va explicar el regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, “ascendeixen a un total de 550.000 euros a invertir en els pròxims anys, amb el que intentarem dur a terme tot un seguit de millores tant ambientals com de promoció del Clot o Estany de la Vila, i que durant els últims deu anys van brillar per la seua absència”. Segons ha detallat el mateix Arnandis “el Pla Especial que en el seu moment es va redactar per a la protecció del paratge, preveia grans inversions en un període de sis anys, però pel que podem vore avui dia, molts dels projectes que estaven dissenyats dins d'eixa inversió no es van arribar a realitzar mai”. Així, en una sessió en la qual estaven convidats a participar tots els partits de l'oposició municipal i que també va comptar amb la presència de Joan Castany com a especialista en ornitologia i a qui també “s'ha convidat a que a partir d'ara forme part de la Junta com a assessor”, es va debatre sobre la idoneïtat de recuperar algunes iniciatives plantejades fa tretze anys, a més de proposar nous projectes. Segons va explicar Arnandis al final de la Junta, “una de les propostes ha sigut la d'habilitar una Aula Natura per a la interpretació i coneixement més exhaustiu del Clot, ja que el projecte plantejat fins al moment se situava en un edifici que avui no es troba disponible, i en el qual tampoc es va arribar a dissenyar ni implementar cap part del projecte”. D'altra banda, i a més dels treballs de conservació de la zona, “també hem parlat sobre la possibilitat d'invertir en el conegut com a Hotel de Tortugues, en el qual inicialment es traslladaven els exemplars trobats en zones com la de Sant Gregori, però que ha d'actualitzar-se, modernitzar-se i posar a ple rendiment”. La restauració de la Torre del Mar dins de l'apartat que l'estratègia EDUSI destina a la recuperació de Patrimoni va ser un altre dels punts tractats, i que també podria incloure's dins de “l'adaptació d'aquell Pla Especial que es va dissenyar en el seu moment i que a causa dels canvis en la legislació ara hem de convertir en Ordenança Municipal, un treball que ja s'està duent a terme per part dels serveis tècnics i que esperem que definisca molt millor les inversions i millores a aplicar en el Clot, que a Borriana s'ha convertit en el paratge natural més visitat i transitat, per la qual cosa entenem que la Junta de Protecció ha de seguir treballant, com ha fet en els dos últims anys, perquè la ciutadania puga gaudir-lo i estar orgullosa d'ell”. 

Borriana instal·la fins a 18 nous sistemes de aparcabicis en el conjunt de la ciutat

La nova dotació s'emmarca dins de les polítiques de mobilitat sostenible que en els dos últims anys s'estan duent a terme per part de l'equip de govern

 

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, Bruno Arnandis, ha visitat aquesta mateixa setmana varis dels llocs on recentment s'han instal·lat nous sistemes d'aparcament de bicicletes, en una iniciativa que pretén “seguir dotant a la nostra ciutat del major nombre d'instal·lacions, serveis i dotacions que servisquen per a la promoció d'una mobilitat sostenible, sana i respectuosa amb el nostre entorn, com suposen els desplaçaments amb bicicleta”.

Després que s'haja obert de forma definitiva el carril ciclopeatonal del vial d'unió entre el Port i la ciutat i que fa un mes s'anunciara la unió definitiva entre Borriana i Vila-real a través d'una nova infraestructura per a bicicletes, l'Ajuntament de Borriana ha decidit portar avant tot un seguit d'obres i condicionaments per a completar “un projecte global que aposte per la mobilitat del futur, la que ens acosta als estàndards europeus de desplaçaments mitjançant mitjans no contaminants i saludables com la bicicleta”.

En total, són fins a 18 les noves instal·lacions que permeten aparcar de forma segura i ràpida la bicicleta, i en molts casos s'han instal·lat al costat dels carrils bici o zones més habituals de pas i estacionament d'aquest mitjà. Sumats als ja instal·lats en el conjunt del terme municipal, són ja 36 els punts disponibles per als usuaris i usuàries de la bici. Així, els nous sistemes de aparcabicis que en alguns casos disposen de sis punts d'ancoratge i en uns altres de fins a deu, queden situats en punts clau propers als carrils bici o ciclopeatonals com: tres d'ells situats al costat del recentment estrenat carril ciclopeatonal de la avinguda del Port; altres tres al costat dels diferents centres de secundària de la ciutat; i un al costat de la Tinença d'alcaldia del Port, el Mercat de la Mar, la Terrassa Payà, l'Escola d'Adults, la zona de la platja del Grau l'edifici polifuncional del mateix Grau i en l'estació de ferrocarrils. Però a més, el mateix Arnandis ha volgut explicar que “estem estudiant la possibilitat de convertir en ciclocarrers algunes de les vies cèntriques de la ciutat, i s'han iniciat els tràmits per a la construcció del carril bici també en la carretera del Grau, a més del carril ciclopeatonal ja presentat que ens uneix amb Vila-real. En definitiva treballs perquè a través de grans projectes com l'aplicació de l'estratègia EDUSI dels Fons Europeus FEDER, situen a Borriana en els estàndards europeus que la mateixa consellera Maria José Salvador va citar durant la seua visita al carril ciclopeatonal del vial del Port”. 

Idioma